Akce na záchranu historické budovy nákladového nádraží Žižkov

18. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Tady není developerovo, o.s.

Nová ministryně kultury Alena Hanáková (STN) včera přijala zástupce občanského sdružení Tady není developerovo Dana Mertu, Matěje Stropnického a Helenu Benýškovou. Schůzky se zúčastnila také první náměstkyně ministryně Anna Matoušková. Hanáková se zatím s problematikou seznamuje, proto se vedle našeho sdružení již minulý týden sešla také se starostkou MČ Praha 3 Vladislavou Hujovou (TOP 09). Starostka ovšem hájí stanovisko, podle něhož má být tzv. Jarovská spojka vedena v ose Olšanské ulice, a tedy podporuje zbourání budovy Nákladového nádraží Žižkov. Ministryně proto také přijala pozvání na MČ Praha 3, kde si v nejbližších týdnech budovu nádraží osobně prohlédne.

V tuto chvíli dobíhá prvoinstanční řízení u Odboru památkové péče Ministerstva kultury o prohlášení budovy nádraží kulturní památkou. Odbor se nyní podle informace náměstkyně Matouškové připravuje na vydání rozhodnutí.

"Všechny dosud existující posudky památkářů i dopravních odborníků, které si Ministerstvo kultury vyžádalo (najdete je na www.tadynenideveloperovo.cz) se jednoznačně vyslovují pro prohlášení budovy," připomněla za sdružení Tady není developerovo Helena Benýšková.

Také na konci roku 2010 odbor budovu památkou již prohlásil. Po odvolání účastníka řízení Žižkov Station Development však bývalý ministr Jiří Besser památkový status budovy zrušil a věc vrátil k novému projednání první instanci. Situaci, v níž by prvoinstanční orgán rozhodl ve věci prohlášení NNŽ kulturní památkou opačně než minule, označila náměstkyně Matoušková na včerejším jednání za "velmi problematickou".

Také podle vyjádření ministryně kultury Hanákové, která je případným druhoinstančním odvolacím orgánem proti rozhodnutí odboru ministerstva, je památková hodnota budovy "nesporná".

Na brífinku s novináři po setkání se zástupci sdružení Tady není developerovo ministryně v reakci na dotaz vyjádřila podporu myšlence, že by se nad problematikou nádraží mohl sejít kulatý stůl za účasti památkářů, architektů, občanských iniciativ, vlastníka, investora a místní radnice. "Návrh uspořádat nad problematikou nákladového nádraží kulatý stůl vítáme. Myslím, že má smysl jej iniciovat za předpokladu, že Odbor památkové ochrany ministerstva v první instanci nádraží památkou prohlásí a že se vlastník objektu proti tomuto rozhodnutí odvolá," uvedl za sdružení Tady není developerovo Matěj Stropnický.

Předseda sdružení Dan Merta závěrem pozval ministryni na připravovanou mezinárodní konferenci o úspěšných konverzích industriálních objektů ve světě a výstavu mapující pražská nádraží a jejich osud. Obě akce by se měly konat v březnu letošního roku.

0
Vytisknout
5555

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2012