Děláme, nežvaníme

19. 1. 2012 / Václav Novotný

čas čtení 4 minuty

Uvažuji o tom, co vlastně Štěpán Kotrba chce. Že by chytrá horákyně.

Citujme jeho slova: ,,Iniciativy, pokud chtějí být považovány z skutečného partnera a vážného hráče na politické scéně, musí respektovat jedno -- dokud nebudou politickou stranou, nemohou se vměšovat do politiky a do voleb. Protože je to nepoctivé vůči lidem. A pokud se nepřemění v politické hnutí či stranu, jsou všechny jejich výzvy jen štěkáním na Měsíc, hezkým slohovým cvičením, nadějemi oblbujícím naivní, nevinné a politiky neznalé -- ale ničím jiným.

Musíme počkat, až se u lidí projeví občanská vůle

19. 1. 2012

čas čtení 12 minut

Reakce na článek Štěpána Kotrby "Nezávisle závislé sny" ze dne 17.1.2012.

Nelze než souhlasit s tím, že je u nás docela velký počet nejrůznějších iniciativ, píše Petr Moravec. Dokonce to vypadá, že si u nás každý trochu gramotný člověk s přístupem na internet brzy založí vlastní iniciativu. I v mnoha dalších věcech má pan Kotrba pravdu. Situace vypadá tak, jako by si naše nejaktivnější iniciativy vyšláply do jisté politické šarvátky, i když asi nechápou současné rozložení sil.

I na fiskální disciplínu si musíme vydělat

19. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Špatně se dělá fiskální disciplína, tedy rozpočet co nejméně postavený na dluzích, když dochází k ekonomickému útlumu. K čemu jsou škrty a tlak na šetření, když ekonomika přestává vyrábět a produkovat a sytit státní rozpočty penězi z daní? Můžete sebevíce šetřit, ale když přestanete vydělávat, je to konec. Musíte nejprve produkovat a potom teprve lze uvažovat, jak rozumně zacházet s vyprodukovaným. Nechci jednoznačně tvrdit, že jsou to hlavně ty škrty, co způsobuje v EU ekonomický pokles, i když Petr HolubAktuálně.cz svaluje vinu za českou ekonomickou recesi právě na škrty Nečasovy vlády.

Londýnské hnutí Occupy se odvolá proti soudnímu příkazu

19. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

City of London Corporation, kontroverzní a tajnůstkářská struktura, která ovládá centrum Londýna, získala soudní příkaz, který nařídil aktivistům z hnutí Occupy, aby zlikvidovali svůj protestní tábor v blízkosti katedrály svatého Pavla. Aktivisté se hodlají odvolat.

Soudce uvedl, že rozhodl ve prospěch korporace kvůli délce a rozsahu protestů, které jsou vážnou veřejnou překážkou a mají záporný dopad na turistiku i na přístup věřících do katedrály.

Žárovkové referendum o současné vládě

19. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Spojenectví práce a solidarity (SPaS) vyzývá všechny občany nespokojené s asociální politikou české vlády, která neplní ani své vlastní sliby včetně boje s korupcí, občany, kteří jsou přesvědčeni o potřebě zavedení obecného referenda v ČR, ale i ty, kteří naprosto odmítají navržený způsob vyrovnání státu s církvemi, aby se aktivně zúčastnili žárovkového referenda o současné vládě.

Firma Goldman Sachs "žije v paralelním platovém vesmíru"

19. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Investiční banka Goldman Sachs oznámila, že vyplatí svým zaměstnancům v roce 2012 8 miliard liber na platech. V průměru to činí pro každého zaměstnance 238 000 liber ročně (595 000 Kč měsíčně). Vyvolalo to ostrou kritiku britských odborů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Politická podpora pro zákon SOPA v USA poklesla

19. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Několik republikánských poslanců přestalo ve středu podporovat kontroverzní zákon "na ochranu copyrightu" poté, co se Wikipedie, Google a Reddit postavily do čela obrovských internetových protestů.

Politická podpora pro kontroverzní protipirátský zákon se ve středu začala rozkládat. Čelné internetové servery totiž uspořádaly jednodenní protest proti navrhovanému zákonu.

Wikipedie, šestý nejnavštěvovanější server na této planetě, ve středu vypnul své internetové stránky v angličtině na protest proti navrhovanému zákonu Stop Online Piracy Act (SOPA), o němž nyní jedná americká Sněmovna reprezentantů, a Protect IP Act (Pipa), podobný návrh zákona, o němž se debatuje v Senátě.

II. Stará cesta

18. 1. 2012 / Ondřej Hanus

čas čtení 1 minuta

BRANICKÁ (POEMA)

nikam vás nedovede, natož pak
k sobě samému, to je jen
hloupá věta, kterou si vymysleli básníci, aby
měli důvod chlastat a podvádět a naoko se
trápit, jako že to tajemství odhalí, zveršují, zveřejní

není to k přečtení, není to
k zapsání, není to k opentlení ani
k přečmárání, je to jen život, prostý
jako sponové sloveso, jako
nechvástavé přirovnání

nahoru je světlo, dolů už tma, zábradlí
nás neudrží, neseme příliš těžká
břemena minulosti, jenže
snadná pomoc při bolavé paměti:
zábradlí netřeba a zem nás unese

když mi tvůj bratr řekl o rorýsech, přišlo
mi to jako krásná metafora, bohužel už nevím
čeho, ale není pochyb o tom, že něčeho znepokojivě
povědomého, takový ten pocit, jako když uvidíš
hřbet, který znáš z domácí knihovny už od dětství

Z nejnovějšího čísla časopisu Psí víno

Rusko se soustřeďuje - problémy, na které musíme odpovědět

19. 1. 2012 / Vladimír Vladimirovič Putin

čas čtení 28 minut

JU│ Vladimír Putin zveřejnil v Izvestijích článek, v němž vysvětluje své názory na budoucí rozvoj Ruska. Zjevně jde o pokus zahájit volební kampaň. Článek je uveden v pracovním překladu.

Pokládám za nutné uvést svůj názor na několik problémů, které považuji za důležité posoudit v široké veřejné diskusi. Jakým rizikům a výzvám bude Rusko čelit? Co je třeba konat v globální politice a ekonomice? Budeme jenom sledovat vývoj, nebo se sami podílet na utváření pravidel hry? Díky jakým zdrojům můžeme posílit své postavení a zajistit stabilní rozvoj a takový, který nemá nic společného se stagnací. Protože v dnešním světě stabilita je hodnotou, kterou je možno získat jen tvrdou prací a tak, že budeme otevřeni vůči změnám a připraveni na nazrálé, promyšlené a také všestranně propočtené reformy.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Hledání současné pravdy v minulosti

19. 1. 2012 / Jan Sláma

čas čtení 11 minut

Nedávno pan president vykládal, jak v době kdy byl zaměstnán ve Státní bance československé pořádal semináře objasňující davům dychtivých ekonomů a bankovních úředníků meze socialistické ekonomiky, které povedou v budoucnu k jejímu zániku.

Přibližně ve stejné době,vzhledem k tomu, že jsme s panem Klausem stejně staří, jsem se ujímal vedení výrobně opravárenské jednotky jednoho národního podniku. Na jedné straně teoretici vymýšleli proč to nemůže fungovat a na druhé straně praktici přemýšleli jako to udělat, aby to fungovalo.

Žvásty Holešovské výzvy na pokračování!

18. 1. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 9 minut

Páni Macek, Knížek a Kubera se (prostřednictvím Parlamentních Listů) víc jak netaktně vyjádřili na adresu signatářů Holešovské výzvy. V pořadí, jak jsou jmenováni, se vyslovili o žvanění, další o tom, že jsou to chudáci a hlupáci, poslední pak, že mj. na internetu píší sprosťárny. Podstatu Holešovské smlouvy pak odsoudili s tím, že, obecně shrnuto, jde o žvásty, které nic neřeší a stejně nakonec zaniknou, včetně dalších irelevantních, podle nich však nic neříkajících, záležitostech. To na úvod.

Trestní oznámení na Nečase a celou vládu

19. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

18. ledna podala spisovatelka Lenka Procházková trestní oznámení na předsedu české vlády Petra Nečase a všechny členy jeho kabinetu. V oznámení, které osobně předala na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně, vyslovuje podezření, že vláda ČR se dopustila trestných činů v souvislosti s návrhem zákona o vyrovnání státu s církvemi. Pod Nejvyšší státní zastupitelství totiž patří šetření trestné činnosti mimořádně velkého majetkového rozsahu.

Ve čtvrtek 19. ledna na tiskové konferenci vysvětlí spisovatelka Procházková důvody podání trestního oznámení. Tisková konference se bude konat ve 14,00 hodin v presscentru Syndikátu novinářů na Senovážném náměstí 23, Praha 1.

Akce na záchranu historické budovy nákladového nádraží Žižkov

18. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Tady není developerovo, o.s.

Nová ministryně kultury Alena Hanáková (STN) včera přijala zástupce občanského sdružení Tady není developerovo Dana Mertu, Matěje Stropnického a Helenu Benýškovou. Schůzky se zúčastnila také první náměstkyně ministryně Anna Matoušková. Hanáková se zatím s problematikou seznamuje, proto se vedle našeho sdružení již minulý týden sešla také se starostkou MČ Praha 3 Vladislavou Hujovou (TOP 09). Starostka ovšem hájí stanovisko, podle něhož má být tzv. Jarovská spojka vedena v ose Olšanské ulice, a tedy podporuje zbourání budovy Nákladového nádraží Žižkov. Ministryně proto také přijala pozvání na MČ Praha 3, kde si v nejbližších týdnech budovu nádraží osobně prohlédne.

Protest umělců před Ministerstvem kultury ČR

19. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva ČMKOS

Dnes 19. 1. 2012 v 16.00 hod. bude jednat předseda ČMKOS J. Zavadil s novou ministryní kultury Alenou Hanákovou o problému a negativních dopadech chystaného sloučení Státní opery a Národního divadla. Jednání se zúčastní představitelé odborové organizace Státní opery Miroslav Svoboda a Petr Pergel.

Před budovou ministerstva kultury současně proběhne od 16 hodin malé protestní shromáždění umělců.

Po skončení jednání -- v 16,30 budou novináři informování o jeho výsledcích na brífinku před budovou MK.

Chraňme demokracii a lidská práva v Maďarsku

19. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Český helsinský výbor (ČHV) předkládá veřejnosti, občanské společnosti a také státním orgánům České republiky výzvu Evropské asociace na obranu lidských práv AEDH. Nestátní nezisková AEDH se sídlem v Bruselu spolupracuje s orgány EU, zvláště s Evropskou komisí. Je kolektivním členem FIDH, Mezinárodní federace pro lidská práva. ČHV je od loňského května členskou ligou AEDH. ČHV se s postojem a výzvami AEDH, týkajícími se nové maďarské ústavy, ztotožňuje.

Příplatky jako způsob boje s korupcí

19. 1. 2012 / Martin Čechura

čas čtení 3 minuty

Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví, která umožňuje vybrat si -- za poplatek, ovšem -- svého operátéra, se krátce po svém přijetí stala mezi nemocnicemi hitem. ZDE

Výkony primářů a jejich zástupců byly oceněny na tisíce korun a vedoucí lékaři si již mnuli ruce, jak si přilepší k pravidelné měsíční almužně. Však bledá závist nic nepřejících novinářů načas tento pokrok zhatila, a ministerstvo usilovně hledá cesty, jak reptaly nadobro umlčet. Z vyjádření mluvčího ministerstva zdravotnictví jasně plyne, že sice současná vyhláška nic takového neumožňuje, ale ministerstvo si zadalo právní analýzy, které najdou způsob, jak to možné bude. ZDE

Rusko varovalo Západ před útokem na Írán

18. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov varoval západní mocnosti, že vojenský útok na Írán by byl "katastrofou". Vedl by podle něj k velkému přílivu uprchlíků do sousedních zemí a mohl by zažehnout plamen sektářského násilí na Středním východě.

Je na čase, aby se začali bát

18. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Petiční slyšení k petici s názvem "Chceme nové volby, demise vlády nic neřeší" dne 12. 1. jasně ukázalo, že bychom potřebovali víc takových slyšení. Také bychom potřebovali být více slyšet na ulicích. V letošním roce se bude rozhodovat o našem příštím životě. A tak bychom si mněli klást otázky. Necháme si všechno líbit? Nevadí nám, že politici fackují voliče? Jsme hrdí na prezidenta, který veřejně krade? Chceme žít na hranici bídy? Kam se poděl náš průmysl? Chceme být tupé stádo, které je ovládáno hrstkou arogantních zbohatlíků? Nemáme dost korupčních afér, které se nikdy nevyšetří? Jak je možné, že jim vše projde? Jak je možné, že jim to dovolíme? To v sobě nemáme ani špetku sebeúcty, že jim dovolíme, aby nás uráželi a posmívali se nám? ptá se František Vlásek.

Křižovatka smrti: poslední naděje na rekonstrukci

19. 1. 2012

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva sdružení Auto*Mat

PRAHA -- Jedna z nejnebezpečnějších křižovatek v Praze, na nábřeží Kapitána Jaroše, se letos snad konečně dočká rekonstrukce. Právě zde před šesti lety bezohledný řidič smrtelně zranil Jana Bouchala, propagátora zklidňování dopravy a tvář iniciativy Auto*Mat, když se vracel na kole z práce domů. Úpravy křižovatky sice mají být provedeny během rekonstrukce tramvajové trati. Hrozí ale, že z finančních důvodů z projektu vypadnou a křižovatka bude nadále nebezpečným místem pro chodce i cyklisty. Oběti dopravních nehod připomene ve čtvrtek v 18 hodin tradiční cyklojízda Prahou. Loni zemřelo v hlavním městě při dopravních nehodách 39 lidí, počet dopravních nehod již od roku 2007 neklesá.

O štěstí v umírání

18. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Knihkupectví Ostrov a brněnské nakladatelství Barrister a Principal si Vás dovolují pozvat na autogramiádu a setkání s Janem Paulem při příležitosti uvedení jeho knihy

O Š T Ě S T Í V  U M Í R Á N Í

V úterý 24. ledna 2012 od 18 hodin v knihkupectví Ostrov, Ostrovní ulice 17, Praha 1

O knize promluví Prof. Miloš Horanský, o umírání bude hovořit MUDr.Marie Svatošová, zakladatelka hospicového hnutí v ČR a autor knihy Jan Paul.

Knize připije do života MUDr. Jan Kábrt, CSc. spolu se všemi účastníky večera.

U příležitosti setkání zahraje duo Two Horses, Jaromír Hůla - foukací harmonika a Jan Marek - jazzová kytara.

Nevhodná bílá paní v továrně

19. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Článek pana Cveka "Útok učitelky na inteligenci" mi svou náplní připomněl vlastní příběh z 2. třídy ZŠ. Kreslili jsme továrnu (byla 80. léta) a já nakreslil na ochoz továrny bílou paní. V náhlém hnutí mysli jsem to šel ukázat paní učitelce, jestli to nevadí... Ta se na mě rozeřvala, co si to dovoluji, a že příště, až budeme kreslit hrad, tak tam snad nakreslím milicionáře! Dodala, že to určitě musím mít z domova... Volala rodičům a obdržel jsem třídní důtku. Ve 2. třídě a za tento přečin... Příběh jiný, princip a zabedněnost stejná píše Tomáš Červený.

Bojujeme proti špatné krizi

19. 1. 2012

čas čtení 7 minut

KD│ Standard & Poor's má pravdu. Nemluvím o ratingovém hodnocení Francie, ale o jeho důvodech. Evropa netrpí nadměrnými rozpočtovými deficity, ale výraznými rozdíly ve výkonnosti jednotlivých států, napsal Wolfgang Münchau.

Více než 5000 lidí podepsalo výzvu Několik vět 2012

19. 1. 2012 / Tomáš Franke

čas čtení 1 minuta

Výzvu Několik vět 2012 podepsalo za jediný týden její existence už 5 900 občanů. A to i přesto, že oficiální média odmítla o této akci informovat, píše Tomáš Franke

Text výzvy je záměrně podobný známé výzvě Několik vět z roku 1989.

Upozorňuje obecně na nešvary dnešních mocipánů.

Na to, občan musí platit za zločiny druhých a nemá sebemenší šanci, že to bude vyšetřeno a pachatel potrestán.

Na to, že politické strany nařizují poslancům, jak mají hlasovat, přesto, že je to v Ústavě výslovně zakázáno. Takže tu fakticky nerozhoduje 200 volených zástupců lidu ale jen několik stranických papalášů, stejně jako v roce 1989.

Na to, že občané dali v posledních volbách impuls ke společenským změnám, u moci je ale stále ta stejná strana, přesto, že volby prohrála. Vítěz voleb musí mlčet v opozici, bez jakýchkoliv šancí a vlivu na chod státu.

www.nekolikvet.cz/

Václav Havel byl člověk

19. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Motto: Běží-li člověk po nesprávné cestě, vzdálí se pravdě tím více, čím je schopnější a rychlejší (Francis Bacon)

Nekončící diskuse o tom jestli byl Václav Havel člověk mravný nebo ne, mne vedou k zamyšlení z jiného pohledu. Domnívám se totiž, že tato debata jde mimo podstatu problému a tou je skutečnost, že Havel byl úplně normální člověk.

Pan František Koukolík i na stránkách Britských listů napsal několik velmi důležitých informací o lidské stupiditě. Na youtube je možné zhlédnout i jeho přednášku na toto téma (http://www.youtube.com/watch?v=aRSZeTPQFAE), píše Bohumil Trávníček.

Anarchisté vydávají časopis pro děti

19. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Československá anarchistická federace začala v lednu 2012 vydávat nový časopis Klíčení - čtení od dětí. Jde o 40stránkový barevný čtvrtletník, jehož autory a redaktory jsou jak děti, tak dospělí. Nová mezigenerační tisková platforma chce vytvořit prostor pro rovný dialog mezi dětmi a dospělými a překonávat pokrytectví ve vztahu k dětem - nevyhýbá se proto ani problematickým tématům sociálním, kulturním aj. Časopis je nekomerční a neposkytuje žádný prostor inzerentům.

Tematicky je rozdělen do osmi stálých rubrik, z nichž je autorsky nejrozsáhlejší "Od nás" s příspěvky od dětí nejrůznějšího věku a "Čítanka", obsahující v prvním čísle např. texty Williama Morrise, Vaška Káni nebo Jiřího Mahena.

Celý projekt navazuje na stejnojmenný časopis pro děti vydávaný jako příloha anarchistického čtrnáctideníku Práce v letech 1906-1908, na kterém se tehdy podílel Michal Kácha, Fráňa Šrámek, V. H. Brunner, Slavoboj Tusar, Josef Lada ad. Více o časopisu ZDE

Mimoběžný dialog

18. 1. 2012 / Alexander Bačkovský

čas čtení 5 minut

Milý pane Dolejší,

dnes ráno jsem si přečetl Váš text. Je vlastně odrazem přesně toho , o čem jsem psal. Takže chápu, že můj text jste nemohl pochopit a nepochopil. Pouze jste zaregistroval mnohočetné odkazy, a jak to tak bývá, jimi a jejich významem pro můj text jste se stejně jako textem samotným nezabýval.

Zato jste se ihned v úvodu opřel o vyšší autoritu Friedricha Nietzsche, už jen použití jeho citátu je zvláštní a pouze dosvědčuje volnost, se kterou jsou citáty brány z nějakých jejich soupisů, knih citátů, kterými si mnozí zvyšují svou společenskou a intelektuální prestiž, a dodávají svým tvrzením autoritu, kterou by jonak nezískaly, aniž jsou uvedeny do souvislostí. Je to příznačná benevolence.

O údajně neslušném požadavku důslednosti, aneb O medových řečech

18. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Nejvlastnějším znakem moderních duší, moderních knih není lež, nýbrž vtělená nevinnost moralistické prolhanosti."
(Friedrich Nietzsche)

Hlavně se už ničemu nedivit. Pan Bačkovský přistupuje k celkem prostému a sotva zpochybnitelnému faktu, že Václav Havel ve své politické kariéře podporou agresívních ozbrojených intervencí a velice selektivním pohledem na porušování lidských práv prokazatelně popřel a zdiskreditoval vše, co hlásal v disentu, po způsobu baleríny, která na dané téma zatančí dojemnou, sáhodlouhou a vyčerpávající baletní etudu. Tato etuda je prošpikována odkazy na literaturu a mytologii, osobními vzpomínkami atd., které nakonec svým překypujícím nadbytkem zakryjí tu vskutku jedinou věc, o niž zde skutečně jde: Že totiž ten, kdo na druhé tak často aplikoval absolutní morální měřítka - a dílo Václava Havla je těmito aplikacemi a z nich vyplývajícími příkrými odsudky doslova prošpikováno - nemůže uniknout vlastní logice a bude nutně a zákonitě posuzován stejně bedlivě a přísně, jako jím rozcupovaní skuteční či smyšlení lumpové. Jedině to je totiž poctivý přístup, žádný jiný zde neexistuje. A tak ani deset hektolitrů univerzální intelektuálské omáčky neodvede toho, kdo postupuje důsledně, od konstatování, že Václava Havla jako člověka a jako autoritu naprosto není možno brát vážně, protože podle svých vlastních měřítek nežil v pravdě.

VÁCLAV HAVEL

O jedné metodě myšlení a psaní

18. 1. 2012 / Alexander Bačkovský

čas čtení 22 minut

Pár poznámek k textům pana Veselého věnovaným rozporům Václava Havla.

Předně bych měl napsat, ve vztahu k druhému textu pana Veselého, že jsem mu slíbil odpověď podrobnější a vyzval jsem ho k jistému zamyšlení nad mými výtkami. Mé poznámky však pan Veselý nebude mít zadarmo, neboť bez vlastního úsilí jim neporozumí.

Přiznávám, že mi text o Václavu Havlovi, v záplavě mnoha jemu metodou podobných , připomenul jeden film Pasoliniho, který svého času vzbudil výjimečné reakce. Bylo to podvědomé mihnutí se některých obrazů z toho filmu před mýma očima.... Ale k věci.

Rád bych nejprve poznamenal k textům pana Veselého i pana Jírovce cosi zdánlivě zřejmého, neboť se to oběma texty line jako květnem vůně šeříků. Chápu, že jsou rozhořčeni nabubřelostí aktivit médií a nejen jich po smrti Václava Havla. Nabubřelost, pyšnost a zároveň hulvátství těch dnů však nebylo osobním postojem ani osobním aranžmá Václava Havla z prostých důvodů jejich posmrtnosti. Nepředpokládám, že napsal scénář těchto obřadů osobně.

Vraždění íránských jaderných vědců je státní terorismus

18. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

11. ledna jen Mostafa Ahmadi Roshan, náměstek ředitele íránského provozu na obohacování uranu v Nantazu, automobilem do práce. Byl vyhozen do povětří magnetickou bombou, připevněnou na dveře jeho vozu. Bylo mu 32 let, byl ženatý a měl malého syna. Nebyl ozbrojen ani nebyl nikde v blízkosti bojiště, píše v deníku Guardian Mehdi Hasan.

Od roku 2010 byli za podobných okolností usmrceni už tři íránští jaderní vědci. Namísto odsudku Západ reaguje nadšením a škodolibostí.

Hnutí za přímou demokracii:

Projev při veřejném slyšení v petičním výboru PSP ČR dne 12. ledna 2012

18. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Vážená paní místopředsedkyně vlády,

Vy jste jako předsedkyně legislativní rady vlády předložila v říjnu loňského roku návrh zákona o celostátním referendu.

Je až neuvěřitelné, že z Legislativní rady vlády může  vzejít takový paskvil!

Na základě Vašeho návrhu by občané neměli naprosto žádnou šanci o něčem zásadním rozhodnout. Je to jen další důkaz arogance moci a pohrdání lidmi.

Strach a kariérismus jako hlavní opory režimu

18. 1. 2012

čas čtení 4 minuty

Jeden z významných mužů naší země si velmi správně všiml, že oporou nemravných režimů jsou zejména strach a kariérismus. Zde uvádím výňatek z jeho podrobnějšího popisu fungování těchto mechanismů, píše Bohumil Trávníček.

Odstupte!

17. 1. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 2 minuty

Vážené dámy, vážení pánové,

Hovořím zde za občanskou iniciativu Alternativa Zdola a obracím se se svou interpelací na ministra financí Ing. Miroslava Kalouska.

Vážený pane ministře,

Sestavování rozpočtu a vůbec úvahy o "odpovědném hospodaření" českého státu pod Vaším vedením dlouhodobě trpí řadou zásadních chyb -- tak zásadních, až se nutně musí vkrádat myšlenka, že jde o záměr, nikoliv o odbornou neznalost.

Vaším hlavním cílem v bývalé vládě bylo ukázat, jak báječně fungují reformy. Stačí vzpomenout na vskutku rekordní rok 2008, kdy se Vaše Ministerstvo financí "spletlo" v odhadu ekonomického růstu o devět(!) procentních bodů, což nemá obdoby nikde na světě. Již tehdy bylo jasné, že k vyrovnanému rozpočtu se v českých podmínkách NELZE proškrtat, a tak se uměle nadhodnocoval růst, "aby to tak nějak vyšlo."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

35420