Human Rights Watch: Důkazy silně naznačují, že chemický útok spáchal Assad

10. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Konstatuje to zpráva americké organizace Human Rights Watch, založená na výpovědích svědků a zdravotníků a na analýze použitých zbraní, které, jak tvrdí Human Rights Watch, byly typem, jaký používá syrská armáda. Zpráva uvádí, že je nemožné říci, kolik lidí bylo usmrceno, ale v jedné čtvrti bylo více než 700 mrtvých a organizace Lékaři bez hranic uvedla, že nejméně 3600 osob bylo ošetřeno pro příznaky spojené s vystavením neurotoxinům.

I když Damašek nepodepsal konvenci o chemických zbraních z r. 1993, režim Bashara al Assada přesto porušil mezinárodní právo, argumentuje zpráva, protože podepsal protokol z r. 1925, zakazující užívání takových zbraní.

Autor zpráva Peter Bouckaert explicitně nepožaduje pro Sýrii trest, ale argumentuje, že masakr z 21. srpna na předměstí Damašku "by měl soustředit mezinárodní debatu k tomu, jak zabránit používání takových zbraní a jak ochránit civilní obyvatelstvo v Sýrii".

Bouckaert zjistil, že v Gútě bylo použito dvou typů projektilů, První byla raketa 330 mm, "která zřejmě měla hlavici zkonstruovanou tak, aby mohla být naplněna a aby odpálila velké množství tekuté chemické látky". Uvedl, že druhý typ, kterého bylo použito v západní Gútě, byla Sověty vyrobená raketa o velikosti 140 mm, která může být vybavena třemi různými hlavicemi, jedna z nichž má schopnost pojmout 2,2 kilogramu sarinu.

"Human Rights Watch a zbrojní experti, kteří monitorují používání zbraní v Sýrii nezaznamenaly, že by syrská opozice měla k dispozici rakety velikosti 140 a 330 mm," uvedl Bouckaert. Dodal, že syrská vláda nepředložila žádné uvěřitelné důkazy, že chemický útok provedli vzbouřenci.

Human Rights Watch neměla přístup na scénu, ale provedla rozhovory s osobami, které přežily a se zdravotníky, a analyzovala fotografie fragmentů raket, které pořídily její zdroje v Damašku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8402

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2013