Hrozí další krach mezinárodních burz, varují bankéři

26. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Pojištění dluhů několika velkých evropských bank dosáhlo nyní bezprecedentní výše, a to dokonce větší než pojištění před třemi lety během finanční krize, kterou vyvolal kolaps americké banky Lehman Brothers. Jde o pojištění dluhů mj. bank Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Deutsche Bank a Intensa Sanpaolo.

Pojištění dluhů Royal Bank of Scotland například dosáhlo 343.54 bodů, což znamená, že pojistit obligace této banky ve výši 10 milionů liber nyní stojí 343 540 liber ročně. Náklady na pojištění těchto obligací jsou nyní vyšší než před tím, kdy britský stát musel banku v říjnu 2008 znárodnit, a tak ji zachránit před krachem. Problémem je nedostatek likvidity. Situace je "úplně stejná" jako v roce 2009, vyjádřil se jeden vysoký bankovní činitel v Londýně.

"Myslím, že v září nebo v říjnu dojde k otřesu finančních trhů, jaký jsme ještě nezažili,: vyjádřil se čelný bankéř v jedné velké evropské bance.

Ceny akcií bank se nicméně tento týden zvedly. Ukazuje se, že vzniká rozdíl mezi investory do kapitálu a do úvěrů. Poté, co se burzy mírně stabilizovaly, cena zlata radikálně poklesla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7413

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2011