České Budějovice a místní variace na rasistické téma

2. 7. 2013 / Tomáš Mařík

čas čtení 6 minut
Autor je protirasistický aktivista. V minulých dnech kvůli aktivitám neonacistů přišel o účet na sociální síti Facebook.

Tuto sobotu se v Českých Budějovicích konaly dvě protichůdné akce. Na náměstí Přemysla Otakara bylo pořádané shromáždění/protest proti nepřizpůsobivým s tím, že na Facebooku (a později i na náměstí) se mluvilo o tom, že protest se později změní na pochod směřující na sídliště Máj, kde se nachází poměrně dost romských rodin. Na Kopečku na Máji (u Penny Marketu) zase probíhala akce pořádaná místními lidmi ve spolupráci s lidmi z Konexe o.s., Čikhatare het/Z bahna ven.

A rád bych se podělil o pár postřehů.

- Zhruba po 14 hodině jsem dorazil na sídliště Máj, na již probíhající romskou akci. Hrála hudba, tančilo se, děti malovaly a kreslily, debatovalo se. Bylo zde, dle mého odhadu, asi 150-200 účastníků, převážně Romů. S lidmi jsme se shodli, že problémy jsou mezi bílými a i mezi Romy, ale nic by se nemělo řešit násilnou cestou a kolektivní vinou.

- Lehce po 16 hodině jsem dorazil s foťákem na náměstí, kde už v tu chvíli byly z improvizovaného podia u kašny slyšet řeči typu "Čechy Čechům" anebo o bílé rase. Počáteční sliby organizátorů že protest ihned rozpustí, když zde bude docházet k rasistickým výjevům, vzaly za své. Později řečníci zaveleli s tím, že se policistů a násilí nebojí, jelikož je jich hodně a vydali se směr Máj. Na fotogalerii článku iDnes je i vidět hajlování cestou pryč.

- po překročení Vltavy po Dlouhém mostě jsem se rychle dopravil na Máj, abych informoval místní o možné hrozbě a že by bylo lepší zmizet, protože dav z náměstí postupně sílil z nějakých čtyř set hlav až na přibližně patnáct set. Od lidí z Konexe o.s. se mi dostalo informace, že nebezpečí nehrozí, policisté jim prý řekli, že dav zastavili u mostu, což ale nebyla pravda. Ten směřoval poměrně rychlou chůzí za doprovodu PČR (cca 6 policejních vozů jelo před nimi) směr Máj.

- na Máji na Kopečku postupně zůstali jen muži a několik žen, děti poslali domů. Okolo armáda těžkooděnců a antikonfliktní tým. Tvrdé jádro neonacistů (dorazili z celé ČR a řada z nich, dle mých informací, byla i před týdnem v Duchcově) doprovázené davem místních lidí dorazilo k zastávce MHD Jaroslava Bendy a začla bitka. Lítaly dýmovnice, kameny a údajně i zápalné lahve, na což policie odpověděla mmj i slzným plynem.

Byly zde vytvořeny dvě barikády (jednu zapálili), zaznamenal jsem dva poškozené stojící automobily a policejní vůz s rozbitým oknem. Později docházelo i k házení kamenů na policisty dětmi, za povzbuzování místních dospělých a obecně pronikání provokatérů až za policejní zátarasy. Což vedlo k tomu, že policie raději vytvořila kordon a dopravila zbylé Romy z Kopečku domů.

V tuto chvíli zde došlo k zajímavé situaci, kdy se Romové začali shromažďovat dle pokynů PČR, což ale jeden z jejich kolegů nejspíš neustál, přišel blíže a začal křičet co tu dělaj, proč se shromažďují, že tak pouze přitahují pozornost a že si za to všechno můžou sami. A já ho musel zklidňovat, jako kdybych snad byl nějaký antikonfliktní tým...

Zaznamenání hodné také, podle mne, je, že dav přihlížejících volal na policistu zraněného letícím kamenem ve smyslu, že si za to může sám a dobře mu tak...

- V průběhu doby policisté pozatýkali část extremistů a zatímco se Romové přesouvali domů, demonstranti/rasisté/výtržníci pronikli až do ulice V. Volfa. Policisté je postupně rozehnali a rozmělnili do malých skupinek, které se potulovaly po sídlišti a ohrožovaly ostatní.

- přibližně v půl deváté večer jsme zaregistrovali na Kopečku na Máji (u Penny marketu) shluk místních bílých lidí. Byli obklíčení v poměrně velké vzdáleností těžkooděnci a vykřikovali opět něco o bílé rase, řeči typu "Čechy Čechům" a "co je, co je, co je", jeden z posledních módních výkřiků neonacistů po vzoru filmu Proč?.

Mezi nimi se v pozadí pohybovala paní, která povídala o tom, jak cikáni zkopali čtrnáctiletého kluka a že policejní auto srazilo bílého a ten zemřel. Později se informace změnila na to, že cikáni zkopali čtrnáctiletého kluka a ten zemřel (o policii už ani zmínka) a v noci jsem poté viděl na videu, jak několik Cikánů/Romů se nechalo vyprovokovat dospělým člověkem v oblečení velmi podobném lidem, kteří vedli rasistický průvod. Několikrát do něj i kopli. Pak zasáhli policisté a jednoho z nich, jak se zdálo, zatkli. (takhle se šíří hoax...)

Na dotaz na policisty, byl s námi i člověk s novinářskou licencí německých novin Prager Zeitung, kde je antikonfliktní tým, když se zde toto děje, nám bylo řečeno, že je někde poblíž. Na otázku kde poblíž, když jediný konflikt je momentálně jen na Kopečku, nám bylo řečeno, ať se zeptáme velitele zásahu. Když jsme se zeptali, kde je velitel zásahu, dozvěděli jsme se, že zde není a že by s námi určitě nechtěl mluvit.

- zhruba po desáté večerní hodině veškeré nepokoje utichly.

Mé postřehy:

Policie zde lehce nezvládala situaci, nejspíš to trochu podcenili. Naopak velmi dobře ji zvládali Romové.

Co mne ale přímo zděsilo, jak se celá řada lidí nechala zmanipulovat neonacisty, přidala se k nim anebo přímo vítala jejich příchod. Stejně jako mi přišlo hrozné, když čtrnáctileté děti házely po policistech kameny, křičeli "cikáni do práce" a dospělí je v tom ještě podporovali.

Momentálně všichni tuší, že toto je jenom začátek a mají strach, co bude dále. A to nejen Romové, ale i někteří bílí.

Sám přímo v ulici V. Volfa žiji a jsem zděšen ze stále se zhoršujícího pnutí ve společnosti, na Máji v posledních měsících, dané neutěšeným sociálním postavením celé řady lidí všech barev, rasy, vyznání,...

0
Vytisknout
12945

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2013