Obrázek z cesty na Krym

6. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Obrázek z cesty na Krym 2012 A co by tomu všemu řekl Čechov ze své vily v Jaltě? Fandil by Putinovi nebo Majdanu? ptá se Ivan Černý.

V Jaltě jsme byli předloni, mají tam třímetrového Lenina. Bydleli jsme dva dny u vysloužilého kapitána ze sovětské ponorky -- nevím jestli to byl to Ukrajinec nebo Rus. Mluvili jsme rusky, ukrajinsky neumím a stejně si myslím, že je ten jazyk ruštině hodně blízký.

Po cestě k moři jsme přecházeli silnici, byl tam pomníček s nápisem "Prosti synok, čto my těbja něuběrežili". Pak výlet do Voroncovského dvorce, lev co ho chtěl koupit Churchill ale Stalin mu ho nedal, kopie Bachčisarajské fontány a recitace naší průvodkyně " Polu milord, polu kupec, polu mudrec, poluněvěžda, polu podlec -- no jesť naděžda, čto polnym budět nakoněc". Aj Petri s Krymskými Tatary a jejich skvělým žrádlem.

Kerčský průliv byla noční můra, autobus čekal nejdřív hodinu a půl na ukrajinské straně a pak znovu hodinu a půl u Rusů. Teď to vojáci asi zvládnou rychleji.

Novorossijsk -- dost ohavné město, pěkný je tam pomník vojákům, co se vylodili na Malé Zemi.

Dál jsme se už nedostali, vraceli jsme se zase přes Kerč do Simferopolu, s malou zastávkou v Bachčisaraji.

Zažlili jsme také malé dobrodružství na nádraží v Simferopolu. Při nastupování do vlaku tam vypukla rvačka a nakonec kohosi vyhodili z vlaku.

Ukázalo se, že to bylo kvůli mně -- ten chlap mi chtěl vytáhnout peněženku, čehož jsem si vůbec nevšimnul. Ale spolucestující ano, dali mu pár facek a vyhodili ho z vlaku. Pomohli mi Ukrajinci nebo Rusové ? Nevím. V Praze by to asi tak dobře nedopadlo.

Zpátky ze Simferopolu do Oděsy vlakem, jeden spolucestující v kupé byl Polák usazený na Ukrajině. Bavili jsme se trochu i o politice. Uznával Stalina, říkal, že Rusko silného vůdce potřebovalo. Pak dva dny v Oděse, která je pěkná.

Dokonce i Trockij, ten buran z Bereslavky, o ní prohlásil, že že je krásnější než Paříž. Potřebovala by ale trochu opravit. Bylo vedro, a tak jsme tam většinu času strávili na pláži Lanžeron. Snad se tam ještě někdy podíváme.

0
Vytisknout
9083

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2014