Příplatky jako způsob boje s korupcí

19. 1. 2012 / Martin Čechura

čas čtení 3 minuty

Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví, která umožňuje vybrat si -- za poplatek, ovšem -- svého operátéra, se krátce po svém přijetí stala mezi nemocnicemi hitem. ZDE

Výkony primářů a jejich zástupců byly oceněny na tisíce korun a vedoucí lékaři si již mnuli ruce, jak si přilepší k pravidelné měsíční almužně. Však bledá závist nic nepřejících novinářů načas tento pokrok zhatila, a ministerstvo usilovně hledá cesty, jak reptaly nadobro umlčet. Z vyjádření mluvčího ministerstva zdravotnictví jasně plyne, že sice současná vyhláška nic takového neumožňuje, ale ministerstvo si zadalo právní analýzy, které najdou způsob, jak to možné bude. ZDE

Pokusme se však o střízlivý pohled a zkusme zvážit všechny výhody nadstandardních příplatků. Nepochybně se časem rozšíří i do dalších resortů a doufejme, že to nebude dlouho trvat. Už to vidím jasně před sebou. Až půjdu na pracovní úřad, připlatím si za vedoucího odboru. Nebudu rukojmím nervózních a neochotných úřednic, ale posedím si v teple u kávičky. Vedoucí má mnohem více zkušeností a tak mi jistě nějakou tu pěknou práci najde.

Mnohem více možností se skrývá v možnosti připlatit si za kvalifikovaného policistu nebo státního zástupce. Samozřejmě mladý nezkušený nováček by mohl můj případ pokazit, navíc nedostatek zkušeností je někdy -- považte -- vyvažován zbytky ideálů o spravedlnosti! Pro sociální případy musí stačit velitel služebny, ale já už si šetřím na krajského náčelníka nebo na policejní prezidium. To bude sice o něco dražší, ale zase mám záruku individuálního přístupu těch nejkvalitnějších odborníků. A kdyby to náhodou nevyšlo, připlatím si za svého soudce. Svým dětem jednou připlatím za vlastního zkušebního komisaře v autoškole a až se dostanou na vysokou školu, připlatím si za to, aby je zkoušel jenom děkan. Ještě nevím, za co si budu připlácet na ministerstvu kultury. Možná za doprovod vedoucího odboru po výstavách, možná za levnější vstupenky... Škoda že nejsem velkopodnikatel, to bych si ještě připlatil samotného ministra financí, aby mi poradil s daňovým přiznáním!

Výše příplatků bude samozřejmě odstupňována, to je jasné. Vždyť hlavním cílem bude regulace, aby se na pana primáře či ředitele nenavalilo moc práce. Největší výhodu však má tento systém pro státní rozpočet. Příplatky samozřejmě půjdou do kapsy zmíněným odborníkům, ale ti z nich budou určitě odvádět daně! Navíc tímto průhledným a státem kontrolovaným způsobem mizí důvod pro korupci. Vždyť jakápak korupce, když budu mít daňový doklad! Všichni budou spokojeni, poklona, přijďte zas! A víte, co by bylo úplně nejlepší? Kdybych si mohl příplatek odepsat z daní.

0
Vytisknout
9309

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2012