Na Krymu byla zakázána demonstrace krymských Tatarů

17. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Vladimír Putin v předvečer 70. výročí masové deportace krymských Tatarů konstatoval, že musejí akceptovat, že jejich budoucnost je v Rusku. OSN přitom varuje, že krymští Tataři jsou od anexe Krymu letos v březnu terčem perzekuce a šikanování.

Krymský premiér vydal dekret, který do 6. června zakazuje veřejné demonstrace, ve zjevné snaze zabránit výročnímu shromáždění, které se má konat v neděli a má připomenout Stalinovu deportaci Tatarů r. 1944.

Sergej Aksjonov se vyjádřil, že zákaz má zabránit "provokacím extremistů" a "chaosu v rekreační oblasti".

Avšak očekává se, že se na shromáždění stejně sejdou tisíce Tatarů a ovlivní to průběh vznikajícího konfliktu mezi Tatary a proruskou regionální správou Krymu. Napětí mezi Tatary a Rusy na Krymu roste od referenda o nezávislosti v březnu. Tatarská muslimská menšina, která tvoří asi 12 procent obyvatel Krynu, referendum většinou bojkotovala a chtěla zůstat součástí Ukrajiny.

V den referenda byla nalezena mrtvola Rešata Ametova, Tatara, který protestoval proti okupaci Krymu ruskými vojáky, se známkami, že byl mučen. Naposledy byl viděn na videozáznamu, jak ho odvádějí muži bez výložek ve vojenských uniformách. Aksjonov popřel, že by měly místní ozbrojenci cokoliv společného s jeho vraždou. Zůstává nevysvětlena.

V pátek vydala vysoká komisařka OSN Navi Pillay zprávu, podle níž čelí Tataři četným problémům, včetně fyzické šikany, strachu z náboženského pronásledování a sexuálního obtěžování. OSN poukázala na příklad neoficiálního předáka krymských Tatarů, Mustafy Džemileva, ukrajinského poslance a bývalého sovětského disidenta, jemuž bylo po cestě do Kyjeva zakázáno vrátit se na Krym. Džemilev odmítl uznat novou proruskou vládu a referendum o přičlenění Krymu k Rusku aa tentýž názor zastává většina krymských Tatarů a jejich národní shromáždění, mejlis.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9047

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2014