POZNÁMKA NA OKRAJ:

Pokřesťanštění bylo na prd, aneb Kde jsou alespoň ti pánové z KDU-ČSL?

21. 7. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Když jsem četl článek Jana Čulíka „Slabost českého státu je alarmující“, vzpomněl jsem si jednak, že nejde o stát, ale o jednotlivé lidi, kteří jednají či nejednají (viz k tomu: "O ideologickém používání slov, neboli Stát, trh a Dow Jones"), a pak také na reakci Borise Cveka na článek Bohumila Kartouse.

Cvek argumentoval, že podle jeho názoru byly základy západního emancipačního projektu v dějinách lidstva položeny už ve středověku, který oproti antice vnímal všechny lidi jako rovné před Bohem, a - také oproti antice - uznával důstojnost fyzické práce a potřebu zlepšovat fyzickou prací svět. A trochu udiven z toho, ze prý středověk něco vnímal, jsem našel trochu dál v textu jen krátkou zmínku o „křesťanském pojetí lidské rovnosti“.

Občané Rakouska zvou uprchlíky do svých domovů

21. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Uprostřed azylové bytové krize v Rakousku vznikla nová iniciativa, v jejímž rámci zvou Rakušané uprchlíky, aby se ubytovali ve volných pokojích v jejich bytech.

Seděli na pohovce ve svém vídeňském bytě a smáli se, když se připravovali, že spolu stráví večer venku ve městě. I když rozhovor vypadal stejný jako mezi jakýmikoliv lidmi, kteří bydlí společně v jednom bytě, toto sdílení bytu bylo trochu nezvyklé.

Uche Daniel, 25, je uprchlík z Nigérie. Seznámil se se svými rakouskými spolubydlícími Patricií Hartlovou a Simone Fidlerovou před čtrnácti dny prostřednictvím iniciativy Flüchtlinge Willkommen (Uprchlíci, vítejte!) - což je organizace, která zve uprchlíky a žadatele o azyl, aby přijali ubytování ve volném pokoji v soukromých bytech rakouských občanů a nemuseli bydlet v uprchlických táborech.

Rozhovor Britských listů 14:

Jak Karlovy Vary otevírají Česku okno do světa

17. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Filmový festival v Karlových Varech je pro Česko důležitou příležitostí ke styku s mezinárodní debatou o aktuálních problémech. Mejdany, celebrity a soutěže jsou tam však podružné"



Rozhovor Bohumila Kartouse s Janem Čulíkem o tom, proč je mezinárodní filmový festival v Karlových Varech pro Česko důležitý a že to vůbec není pro to, o čem referují z festivalu česká média. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. července 2015.

Poučení z krizového vývoje v Řecku a v eurozóně

21. 7. 2015 / Michael Kroh

čas čtení 14 minut

Včera se opět otevřely v Řecku banky a svitla naděje, že se život vrátí do normálních kolejí. Tato naděje (a zatím to není nic více) však byla draze zaplacena okamžitým růstem cen v důsledku změn DPH a další tvrdá opatření budou pod diktátem věřitelů uskutečňována postupně. V souvislosti s tím se v médiích i na sociálních sítích objevují jednostranné, až extrémní postoje, podle nichž si Řekové vlastně svůj osud zasloužili kvůli své údajné lenosti a malé podnikavosti, nebo naopak vše způsobil premiér Tsipras svojí kapitulací a zradou programu Syrizy. Dokonce někteří „odborníci“ vypočítávají, o kolik procent letošního HDP tvrdohlaví řečtí vyjednavači svůj stát připravili.

Hajlující královna aneb o vztazích mezi Velkou Británií a Hitlerem

20. 7. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

< Anglický fotbalový tým hajluje na olympijském stadionu v Berlíně dne 14. května 1938, a to na příkaz britského ministerstva zahraničí. Podrobnosti v angličtině ZDE

Zdánlivě okurkovou sezónu narušily fotografie nynější britské královny Alžběty II., na níž je ve věku sedmi let zachycena s rukou zdviženou k nacistickému postavu. Na sociálních sítích různí lidé tvrdili, že jako malé děti také hajlovali, a že tudíž nejde o nic závažného. Souhlasím, nelze vinit děti z podobného počínání, nicméně celý okurkový incident poukazuje na trochu jinou, mnohem závažnější skutečnost.

Komunisté porušili proletářský internacionalismus

21. 7. 2015 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Komunisté se ozvali ústy svých představitelů proti gestu představitele KDU/ ČSL v Mnichově. Naštěstí v tom z parlamentních stran zůstali sami...

Komunisté by měli být první, kdo by se měl Němcům, odsunutým z ČSR, omlouvat. Nechápu, proč už to dávno neudělali. Svého času totiž schválením a aktivním prováděním divokého i řádného vyhánění českých Němců porušili jednu za svých stěžejních zásad: proletářský internacionalismus.

Radost na Kubě

21. 7. 2015 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 5 minut

(1) Kuba má dlouhou tradici toho jak potěšit návštěvníky prostřednictvím součinnosti tropického počasí a přírody, cukernatého alkoholu, silného tabáku a kávy, barvité rasové směsice lidí a smyslné hudby a tance. Přidejte to všechno k trvající vítězné revoluci a atraktivita Kuby se může zdá neodolatelná. Kubánský turistický průmysl - hlavní zachránce Kuby po hospodářském kolapsu ze začátku devadesátých let - se zdá být nezastavitelný. V roce 2013 navštívily Kubu asi dva miliony turistů a roku 2014 tři miliony. K vzrůstu zájmu o Kubu dochází v důsledku očekávání bezprostředních změn: návštěvníci zvenčí chtějí ještě zažít to, co možná budou poslední okamžiky revolučního snu bratrů Castrových.

An English version of this article is in CLICK HERE

The Cuban Pleasure Principle

21. 7. 2015 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 4 minuty

[1] Cuba has a long tradition of pleasing visitors with a combination of tropical weather and nature, sugary alcohol, strong tobacco and coffee, colourful racial mix and sensual music and dancing. Add to these a lasting victorious revolution – and the attraction may feel irresistible. The Cuban tourist industry – the country’s principal saviour after the early 1990s’ economic collapse – seems unstoppable: some two million foreigners visited in 2013, and about a million more, in 2014. The expectations of imminent change have clearly contributed to this growth of interest: outsiders want to catch what may prove to be the last moments of the Castro brothers’ revolutionary dream.

Kapitalismus končí

18. 7. 2015

čas čtení 30 minut

Tím, že vytvořil miliony lidí, spojených sítěmi, kteří jsou finančně vykořisťováni, avšak mají na dosah prstů veškerou lidskou inteligenci, informační kapitalismus vytvořil v historii nový katalyzátor změny: vzdělanou a globálně propojenou lidskou bytost.

Aniž bychom si toho povšimli, vstupujeme do postkapitalistické éry. Změny, které nastanou, způsobuje informační technologie, nové způsoby práce a sdílení ekonomiky. Bude trvat dlouho, než staré způsoby zmizí, ale je načase uvažovat utopicky, argumentuje Paul Mason.

Po většinu dvacátého století snila levice o tom, že tržní kapitalismus bude zničen shora. Způsobí to dělnická třída, buď ve volbách, anebo na barikádách. Bude to stát, který zruší kapitalismus. Příležitost k jeho zrušení nastane v důsledku častých epizod hospodářského rozkladu.

Slabost českého státu je alarmující

20. 7. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Na sobotní demonstraci ultrapravičáků na Václavském náměstí není alarmující, že se konala - v demokracii má právo každý vyjádřit svůj názor - ale že český stát nejednal proti výrokům a proti chování, které zjevně naplnilo skutkovou podstatu trestného činu.

"Senátor Doubrava: Imigrační vlnu vyvolali Američané, aby oslabili Evropu"

20. 7. 2015 / Bohumil Kartous, Kryštof Kozák

čas čtení 1 minuta



Podle senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) byla imigrační vlna vyvolána Američany proto, aby byla destabilizována Evropa. Senátor Doubrava se domnívá, že imigranti pravděpodobně získávají blíže nespecifikovanou finanční podporu, aby zaplavili Evropu. Jinak to prý není možné, když "vydělávají dolar na den". Na námitku, že do Evropy cestují jen lidé ze středních vrstev, kteří mohou prodat majetek, aby zaplatili pašerákům, namítá, že by sem musely v takovém případě přijet nejprve ženy a děti, což se prý neděje.

(Seriozní informace, které vyvracejí donebevolající nesmysly pana Doubravy, naleznete česky například na stránkách organizace Lékaři bez hranic ZDE)

Rozhovor s českým zákonodárcem natočili Kryštof Kozák a Bohumil Kartous během demonstrace organizované odpůrci pomoci uprchlíkům, která se konala 18. 7. na Václavském náměstí v Praze. Ve stejnou dobu se na na spodní straně náměstí konala demonstrace proti nenávisti, která měla upozornit na nebezpečí xenofobie rozšířené v české společnosti. Jak se vyjádřil senátor Doubrava mimo záběr, lidem, kteří přišli podpořit toleranci, by dal "po papuli".

Srovnání účastníků obou demonstrací je vcelku ilustrativní. Zatímco proti nenávisti přišli demonstrovat lidé napříč politickým spektrem (Zelení, Sociální demokraté, Piráti, anarchisti, mezi řečníky byl zástupce TOP 09), mezi demonstranty proti pomoci uprchlíkům byli viditelní pouze zástupci extrémní pravice a pravděpodobně jejich elektorát.

Je s podivem, že demonstraci proti nenávisti nepřišli podpořit vysocí političtí představitelé ČR, zatímco demonstrace xenofobů získala svého ambasadora v postavě senátora Doubravy. Patrného rozdílu v projevech, které na obou demonstracích zazněly, si česká média kupodivu nepovšimla...

Jak souvisí pokus o dehumanizaci Lucie Bittalové a IvČRN

18. 7. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Mladá žena, Lucie Bittalová (LB), onemocněla rakovinou děložního čípku a rozjela kampaň, která má ženy na tuto nemoc upozornit a přimět je k návštěvám u jejich gynekologa kvůli prevenci. Propagování různých strategií prevence (včetně preventivních vyšetření u lékaře) je ve světě i u nás zcela běžné i v případě jiných rakovin, jako je rakovina prsu, střev, plic, kůže. Odborně může být zpochybňována účinnost vs. finanční náročnost té či oné metody prevence, ale že je obecně prevence, pokud je účinná, dobrá věc, o tom snad nepochybuje nikdo příčetný.

David Cameron: Extremisté nereprezentují islám

20. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Z tiskové konference Davida Camerona

Otázka: Vy říkáte, že chcete prosazovat britské hodnoty. Jak si můžete být jist, že prosazování hodnot o rovnosti žen, o právech homosexuálů nepovede k odcizení lidí, kteří se snaží získat převahu?

David Cameron: nedémonizujte muslimy

20. 7. 2015

čas čtení 5 minut

Odborníci varují, že Cameronovo zaměření na "ideologii" je chybné. Teroristé se totiž považují za altruisty

Ve svém projevu v Birminghamu v pondělí britský konzervativní premiér nastínil svou strategii, jaké akce by britská vláda měla podniknout proti radikalizaci mladých lidí, někteří z nichž se nechávají svést ideologií islamistického radikalismu. Cameron zdůraznil, že je nepřípustné démonizovat muslimy. Hovořil o Británii jako o "mnohorasové demokracii s mnoha různými náboženskými vírami", která je "majákem světu". Podtrhl, že umírnění muslimové také nenávidí "patologický světový názor" extremistů. "Chci s vámi spolupracovat na porážce tohoto jedu," řekl Cameron.

Rozhovor Britských listů 13:

Blyštivý obraz kapitalismu se rozpadá, Češi nevědí co s tím

10. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Čeští biedermeieroví intelektuálové se snaží nevidět problémy"



Rozhovor Jana Čulíka s politologem Ondřejem Slačálkem z pražské FF UK o příčinách nynější krize a extremních reakcích české společnosti. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. července 2015.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Němci a Řekové, nebo Proč se na to nepodívat blíže?

20. 7. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

George Friedman je nepochybně inteligentní analytik. Jeho článek "Říše vrací úder: Německo řecká krize" v BL je pro mě ale důvodem poukázat v téhle poznámce na chybu, které se často dopouštějí i jiní myslitelé jinde (viz také k tomu: "O ideologickém používání slov, neboli Stát, trh a Dow Jones"). Tahle chyba hraje roli v případě teorie hry, která se často cituje v souvislosti s řeckou krizí, ale také v každodenním životě nás všech.

Zkracuje nezaměstnanost délku života?

20. 7. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 6 minut

Z výroků některých našich politiků – v čele s ministryní práce a sociálních věcí – by jeden snadno nabyl dojmu, že nezaměstnanými se stávají pouze ti lidé, kteří mají nízkou pracovní morálku, resp. se práci vyhýbají. Existují ovšem studie, které tvrdí, že nezaměstnanost zkracuje délku života, čili její dopady na jednotlivce nemají pouze sociální povahu. Čím to může být způsobeno?

Začněme tím, že existuje více druhů nezaměstnanosti. Nemám teď na mysli nezaměstnanost krátkodobou a dlouhodobou, ani nezaměstnanost frikční, cyklickou a sezónní, ale nezaměstnanost dobrovolnou a nedobrovolnou.

Co dál s Evropskou unií?

20. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Bruselský summit 11. a 12. července byl bezpochyby jednou z nejčernějších epizod v nedávné historii EU. Nová dohoda mezi Aténami a jejich věřiteli je právem charakterizována jako "šílená", píše Ronald G. Ash.

Všichni vědí, že nová dohoda nemůže fungovat. Řecko potřebuje radikálně snížit svou zadluženost na 60-70 procent HDP z nynějších 180 procent a také trvalou finanční podporu nikoliv prostřednictvím takzvaných půjček, ale jako přímé finanční transfery.

Řecko jako Bến Tre

18. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

7. února 1968 napsal Peter Arnett válečnou reportáž z jihovietnamského města Bến Tre. Objevila se v ní slavná formulace, později překrucovaná a "vylepšená": "'It became necessary to destroy the town to save it', a United States major said today" ("´Stalo se nezbytným město zničit, abychom je zachránili´, řekl dnes major Spojených států").

Tváří v tvář kalkulacím následků působení Janise Varufakise na postu řeckého ministra financí ZDE je třeba napsat, že válka proti "neoliberalismu" je pro některé stejně nemilosrdnou partií, jako kdysi válka proti "komunismu".

Bulvární deník The Sun zveřejnil historické záběry hajlující britské královny

18. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Šéfredaktor Murdochova bulvárního listu The Sun obhajoval rozhodnutí deníku zveřejnit prozrazené filmové záběry, které byly zřejmě natočeny v roce 1933 nebo 1934, na nichž členové britské královské rodiny včetně malé nynější královny Alžběty II. nacisticky zdraví vztyčenou pravicí.

V černobílých záběrech se vyskytuje nynější královna, tehdy ve věku šesti nebo sedmi let, a její tříletá sestra Margaret, které spolu s královnou matkou a jejím strýcem, princem Edwardem, hajlují ve stylu německých nacistů.

Triumf bitého

18. 7. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

V těchto dnech si připomínáme osudné 70. „narozeniny“ první úspěšně testované atomové bomby, jež byla o několik týdnů později svržena na dvě bezbranná japonská města. Lidstvo tak vstoupilo do nejnebezpečnější fáze své vlastní existence ve známých dějinách. Shodou okolností byla v těchto dnech uzavřena bezesporu historická dohoda mezi Íránem a šesti velmocemi. Írán se zavázal k tomu, že výměnou za zmírnění západních sankcí zredukuje své zásoby nízko obohaceného uranu o 98 procent a uzavře provoz dvou třetin svých centrifug na obohacování uranu ZDE.

Merkelová "hazardně proplýtvala dobrou pověst Německa" kritizuje Habermas

16. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Nejvýznamnější intelektuální osobnost evropské integrace Jürgen Habermas ostře kritizoval Angelu Merkelovou. Svým tvrdým postojem vůči Řecku hazardně zlikvidovala úsilí předchozích generací o zlepšení pověsti Německa

Filozof a sociolog Jürgen Habermas, jedna z nevýznamnějších osobností evropské integrace, ostře kritizoval Merkelovou, že prakticky vykonala "trest" na levicové vládě Alexise Tsiprase.

Impérium vrací úder: Německo a řecká krize

17. 7. 2015 / George Friedman

čas čtení 12 minut

Minulý týden došlo k zoufalému souboji. Postavil proti sobě Německo a Řecko. Oběma zemím šlo o všechno. Soudě podle dosažené dohody Německo donutilo Řecko ke kapitulaci. Není ale zdaleka jisté, jestli může Řecko dopustit, aby byla dosažená dohoda uskutečněna, nebo jestli k tomu má celonárodní politickou vůli. Není také jasné, jaké alternativy má k dispozici zejména vzhledem k tomu, že řecký lid zatlačil Německo do rohu, v němž mu nezbylo než riskovat všechno. Pro Řecko to nebyl dobrý tah. Německo odpovědělo velmi prudkým protiúderem.

Britská konzervativní vláda zahájila útok proti BBC

17. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Konzervativní ministr kultury John Whittingdale se vyjádřil, že společnost BBC vysílá "příliš mnoho zábavných programů". BBC varovala, že restrukturalizace britského veřejnoprávního vysílatele bude znamenat "podstatně zredukovanou, daleko méně populární veřejnou službu".

Ve čtvrtek Whittingale zveřejnil v Dolní sněmovně tzv. green paper, tedy návrh nového zákona o budoucnosti BBC. Vyjádřil se, že rozhlasové, televizní a internetové programy BBC za posledních deset let "vzrostly exponenciálně" a "je načase se ptát, zda tento rozsah programů skutečně nejlépe slouží plátcům koncesionářských poplatků". Whittighale zejména kritizoval množství populární zábavy v televizi BBC, a rozhlasové okruhy Radio 1 (který se věnuje rockové hudbě) a Radio 2 (který vysílání populární hudební mainstream).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2015

17. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

V čeervnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 150 564,80 Kč. Příjem z reklamy byl 13 996 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2015 209 875,59 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27093