Ukrajinského mladíka nechá pojišťovna zřejmě umřít

21. 6. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Pojištění cizinců je skutečně trošku podivnou konstrukcí zdravotních pojišťoven. Přesto, že platí skutečně nemalé částky, mnoho onemocnění tato pojistka nekryje. Rozhodně jí nelze ani náhodou srovnat se standardním pojištěním českého občana. Těch výjimek a klauzulí je mnoho a popravdě se v nich normální lékař nevyzná. Mně na ambulanci "visí" dluhy za dva cizince - vrcholové fotbalisty, kteří nebo spíše jejich kluby platili pojistku, ale zrovna neakutní diagnosa jí pokryta nebyla. Dohromady je to cca 50 tisíc Kč.

Leukémie je trochu jiná liga. Není to úplně dávno, co jsem byl s naší pacientkou - šestnáctiletou dívkou na léčbě v Kanadě. Den v nemocnici stál cca 80 000 korun bez léčby. Krevní deriváty, chemoterapie a antibiotika byly navíc. Cca stejná cena. Sbírka je dobrá. Ale pokud má pomoci, bude zapotřebí milionů.

Pozn. JČ: Netušil jsem, že v ČR nastane situace, že lidi budou umírat pouze kvůli penězům ...

Když po pádu komunismu rozubradové likvidovali státní zdravotnictví, založené podle vzoru Británie, málokdo asi očekával, že jejich "reformy" budou znamenat, že v ČR bude v budoucnu lidem odpírána zdravotní péče a budou lidé v důsledku jejich neblahých politických rozhodnutí umírat. Pociťují politikové, kteří zavedli současné zdravotnictví a nelidské předpisy vůči emigrantům, vůbec nějakou vinu?

Co dělá katolík Nečas? Tomu je to jedno?

Absurdní systém řady soutěžících zdravotních pojišťoven byl v Československu po roce 1989 zaveden podle Německa.

Jestlipak i v Německu by nechali ukrajinského mladíka s leukémii prostě umřít?

0
Vytisknout
8742

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2011