Ukrajinští poslanci fyzicky zaútočili na šéfa televize za jeho "proruský" postoj

19. 3. 2014

čas čtení 2 minuty



Nacionalističtí ukrajinští poslanci fyzicky zaútočili na šéfa televizní stanice v Kyjevě a donutili ho napsat rezignační dopis. Skupina nejméně pěti mužů, včetně poslance Igora Mirošničenka z nacionalistické Strany Svoboda vtrhla do kanceláře Oleksandra Pantelejmonova, řvala na něho, bila ho a pak ho donutila napsat rezignační dopis. Útok nafilmovali a umístili ho na internet. Zhlédli ho už statisíce lidí.

Muži obvinili Pantelejmonova, že během nedávné krize v Kyjevě v posledních měsících vysílal proruské materiály a charakterizovali ho jako "moskevskou svini". Mirošničenko je členem nového ukrajinského parlamentního výboru pro svobodu projevu. Po útoku na ředitele televizní stanice se vyjádřil, že si nemyslí, že udělal cokoliv špatného, ale že je připraven podrobit se vyšetřování. Mirošničenko doval, že Pantelejmonov "sloužil Putinovi a ruské propagandě ... v době, kdy Ukrajinci umírali v ulicích".

Pantělejmonov je šéfem ukrajinské státní televizní společnosti, která provozuje první okruh, obviňovaný z cenzury a zaujatého zpravodajství za vlády svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Poslanci ze Strany Svoboda a jejich společníci zuřili, že se televize odvážila odvysílat záběry z Putinova úterního projevu v kremlu, v nichž oznámil ruský prezident, že se Krym stane součástí Ruské federace.

"Tento útok na svobodu projevu musí být okamžitě vyšetřen a odpovědné osoby musejí být stíhány. Pokud by k tomu nedošlo, otevřou se tak dveře k dalším útokům proti mediálním profesionálům a aktivistům," řekla Heather McGillová, ukrajinská výzkumnice organizace Amnesty International.

"Je překvapivé, že se účastnil tohoto útoku člen parlamentní komise pro svobodu projevu. Vládnoucí úřady musejí vyslat signál, že toto chování se na Ukrajině nebude tolerovat."

Politik Vitalij Kličko, který chce v květnu kandidovat na ukrajinského prezidenta, zdůraznil, že je důležité, aby byli poslanci potrestáni. Charakterizoval jejich chování jako "divošské a nezákonné". Dodal: "Ukrajinci změnili vládu v zemi kvůli bezpráví a nespravedlnosti. Tohle nemůže zůstat nepotrestáno. Všichni poslanci ze Strany Svoboda, kteří použili násilí, by měli rezignovat."

Ministr vnitra Arsen Avakov napsal na facebooku, že přestože považuje vysílání prvního kanálu ukrajinské televize za nepřijatelné, zjistil, že metody Strany Svoboda jsou stejné.

Generální prokurátor Ukrajiny je také ze Strany Svoboda, takže se zřejmě incident stane klíčovou zkouškou nové ukrajinské vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12641

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2014