Problémem ČR je privatizace politiky

12. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jako stoupenec liberálního smýšlení plně souzním s tím názorem, že člověk by měl být aktivní a postarat se sám o sebe, pokud to jde. Nicméně v Otázkách V. Moravce včera hovořil zřejmě nejlepší český podnikatel, který se nejvíce realizoval v nadávání na úředníky, státní zaměstnance, které by hromadně propouštěl. Existuje pro ně prý lepší zaměstnání, kde by opravdu pracovali.

Podle mého domnění by tím jenom vzrostla nezaměstnanost.

V každém případě Česko je devastováno korupcí a vysáváním státních peněz do soukromého sektoru. Mohou za to politici, úředníci atd., kteří se nechají zkorumpovat nebo nepracují důsledně, ale také "podnikatelé", kteří žijí z těchto nelegálních peněz, jež různě distribuují dále.

Náš problém je privatizace politiky a veřejných peněz, prorůstání pseudopodnikatelského, zločinného prostředí do státní sféry, což je mimo jiné umožněno tím, že neexistuje zákon o státní službě.

Úředníci a státní zaměstnanci, které by pan podnikatel vyhodil na dlažbu, by měli představovat hráz proti zneužívání a rozkladu státu, proti korupci, metanolové aféře, proti sociálnímu útlaku a lichvě.

Domnívám se, že tomu tak není, právě proto, že ODS, strana typických českých podnikavců, odmítá platnost práva a spravedlnosti, neboť by tím ohrozila velké množství svých voličů, tyjících z nelegálního byznysu. Proto se také v Česku od 90. let považuje "podnikatel" téměř automaticky za zločince.

Možná i proto je, jak bylo ukázáno v Otázkách na údajích ze Světové banky, v Česku tak obtížné podnikat (slovy V. Moravce "podnikání v Česku je jen pro otrlé povahy"), protože podmínky jsou nastaveny ve prospěch zločinců.

Mimochodem bych zmínil, že podle Světové banky je Česko pod nadvládou ČEZu v žebříčku přístupnosti elektrické energie pro podnikatele na 143. místě ze 185.

Výborně celou situaci shrnul šéf Rozpočtového výboru Suchánek (ODS), který dospěl k názoru, že poslanci by v rámci svých platů "měli být hodnoceni za to, jak neškodí lidem v tomto státě".

Tedy poslanci jsou škodná a plaťme si je za to, aby neškodili. To je poměrně velký posun od ideje, že poslanci mají aktivně pomáhat lidem v tomto státě a vytvářet poměry, v nichž se dobře a spravedlivě žije.

Otázky Václava Moravce

Údaje Světové banky o českém podnikatelském prostředí a výrok poslance Suchánka, který na to bezprostředně navazuje, lze nalézt po stopáži 38:10.

0
Vytisknout
10673

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2012