Pravicoví novináři jako hostinský Palivec

1. 10. 2013 / Petr Nachtmann

čas čtení 3 minuty

*Mainstreamová média v Česku dosud okupovali pravicoví novináři. Dozvídali jsme se od nich různá moudra: Kuponová privatizace je super, odbory jsou hrůza, zaměstnanci pražské MHD by neměli stávkovat. Jindy jsme se od nich informace nedozvěděli: Publicity se nedostalo divoké stávce v Nošovicích ani likvidaci mnoha etnických menšin v "osvobozeném" Kosovu.

Často takzvaně pravicoví novináři něco popletli: Povinně vybírané poplatky u lékaře, tj. regulaci a v podstatě daň považovali za triumf pravicové politiky. Společenský vývoj v naší zemi mění pohled veřejnosti na témata nastolovaná či hodnocená takzvaně pravicovými novináři.

Domníval jsem se, že dojde k postupnému vývoji, paradigma novinářů v papírových médiích se zvolna otočí a zároveň je bude postupně nahrazovat Internet, kde reakce čtenářů korigují případné autorovy nesmysly. V posledních dnech však došlo k dramatickým událostem přímo v epicentru naší "pravicové" žurnalistiky, které považuji za začátek jejího konce.

Bakalovo vydavatelství Economia, jehož nejznámějšími produkty jsou Hospodářské noviny, týdeník Respekt a časopis Ekonom, disponovalo servilními zaměstnanci.

Aktivity Zdeňka Bakaly byly vždy zralé na investigativní žurnalistiku (možná i na černou kroniku), redakce Respektu však o nich raději nepsala. Miroslavu Kalouskovi, který má na Bakalu prokazatelně vazbu např. přes Schwarzenberga, novináři z Hospodářských novin vyloženě podkuřovali. O "legálním tunelování" Bakalových firem se v Hospodářských novinách nepíše a rozhovor šéfredaktora HN s Bakalou byl názorným příkladem autocenzury.

Šéfredaktor HN Petr Šabata byl navzdory své poslušnosti odejit minulý týden.

Situace eskaluje tento týden. *"Economii má opustit třetina stálých redaktorů"*, píše odborný server Mediář. Podle Mediáře propouštění probíhá svérázně arogantní formou: *"Ten, kdo dostane výpověď, se to dozví dnes mailem. Komu nepřijde, tak pracuje dál. Komu ano, tak se dostaví v pondělí nebo v úterý na určené místo. Bude to strategicky mimo budovu. V pondělí dostávají výpovědi lidé z HN, v úterý z iHNedu," popsal dnes Médiáři jeden ze zaměstnanců. Podle informací Médiáře redukci stavů zajišťuje firma TCC (zkratka Tvoříme cesty k cílům).*

Vstřícnost tedy "pravicovým" novinářům moc nepomohla, člověku to připomíná první kapitolu Osudů dobrého vojáka Švejka:

*"Tak je to v pořádku, pane hostinský," vesele řekl Bretschneider, "zavolejte sem svou paní, předejte jí to a večer si pro vás přijedem."

"Nic si z toho nedělej," těšil ho Švejk, "já tam jdu i jenom pro velezrádu."

"Ale pro co já?" zabědoval pan Palivec. "Já byl přece tak vopatrnej."

Na povrch postupně vyplouvají další humorné aspekty. Ukázalo se, že pravicoví myslitelé, kteří kritizovali odbory, si odbory sami založili, když jim teče do bot:

Rok 1989 vyprodukoval nadbytečné zasloužilé politruky, rok 2013 vyprodukoval nadbytečné zasloužilé pravicové novináře.

0
Vytisknout
21323

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2013