Bitevní vrtulník Mi-24.

100 dní Obamy, nebo 100 dní zabíjení?

29. 4. 2009 / Andrew Stroehlein

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že se od amerických prezidentských voleb média připravují na mezník prvních 100 dnů Obamova prezidentského úřadu -- a to nejen v USA, ale po celém světě. Není nad dlouho dopředu předpověditelnou mediální přihrádku, pro kterou se připraví redakční komentáře, rozmístí se reportéři na strategická místa a koordinuje se televizní grafika. Tak rozsáhlé přípravy vyvolávají pak v mainstreamovém zpravodajství automatický pohyb, který je téměř nemožné vykolejit z předem daného směru, a nedokáží to ani náhlé zprávy o pandemii prasečí chřipky ve stylu "všichni zahyneme".

Avšak ono existuje ještě i jiné zpravodajské téma, které už běží 100 dní: dne 20. ledna 2009, v tentýž den, kdy Obama nastoupil do úřadu, začala OSN počítat civilní raněné a mrtvé ve válce v severovýchodní Srí Lance. Jak vládní jednotky začaly systematicky dusit vzbouřenecké Tamilské tygry (LTTE) a vytlačovat je do stale menší oblasti, do pasti se tam dostalo asi 200 000 civilistů. Ty ostřelovala jejich vlastní armáda a stejně smrtící jednotky LTTE, které tvrdí, že za zájmy civilistů bojují.

V posledních týdnech oblast, která je nyní menší než 10 čtverečních kilometrů, opustilo více než 150 000 civilistů, avšak OSN a Červený kříž odhadují, že v zóně smrti dále v pasti zůstává asi 50 000 -- 60 000 civilistů. Po silném politickém nátlaku mezinárodního společenství -- mimochodem i od Obamovy vlády -- přislíbila v pondělí srílanská vláda, že přestane používat těžké zbraně.

Navzdory tomu však boje kolem civilistů v pasti dále zuří a přicházejí i zprávy o vládních dělostřeleckých a leteckých úderech. Podmínky pro osoby, které uprchly z vládou kontrolovaných oblastí, jsou strašlivé. Desítky lidí údajně umírají na nedostatek potravin, vody a zdravotní péče. Srílanská armáda odmítá vpustit OSN a Červený kříž a další mezinárodní humanitární organizace do oblasti.

Dnes, po 100 dnech od doby, kdy OSN začala počítat mrtvé na Srí Lance, víme, že zahynulo nejméně 6 500 osob. Více než 13 000 osob bylo zraněno, včetně 1 000 dětí. A boje pokračují...

Nepředstírám, že těchto "druhých 100 dní" zaujme média příliš, uprostřed novinářské hysterie ohledně konce začátku Obamovy vlády, ale kdo ví? Možná, že někteří šéfredaktoři dají přednost zprávě o děsivém lidském utrpení před nudnou přihrádkou o výročí Obamova nástupu k moci...

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10490

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2009