Merkelová řekla Obamovi: NSA je jako Stasi

18. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Během zuřivé výměny názorů s Barackem Obamou přirovnala Angela Merkelová špehovací praktiky Spojených států ke špehování, které prováděla Stasi, komunistická tajná policie v bývalé totalitní Německé demokratické republice. Německá kancléřka také řekla americkému prezidentu, že se americkému úřadu NSA nedá důvěřovat, protože umožnil, aby si whistleblower Edward Snowden odtamtud odnesl obrovské, dosud neidentifikované množství tajných státních informací.

Merkelovou rozzuřilo zjištění týdeníku Der Spiegel, že Američané odposlouchávali její osobní mobilní telefon. Konfrontovala tedy Baracka Obamu s obviněním: "To je jako Stasi."

Americký whistleblower Edward Snowden bude o skandálu týkajícím se špehování, které provádí NSA, svědčit v lednu prostřednictvím videolinku z Ruska v Evropském parlamentu. Rozzzuřilo to Wasghinton, který vyvíjí na EU nátlak, aby Snowdenovo svědectví zrušil.

V Bruselu se vyjádřil republikán Mike Rogers, předseda amerického parlamentního výboru pro výzvědné otázky, že jeho názor na to, že Evropský parlament pozval Snowdena k veřejnému svědectví, je "nepublikovatelný" a že "to není zrovna dobrý nápad".

Pozvat někoho, "na něhož byl v Americe vydán zatykač, a kdo ohrozil životy amerických vojáků není důstojné Evropského parlamentu", řekl Rogers. Odmítl se vyjádřil k výrokům Merkelové adresovaným Obamovi.

Vysocí činitelé v Bruselu uvádějí, že Evropská unie má velké potíže v tom, jak vypracovat koherentní a efektivní reakci na odhalení, že Spojené státy a Velká Británie masově špehují elektronické komunikace po celé Evropě, ale že zjištění, že byl odposloucháván i mobilní telefon Merkelové, byl v té záležitosti rozhodující moment.

Ve středu bude Evropskému parlamentu předložen návrh zprávy o americkém špehování. Má se podle něho debatovat o legalitě špehovacích praktik NSA i o činnosti evropských výzvědných služeb. Zpráva, jejíž vypracování organizuje Claude Moraes, britský labouristický europoslanec, konstatuje, že "jsme získali podstatné důkazy o tom, že operace, prováděné výzvědnými službami v USA, v Británii, ve Francii a v Německu porušují mezinárodní právo i evropské právo".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14502

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2013