ZAMYŠLENÍ

Hmmm...

23. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Výsledky francouzských prezidentských voleb zvýrazňují otázku, jak hluboce je rozdělena společnost v Evropě - a to nejen v otázce sociální politiky a tradičních témat souboje "pravice a levice", ale - a to zejména - v otázce otevřené společnosti a kontinentální integraci. A jak hluboce je rozdělena levice.

Jeden by čekal, vzhledem ke skandálům Sarkozyho a k sociálním protestům ve Francii, že Hollandovo vítězství bude silné. A ono je slabé...

Špatná předvolební taktika vymezování se radikální levice vůči levému středu (a naopak), namísto sjednocení na společné platformě "společného jmenovatele" vůči pravici.

Socialistický aktivista Jean-Luc Mélenchon (11,1%), předseda původně levicovéno křídla Socialistické strany La Gauche socialiste (založena v roce 1988 Jean-Luc Mélenchonem a pozdějším mluvčím a poradcem Ségolène Royalové Julienem Drayem jako reakce na "otevření" vlády Michela Rocarda centristickým politikům Jean-Marie Rauschovi nebo Jean-Pierre Soissonovi), dnes samostatné strany La Gauche (obdoba německé Die Linke), jehož hlavním cílem bylo "být sjednotitelem všech na levici" na anti-kapitalistické nebo anti-neoliberální politické strategii, málem způsobil psychologické vítězství pravice...

Přitom se dalo očekávat, že Sarkozy (27,1%) se v druhém kole neopře o "měšťácký střed" Françoise Bayrou (9,13%), ale o krajně pravicové, xenofobní voliče Le Penové (17,9%).

0
Vytisknout
10620

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2012