Problémem českých politiků je bezostyšnost

15. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nechci říci, že by v dnešních Otázkách V. Moravce mluvila Karolína Peake nějak úplně špatně, stejně tak se dal dobře poslouchat i Vojtěch Filip. Problém byl v tom, že oba mluvili o boji proti korupci a nikoli třeba o vaření guláše. Pan Filip totiž představuje stranu hesla "kdo nekrade, rozkrádá rodinu", stranu, která skrze jeho osobu kondoluje severokorejskému režimu srovnatelnému mírou teroru s nacistickým Německem (a píše, že Kim Čong il usiloval o "štěstí korejského lidu", zatímco v zemi lidé umírají na hladomor), a paní Peake je zase představitelkou strany obálkové demokracie, jejíž šedá eminence a šéf poslaneckého klubu v jedné osobě směřuje zřejmě po policejním vyšetřování k soudnímu procesu právě kvůli obvinění z uplácení poslaneckých kolegů.

K tomu: 1 660 000 odkazů, včetně videí, na hladomor v Severní Koreji ZDE

Existuje jistě námitka nebo spíše výmluva, že ostatní vrcholní politici nejsou o mnoho čistší, a tak tam může Peake s Filipem mluvit s čistým svědomím o boji proti korupci.

Ale tento způsob uvažování nemůže zvýšit hodnověrnost českých politiků, naopak z české politiky dělá zcela bez obalu černou bažinu bez slušné alternativy. Václav Moravec tyhle věci neotvíral, a to možná ze strachu, že by mu do jeho pořadu čeští politici přestali chodit. Základním problémem českých politiků je bezostyšnost a podle toho také vypadá "boj proti korupci". Ten, kdo se nestydí, bude "bojovat" proti korupci všemi svými rétorickými a legislativními silami tak, že sám bude vědět, že jde vlastně o frašku. Stačit se navenek tvářit dostatečně důvěryhodně a lhát a lhát a lhát. V takové situaci se dá pustit ven i mnoho zjištění o tom, jak u nás korupce strašně bují a jak ničí tento stát. Vždyť proti ní všichni "bojují", tak je vše v nejlepším pořádku, ne?

0
Vytisknout
13518

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2012