Dobří holubi se vracejí na Krym

18. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Blogger Anton Šechovcov publikoval jeden ze seznamů ultrapravičáků, neonacistů a starokomunistů, kteří působili jako pozorovatelé na nedělním krymském referendu. Ale ještě daleko zajímavější věc než jednotlivá jména zde uvedená reprezentuje fakt, že pozvání zajišťovaly tytéž belgické ultrapravičácké kruhy, které počátkem 90. let vyslaly do Ruska neonacistickou misii v čele s Eduardem Limonovem. Kruh se uzavřel, mise splněna: autoritářské pravicové Rusko stojí proti Západu jako "alternativa" a dědici Jeana-Françoise Thiriarta jsou u toho, když se jeho osud stvrzuje územní expanzí.

Organizace Eurasian Observatory for Democracy & Elections napojená na národně bolševickou stranu Parti Communautaire National-Européen pozvala na Krym jako pozorovatele osoby z okraje evropské pravicové a levicové scény. Nalézáme zde politiky rakouských ultrapravicových stran FPÖ a BZÖ, belgického Vlámského zájmu i již zmíněné PCN-NCP, bulharské rasistické a protiromské strany Ataka, francouzské Národní fronty, maďarského Jobbiku, italské Forza Italia, polské Samoobrony, katalánských extrémistů či srbské ultranacionalistické strany Dveri; ale také zástupce německé Die Linke, proruské lotyšské strany, řecké a ruské stalinistické komunistické strany či finského neostalinistu Erkkiho Johana Bäckmana.

Je znepokojivé, že kyjevské úřady dopustily, aby dvě ultrapravicové formace - Svoboda a Pravý sektor - získaly vliv na silové resorty. Dohromady mají v tuto chvíli obě uskupení asi 7% voličských preferencí a je velká naděje, že po květnových parlamentních volbách bude jejich vliv na bezpečnostní aparát klesat.

Nepřímý vliv ruských pravicových extrémistů na ruské silové struktury ovšem nemá takto prvoplánovou podobu, zato je však mnohem důkladnější a dlouhodobější. Alexandr Dugin se podílel na formování celé jedné generace důstojníků ruského generálního štábu a tento vliv nikdo neodstraní, ani kdyby Dugina hned zítra skolila mozková mrtvice.

V ukrajinské krizi máme co do činění mimo jiné i se dvěma politickými mesianismy, se sporem mezi vírou ve třetí a čtvrtý Řím. Ale zatímco ukrajinští neonacisté jsou v Evropě izolovaní, ruští mají bohaté mezinárodní kontakty s velmi pestrou historií, které mohou v případě potřeby rychle využít. To názorně ukazuje i pozorovatelská mise na Krymu, kterou přes ně zajistili. Ruští národní bolševici jsou plodem belgicko-francouzské osvěty, přece je soukmenovci nezapřou...

To je ovšem tvář Ruska, kterou ti, kdo kyjevské úřady jako celek označují za "fašistické", kupodivu systematicky přehlížejí.

0
Vytisknout
13176

Diskuse

Obsah vydání | 19. 3. 2014