Šumava: Korupce jako obvykle

19. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Potkáte-li "staromódní" lesáky, kterým se při vyslovení výrazu "přirozená obnova lesa" ježí vousy ("V lese musí bejt pořádek!"), a přesto i oni jsou přesvědčeni, že za probíhajícím zásahem "proti kůrovci" na Šumavě je v první řadě ohromný kšeft s nedostatkovým dřevem a patřičným vejvarem pro stranické pokladny, máte ve věci v zásadě jasno. Svědectví Františka Řezáče o tom, jak "nutný sanitární" zásah v praxi vypadá, pak tento obrázek dokonale potvrzuje.

Na českém trhu existuje relativní nedostatek biomasy určené k otopu, což logicky žene ceny dřeva již několik let vzhůru. Zatímco ve světě dřevo kvůli krizi stavebního průmyslu zlevňuje, v ČR je tomu přesně naopak. "Podnikatelé jako majitel Agrofertu Andrej Babiš nebo exšéf Chemapolu Václav Junek se zbrojařským bossem Richardem Hávou tak roztáčejí hru, v níž půjde jen během nadcházející »pětiletky« o byznys s dřevem v hodnotě možná až 50 miliard korun", napsal Ekonom.. A to se pak zkuste ohánět argumentem, že Stráský ke kácení na Šumavě vůbec nemá příslušná povolení.

V současné situaci každý dodatečný krychlový metr sypaný představuje lukrativní byznys. A nejde ani zdaleka jen o dřevní štěpku, jak se snaží veřejnost přesvědčit Stráského přímluvci. Jde právě také o kvalitní, možná dokonce mimořádně kvalitní dřevo, kterého se kůrovec nanejvýš letmo dotknul, pokud s ním vůbec kdy přišel do styku...

0
Vytisknout
11247

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2011