BRITÁNIE:

Britský konzervativní poslanec propuštěn z funkce za účast na nacistickém večírku

18. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Poslanec britské Konzervativní strany Aidan Burley byl propuštěn z funkce tajemníka britského ministra dopravy poté, co se ve francouzském lyžařském letovisku Val Thorens účastnil večírku britských zbohatlíků, někteří z nichž byli v nacistických kostýmech a hajlovali. Bude proti němu ve straně zahájeno vyšetřování.

Aidan Burley vyjádřil "hlubokou lítost" nad "nevhodným" chováním účastníků večírku. Lituje, že z večírku neodešel. Incident odhalil britský pravicový list Daily Mail. Zdá se však, že britští zbohatlíci, absolventi Oxfordské univerzity, nacistické uniformy obléklu z rozjívenosti, nikoliv z ideologického nadšení pro nacismus.

Ve Francii je nošení nacistické uniformy trestným činem a francouzské úřady zahájily trestní stíhání. V Německu je, jak připomíná společnost BBC, nošení nacistických symbolů trestným činem jen potud, pokud je jeho účelem propagace nacistické ideologie. V roce 2005 se Evropská unie pokusila kriminalizovat nošení nacistických sybolů, ale nedošlo k tomu, protože se státy neshodly na jejich definici.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
5434

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2011