Řetězová demonstrace proti rasismu

30. 4. 2009

čas čtení 2 minuty

Signatáři výzvy "Dost", která vznikla 20. 4. 2009, krátce po žhářském útoku na romskou rodinu, organizují v neděli 3. 5. 2009 řetězovou demonstraci, která proběhne v jeden den a jednu hodinu v několika městech ČR. Cílem demonstrace je opětovné odsouzení žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku, morální i finanční podpora této rodině, jejíž dvouleté dítě stále bojuje v nemocnici o život a vyjádření nesouhlasu s narůstajícím pravicovým extremismem v ČR.

K zorganizování demonstrací se romské organizace zavázaly již ve zmíněné výzvě, následně pak 22. 4. 2009 na TK organizované v Praze.

Řetězová demonstrace

Symbolika: V jeden den a v jednu hodinu se uskuteční na několika místech protestní shromáždění. Vyzýváme všechny ty, kteří odsuzují teroristický čin na romskou rodinu, aby se demonstrace zúčastnili v neděli 3. 5. 2009 od 16 hodin.







Města a místa demonstrací:


* Praha - Karlín, Karlínské náměstí
* Litvínov - Náměstí Míru
* Ústí nad Labem - Městské sady
* Pardubice - Perštýnské náměstí
* Náchod - Náměstí T. G. Masaryka
* Plzeň - Náměstí T. G. Masaryka
* Ostrava - Náměstí T. G. Masaryka
* Jablonec nad Nisou - Horní náměstí
* Liberec - Náměstí Dr. E. Beneše
* Lysá nad Labem - Husovo náměstí
* Brno -- Náměstí Svobody

V průběhu týdne budou organizátoři místa konkretizovat a doplňovat o další města. Je možné také sledovat webové stránky www.romea.cz nebo kontaktovat sdružení Dženo, které je jedním z organizátorů řetězové demonstrace.

Při demonstraci mohou lidé podepsat petici odsuzující nárůst neonacismu v České republice. Součástí akce bude také charitativní sbírka, jejíž výtěžek věnují organizátoři postižené rodině k zajištění bydlení a hlavně na pozdější lékařskou péči. Současně došlo k dohodě romských organizací podepsaných pod výzvou "Dost", že nebudou zakládat žádný další účet, ale podpoří ten založený vítkovskou radnicí s číslem účtu 43-4619960257/0100 u Komerční banky.

Děkujeme všem organizacím i lidem, kterých se tento hrůzný čin dotkl a jež vyjadřují solidaritu postižené rodině i romským organizacím.

0
Vytisknout
7411

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2009