Rusko: Rozmístění raket na západě země je "legitimní"

16. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruské ministerstvo obrany je toho názoru, že rozmístění raket krátkého doletu v západní části země neporušuje žádné mezinárodní dohody.

Ministerstvo nespecifikovalo, kde přesně byly kvasibalistické rakety Iskander rozmístěny.

Prohlášení ministerstva, o němž informovaly ruské agentury, reaguje na zprávu německého deníku Bild, že zmíněné rakety byly rozmístěny v Kaliningradské oblasti v nejzápadnější části země na Baltském pobřeží, v těsném sousedství Polska a Litvy.

Mluvčí ministerstva Igor Konašenkov v prohlášení sdělil, že "specifické oblasti rozmístění raketových systémů Iskander v Západním vojenském okruhu neporušují žádné mezinárodní dohody".

Rusko dlouho hrozilo rozmístěním těchto raket schopných nést konvenční nebo jadernou hlavici v Kaliningradské oblasti. Mělo jít o předem oznámené protiopatření vůči rozmístění USA prosazovaného systému protiraketové obrany v Evropě.

V severní části Evropy má být protiraketová základna NATO umístěna v Redzikowu, v polském Pomořanském vojvodství. Na jihu je budována základna v rumunském Deveselu v oblasti Covurlui nedaleko bulharské hranice; má být v operační pohotovosti již v roce 2015, ačkoliv celý systém by měl být funkční teprve v roce 2018. Důležitou součástí je námořní komponenta rozmístěná na amerických křižnících třídy Aegis ve Středozemním moři. Řídící centrum evropského systému protiraketové obrany NATO bude v německém Rammsteinu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v polštině:ZDE
Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
14013

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2013