Blízký východ: "Ruský plán nemůže fungovat"

12. 9. 2013

čas čtení 1 minuta



Ruský plán je nerealizovatelný, myslí si lidé na Blízkém východě, a něco na tom je, informoval reportér Alex Thomson v Channel Four News z Bejrútu v Libanonu. Jeden zbrojní inspektor OSN se ve středu vyjádřil, že by bylo zapotřebí 75 000 vojáků OSN na území Sýrie, kteří by museli kontrolovat odevzdání syrských chemických zbraní.

Tady v Bejrútu všichni zastávají názor, že organizace jako Hezbollah už všechny také mají chemické zbraně, i když důkazy pro to samozřejmě nejsou. Především, režim v Damašku naprosto ponížil prezidenta Obamu, Rusové jsou opět ve vedoucí pozici, to se samozřejmě v Damašku velmi líbí, dostali to, co je nejdůležitější: čas. Důkaz toho, jak to všechno dopadne: poprvé od útoku z 21. srpna ve východní Gútě došlo ve středu znovu k bombardování této čtvrti ze vzduchu. To hovoří výmluvněji než slova, pravděpodobně.

Moderátor: A to jde, že. Pořád mluvíme o chemických zbraních, jenže vraždění dál pokračuje konvenčními zbraněmi.

Alex Thompson: Ano. I když přijmeme čísla Johna Kerryho, že v Gútě bylo usmrceno při chemickém útoku 1400 osob, od té doby, od 21. srpna, byl v Sýrii usmrcen dvojnásobný počet těch lidí. Podle většiny odhadů se tam zabíjí asi tisíc lidí týdně. Není divu, že se Červený kříž zoufale snaží dostat k těmto lidem - od obou bojujících stran - alespoň nějaký přístup. Aby jim mohl poskytnout potraviny a lékařskou péči. Je to prostředí, v němž se nedá podniknout nic - jinými slovy, krvavá lázeň pokračuje.

0
Vytisknout
8436

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2013