Britská špehovací agentura GCHQ je terčem žaloby

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Aktivisté hájící soukromí občanů argumentují, že britská špehovací agentura GCHQ porušila zákon tím, že vyvinula programy, které na dálku ovládají kamery a mikrofony v laptopech a mobilních telefonech soukromých uživatelů a použivají je ve prospěch špehovací agentury bez vědomí majitelů těchto laptopů a mobilů.

V úterý v Británii podala organizace Privacy International správní žalobu na GCHQ s žádostí, aby tyto hackerské techniky byly zakázány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Občan má právo být zapomenut:

Google musí na žádost občanů vymazat jejich data, rozhodl evropský soud

13. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Evropský soud podpořil občanovo "právo být zapomenut" a rozhodl, že firma Google musí vymazat "nedostatečná, irelevantní nebo zastaralá data" z vyhledaných výsledků, pokud o to občan požádá.

Tento přecedenční případ řešil Evropský soudní dvůr na základě žaloby Španěla Mario Costeji Gonzáleze proti firmě Google Španělsko, poté, co se mu nepodařilo Google přimět, aby vymazal oznámení z roku 1998 o dražbě jeho zkonfiskovaného příbytku, které vyšlo v Katalánsku na internetových stránkách jednoho tamějšího silně čteného deníku.

González argumentoval, že záležitost, kvůli níž byl prodán jeho dům na úhradu jeho dluhů sociálnímu zabezpečení, byla vyřešena a neměla by se na Googlu objevit pokaždé, když se zadá jeho jméno.

Evropský soud rozhodl, že podle existujících zákonů na ochranu dat občanů v EU musí Google vymazat odkazy na dvě stránky deníku La Vanguardia, které se objevují po zadání jeho jméno do vyhledávače.

Evropští soudci zdůraznili, že podle jejich názoru směrnice EU o ochraně osobních dat už zahrnuje občanovo právo "být zapomenut".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert byl odsouzen na šest let do vězení za korupci

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert (68) byl v úterý odsouzen na šest let do vězení za přijímání úplatků. Je to poprvé, co byl v Izraeli do vězení odsouzen bývalý čelný politik. Olmert byl shledán vinným, že když byl primátorem Jeruzaléma, přijal 500 000 šekelů (144 000 dolar) od investorů zamýšlejících vybudovat v Jeruzalémě jeden stavební komplex bytů a za to uvolnil předpisy omezující stavbu domů v Izraeli. Do vězení má nastoupit v září 2014.

Olmert byl centristický politik, který se zasloužil o pokusy o mír s Palestinci. V roce 2008 vedlo jiné obvinění z korupce k tomu, že musel rezignovat, ale v tom případě byl posléze shledán nevinným.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O mýtu silného politika

13. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Nikdo nikdy nezvítězil ve volbách tím, že by sliboval, že bude slabý a nerozhodný politik. Ale jsou síla a neotřesitelné přesvědčení vždycky dobrou vlastností politika? Archie Brown, emeritní profesor politologie z Oxfordské univerzity, si to nemyslí a argumentuje v tomto smyslu ve své nové knize, The Myth of the Strong Leader, Mýtus silného politika. Diskutovalo se o tom včera dopoledne v pořadu Start the Week rozhlasové stanice BBC Radio Four. Překládáme několik prvních minut z pětačtyřicetiminutové diskuse:

Tání ledovcové pokrývky v západní Antarktidě už začalo

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dvě samostatné studie, jedna z NASA a druhá z University ve Washingtonu, potvrdily, že je už nevyhnutelné, že roztaje ledovcová pokrývka v západní Antarktidě a povede k zvýšení moří o 4 metry, což ohrozí četné nížiny a četná pobřeží po celém světě. Vědci však uvedli, že i když tání této ledové přikrývky nelze zastavit ani drastickým snížením emisí skleníkových plynů, bude to trvat několik stovek let a potenciálně možná až tisíc let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Doněcká lidová republika" požádala o připojení k Rusku

13. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

"Doněcká lidová republika" se v pondělí prohlásila za nezávislou zemi a dvě hodiny poté požádala o vstup do Ruska. Samozvaný separatistický předák Denis Pušilin řekl novinářům, že jeho "republika" požádá Moskvu, aby uvažovala o její začlenění svého regionu.

Avšak zůstává pochybné,zda to Rusko učiní. Výsledky nedělního referenda byly odsouzeny na Západě, Rusko uvedlo, že je respektuje. Avšak namísto předchozích prohlášení, v nichž uvádělo, že Rusko bude ochraňovat ruské občany v regionu svými vojsky, pokud to bude zapotřebí, nyní Kreml požaduje dialog mezi vládou v Kyjevě a jihovýchodem Ukrajiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stručné dějiny "Doněcké lidové republiky"

13. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

  • O "Doněcké republice" se poprvé hovořilo v roce 2004. Alexandr Curkan, který pracoval ve volebním týmu prezidentského kandidáta Viktora Janukovyče, organizoval opoziční politický projekt po prohraných volbách, v nichž byl Kyjev ovládnut západními Ukrajinci. Projekt byl zcela neúspěšný a na posledním shromáždění, které Curkan svolal, se sešlo 15 osob. Když byl Janukovyč v roce 2010 konečně zvolen, snahy o opoziční platformu ze strany prezidentových příznivců v Doněcké oblasti utichly takřka úplně.
  • Projekt převzali mnohem "vyhraněnější" aktivisté napojení na ruské nacionalisty. V roce 2012 bylo zřízeno "velvyslanectví" samozvaného státečku v Moskvě. Působilo z kanceláře Duginovy Eurasijské mládeže. V témže roce se Putin vrátil do prezidentské funkce pod praporem projektu Eurasijské unie.
  • Na podzim téhož roku Duginovi lidé přijíždějí do Doněcka a začínají zde šířit eurasijskou ideologii. V minulosti už podobným způsobem působili na jiných místech východní Ukrajiny, pokud je mi známo, přinejmenším od zmíněného roku 2004.
  • 7. dubna 2014 byla skupinou proruských militantů okupujících veřejné budovy vyhlášena "Doněcká lidová republika".
  • 11. května 2014 bylo v nejvýchodnějších oblastech Ukrajiny provedeno kontroverzní referendum o nezávislosti na Kyjevu. Výsledky byly oznámeny za dvě hodiny po skončení hlasování.
  • 13. května 2014 "republika" požádala o připojení k Ruské federaci.

Očité svědectví z Ukrajiny

13. 5. 2014 / Pavel Kalenda

čas čtení 7 minut

Rád bych Vám podal nejnovější informace přímo z Krymu, ale ty mám nyní jenom zprostředkované od svých přátel, protože dále než do Džankoje jsem se na Krymu nedostal a byl jsem deportován do Melitopolu na Ukrajině. Nyní jsem v Kyjevě na konferenci. O tom budu psát níže, píše Pavel Kalenda.

Ještě k svědectví očitého českého svědka masakru v Oděse z pátku 2.5.

13. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Druhým zatím nejčtenějším letošním článkem Britských listů se stalo svědectví očitého svědka pana Hauera, který byl v pátek dne 2.5. v Oděse svědkem událostí, které vedly k usmrcení více než třiceti osob v hořící budově odborů. Ozvalo se několik čtenářů, kteří zpochybňovali autenticitu tohoto svědectví a jeden čtenář, Daniel Sterzik, se přímo na pana Hauera obrátil s několika otázkami. Pan Hauer nyní reagoval vysvětlením okolností i informacemi o důkazech, že v Oděse v inkriminovanou dobu skutečně byl. Poslal také obrovské množství fotografií, které na místě pořídil, s komentářem k jednotlivým z nich. K vybraným snímkům se vrátíme, dnes ale ještě ne, protože 2 gigabyty materiálu z Úschovny se dosud nestáhly. Pan Hauer ke svému původnímu článku dodává:

Žižekovo barbarství s lidskou tváří

13. 5. 2014 / Bruno Solařík

čas čtení 10 minut

V nejnovějším textu Slavoje Žižeka Barbarství s lidskou tváří je velmi cenné jeho vystižení faktu, že islámští fundamentalisté i jejich zrovna tak fundamentalističtí evropští odpůrci jedno jsou. Osa Bin Ládin -- Breivik, dalo by se říct. Pozoruhodné je i jeho zjištění, že liberalismus se s fundamentalismem točí v bludném kruhu, protože každá další liberalizace plodí další posílení fundamentalismu.

29190

Štěpán Kotrba: Veřejnoprávní multiplex Českého rozhlasu by mohl obsahovat i audiostopu ČT 24

13. 5. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 30 minut

rozhovor pro Digizone. Ptal se Jan Potůček

"Čas běží. A technologický vývoj ve světě a v Evropě, který dorazí do Česka co nevidět, se neohlíží na to, jestli dnes generálního ředitele Českého rozhlasu Duhana bolí zuby nebo ne", říká někdejší člen Rady Českého rozhlasu. V rozhovoru s Janem Potůčkem nastiňuje plány s rozhlasovou digitalizací, do nichž se současnému vedení rozhlasu příliš nechce. "Realizovat je nemusí nutně tento ředitel," říká.

Rusko požaduje dialog mezi Kyjevem a regiony

12. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Rusko uvedlo, že "respektuje" výsledky referend o nezávislosti na východní Ukrajině, ale požádalo o dialog mezi vládou v Kyjevě a jihovýchodními regiony Ukrajiny. Dalo najevo, že anexi jihovýchodní Ukrajiny neplánuje.

Podle předběžných výsledků, které oznámily nové úřady v Doněcku a v Luhansku hlasovalo v neděli pro státní suverenity 90 a 96 procent voličů. Referenda, která Kyjev označil za nelegitimní, byla zorganizována ve spěchu a došlo při nich k četnému porušování volebních zásad.

PŘEČETLI JSME:

O šokujícím zásahu italské firmy proti pietnímu aktu na počest padlých

12. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Jde o cosi jiného. A řekl bych -- naprosto zásadního - skupina českých občanů a daňových poplatníků si chce uctít padlé v poslední světové válce, navíc u pamětní desky, která je umístěna na majetku českého státu ve veřejně přístupném objektu! Výsledkem je, že tito občané jsou podrobeni šikaně soukromé ochranky nájemce státního majetku a jako vrchol všeho je na ně přivolána státní policie! Jako na nějaké výtržníky, zloděje nebo chuligány! Nikoli ovšem na soukromé biřice, aby tak chránila a sloužila daňovému poplatníkovi a občanovi, jak je jejím posláním, ale posluhuje kdo ví komu a kdo ví proč!

Kdyby se něco podobného stalo na západ od Šumavy, způsobilo by to obrovský skandál! Byly by toho plná televize, noviny, interpelace v parlamentě, zodpovídat by se musel nejen management nájemce, ale zejména pronajimatele a nejspíš by hrozilo ukončení nájemní smlouvy a těžce by byl popotahován nepochybně i ministr dopravy! Jenže my jsme tady -- v Česku! Sdělovadla, pokud incident zaznamenala, tak jenom jako sotva jejich zájmu hodnou nicku a politici, zejména ti, co mají plnou hubu lidských práv? Tak ti snad ani netuší, že něco takového nastalo. Či že by snad měli zasáhnout. A to napříč partajemi. Že to nebude interesovat ODS nebo Kalousek partaj, či snad lidovce nikoho nepřekvapí. Totální ignorance mne naprosto nezaskočí ani u Babišspolku. Tihle prostě mají jaksi ignoranci opravdových práv lidí jaksi v genech a popisu práce. A oranžoví? No tak ti mají asi právě úplně jiné problémy.. Podobně prezident. ten řeší radši problémy na úrovni zeměkoule.

Ovšem že česká politika zdegenerovala do té míry, že to nechalo v klidu Okamuru a jeho křiklouny a dokonce i Filipovu podnikatelskou partičku s levicovou ideologií, tak opravdu nechápu! To už jsme vážně tak daleko , že si tady italská firma smí dovolit něco, co by si možná, před válkou nemohla lajznout ani v někde v Eritrei nebo Libyi, když to ještě byly její kolonie, protože by nechtěla zbytečně riskovat nějaké to povstání? To opravdu nikdo nebude interpelovat v parlamentu alespoň ministra vnitra, ale hlavně ministra dopravy? To to jenom tak prošumí rychle zapadne a nikdo ani necekne ?

Celý článek ZDE

Jak se v ČR za nezájmu občanů omezuje demokracie

12. 5. 2014 / Václav Novotný

čas čtení 1 minuta

Opakovaně řešíme zásahy zejména Městské policie do shromažďovacího i petičního práva, upozorňuje Václav Novotný z iniciativy Ne základnám. V krátké době po sobě se stalo, že státní policie kryla agresivní a protizákonné jednání soukromého subjektu - ochranky. Obdobná situace u amerického velvyslanectví. Zákaz nejen vstupu s výzvou inciativy k událostem na Ukrajině do velvyslanectví, ale i fotografování objektu.

U České televize, stejný incident, odejděte, jste na soukromé půdě.

Globální válka proti drogám je katastrofickým selháním

12. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Podle nové studie publikované London School of Economics (LSE) je na základě mínění pěti ekonomů a zároveň nositelů Nobelovy ceny za ekonomii globální válka proti drogám katastrofální metodou, jak s tímto zhoubným celosvětovým fenoménem bojovat ZDE. K témuž závěru došla rovněž spousta zdravotnických profesionálů, bezpečnostních expertů a lidskoprávních aktivistů. Tyto osobnosti volají po úplně nové strategii, jak proti obchodu s drogami efektivně bojovat.

Desítky osob zahynuly, když se potopila imigrantská loď u Libye

12. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nejméně 36 mrtvol bylo vyloveno z moře východně od Tripolisu, 50 dalších cestujících se pohřešuje

Desítky lidí zahynuly, když se nedaleko libyjského pobřeží minulý týden převrátila jejich loď. Je to další tragédie v nynější migrantské sezóně, kdy za posledních čtrnáct dnů se ve Středozemním moři podle odhadů utopilo více než 100 lidí.

Libyjští činitelé uvedli, že 36 imigrantů zemřelo a 42 se jich pohřešuje poté, co se převrátila loď se 130 osobami na palubě asi 50 km východně od Tripolisu. MEzi mrtvými je i těhotná žena.

Libyjský ministr vnitra varoval, že Libye zřejmě začne pomáhat imigrantům dostat se do Evropy, pokud Evropská unie nepodnikne kroky na řešení imigrantské krize. "Varuju svět a konkrétně Evropu - jestliže nepřevezmou svou odpovědnost, Libye by mohla začít napomáhat průchodu tohoto proudu lidí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská konzervativní vláda zavede zákaz, aby automobily předjížděly cyklisty

11. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britská vláda plánuje poskytnout přednost cyklistům na desítkách městských ulic. V nich bude rychlost automobilové dopravy omezena na 24 km/h a řidiči automobilů budou pokutováni, pokud předjedou cyklistu. Opatření se bude týkat jen těch britských měst, která mají aktivní politiku pro podporu cyklistické dopravy a dostala pro ni od centrální vlády dotace. Bude se týkat jen ulic, kde je slabší automobilový provoz, ale silný provoz cyklistický.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajinskou armádu a policii "podporují američtí žoldnéři"

11. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Podle německého bulvárního listu Bild am Sonntag podporuje ukrajinskou armádu a policii 400 elitních vojáků ze soukromé americké bezpečnostní a vojenské firmy "Academi", dříve Blackwater. Zdrojem informací listu mají být tajné služby. Německá rozvědka i Bílý dům tuto informaci popřely.

Těžce ozbrojení žoldnéři prý koordinují útočné nájezdy proti proruským vzbouřencům kolem východoukrajinského města Slavjansk. Týdeník Der Spiegel připomíná, že soukromá firma Blackwater byla najata americkou vládou během války v Iráku pro různé vojenské akce a řada jejích zaměstnanců byla za usmrcení iráckých civilistů postavena před soud.

Podrobnosti v němčině ZDE

Skotští konzervativci byli nuceni zrušit konferenci pro mladé

11. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pobočka britské Konzervativní strany ve Skotsku pro mladé lidi byla nucena zrušit svou výroční konferenci v Edinburku v důsledku "nezájmu a klesajícího počtu členů".

Organizace Conservative Future Scotland (Konzervativní budoucnost Skotska), založená jako inkubátor pro novou generaci konzervativních politiků, měla v sobotu v Edinburku konat své výroční shromáždění. Akce však byla zrušena, protože se prodalo pouze 12 vstupenek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nikdo naší svobodu za nás bránit nebude

10. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Iniciativa Ne základnám svojí činností i z pořádaných akcí získává poznatky o chování státních složek a médií, které velké části společnosti zůstávají utajeny.

Občané jsou médii ukolébáváni, že mají svobodu. Používat slovo demokracie, které je se slovem svoboda spojováno v našem mediálním, tak politickém prostředí, je podle našeho názoru spojení nepatřičné.

Naše iniciativa dochází k závěru: pokračuje zhasínání naděje, že jednání médií, řady politiků, silových složek státu v jejich postupné snaze o potlačení svobody projevu je jen pochybením jednotlivců, jejich neodbornosti při výkonu svěřené funkce.

CHANNEL FOUR NEWS;

Ukrajinská armáda v Mariupolu střílela i na civilisty

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Reportér Alex Thomson, živě z Doněcku: "Zaprvé, očekávejte známou vlnu odsouzení a upřímně řečeno propagandy ze všech znesvářených stran, poté, co se dnes stalo. Takže se soustřeďme na nesporná fakta, což je tohle: Dosud jsme neviděli vojenskou moc takovéhoto rozsahu, z takovýmito zbraněmi a vybavením, která by pronikla do centra města a byla tam použita k ovládnutí policejní stanice. Kyjev bude absolutně tvrdit, že toto byl legitimní cíl, avšak je naprosto jasné dnes večer, že nevinní neozbrojení civilisté se ocitli dnes uprostřed této vojenské akce a byli zastřeleni. Velkou otázkou dnes večer je, jak na to bude reagovat opozice, pokud bude reagovat, a je toto zásadní eskalace tohoto konfliktu? Než se podíváte dnes večer na mou reportáž, chci zdůraznit, obsahuje záběry, které někteří z vás mohou považovat za znepokojující."

V reportáži uvidíte i zastřeleného muže se zlomenou rukou v sádře, reportér cituje stížnosti místních obvyvatel, koho asi mohl tento muž ze zlomenou rukou ohrožovat. - V závěru reportáže Alexe Thomsona pochodují ozbrojení proruští vzbouřenci v Doněcku, nyní už bez masek na obličeji. Reportér k tomu konstatuje: "Kyjevská vláda proti tomu nemůže udělat vůbec nic."

ANALÝZA

EXKLUZIVNĚ Ekonomické konsekvence ukrajinského míru a jeho důsledky pro české podniky

9. 5. 2014 / Štěpán Kotrba, Veronika Kotrbová, Ilona Konířová, Monika Schottková, Veronika Šlegrová

čas čtení 71 minut

Ukrajinská krize se z boje o svržení prezidenta vyvinula v boj o moc mezi Západem a Ruskem. Již se nejedná o národní konflikt, ale o poměřování sil s tím, že Rusko volí asertivní cestu bránění přiblížení hranic EU a NATO hranicím země a Evropská Unie naproti tomu cestu diplomatickou, nicméně současně subverzně jištěnou zpravodajskými službami. Nyní je do hry zapojena i Česká republika, u které se jedná především o energetickou bezpečnost. Diplomaticko „demokratizační“ argumenty jsou ve světle finančních (sociálních) nároků ukrajinského režimu ale zjevně nepoměrné, až falešné. Desítky miliard EUR ukrajinských potřeb a milióny EUR příslibů – nota bene pod tlakem demonopolizačních, deregulačních a liberalizačních opatření utvoří z Ukrajiny extrémně chudého příbuzného. Energetická závislost země na ruském plynu a ropě není řešitelná v horizontu týdnů, ani měsíců. Rusko nasadí „evropskou“ cenu surovin, Ukrajina se ocitne v dluhové pasti a namísto demokracie bude stát před sociálním kolapsem. Stejně tak situaci bedlivě pozorují české podniky s aktivitami na východě – na Ukrajině i v Rusku. Jak jsou poznamenány české podniky současnou situací? Jsou vyhlídky do blízké budoucnosti spíše negativní nebo pozitivní?

Šéfka britského parlamentního výboru vyzvala veřejnost, aby bojkotovala firmu Amazon

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Margaret Hodge, předsedkyně parlamentního výboru Dolní sněmovny pro státní finance, vyzvala britskou veřejnost, aby začala bojkotovat firmu Amazon, protože ta loni zaplatila jen 4,2 milionu liber na daních, přestože prodala zboží v hodnotě 4,3 miliardy liber.

Hodgeová doporučila, aby si zákazníci našli alternativu k firmě Amazon poté, co bojkot od zákazníků loni donutil americký kavárenský řetězec Starbucks začít znovu v Británii platit daně.

Jak zjistit, kolik daní platí korporace v ČR?

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Zaujal mne dnešní text Šéfka britského parlamentního výboru vyzvala veřejnost, aby bojkotovala firmu Amazon, píše Kateřina Vojtíšková. Odkazuje se v něm na dřívější úspěšné bojkoty. Zajímalo by mne, zda by bylo možné zjistit u nás, kolik společnosti odvádějí na daních. Pokusila jsem se tuto informaci získat u jedné konkrétní korporace, ale Generální finanční ředitelství odmítlo informaci poskytnout. Paradoxně argumentovali tím, že výší daňového příjmu státu by údajně prozrazovali informace o majetku nepovinného subjektu. Tím si jistá tedy nejsem. Věděl by někdo, jak se k informacím legálně dostat?

Pozn. JČ: A v normálních zemích je výše majetku soukromých firem známa, neboť musejí každoročně podávat daňová přiznání a zprávy o hospodaření, které jsou veřejně k dispozici. I v ČR je už dlouho ze zákona povinností společností poslat každoroční účetní uzávěrku a další informace na www.justice.cz, kde se objevují tyto informace pod označením "sbírka listin".

Zde je například sbírka listin OKD, a.s., IČ 26863154: ZDE Takže zdůvodnění výše zmíněné firmy je dosti pochybné.

Letáky strany UKIP, že cizinci berou Britům práci, distribuují v Británii cizinci

9. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britská euroskeptická strana UKIP (United Kingdom Independence Party, Strana nezávislosti Velké Británie) rozšiřuje po Británii v těchto předvolebních dnech letáky, které tvrdí, že "Britští zaměstnanci jsou tvrdě postiženi neomezeným přístupem cizinců na britský pracovní trh". Stala se terčem kritiky, že se chová pokrytecky, protože k šíření těchto letáků platí pracovníky ze středovýchodní Evropy. Potvrdil to Andrew Spalis, spoluvlastník firmy distribující letáky Fast Leaflet, která pro UKIP distribuuje tyto letáky. Většina jejích zaměstanců je ze středovýchodní Evropy.

Jde pouze o jednu z mnoha kontroverzí, jimiž strana UKIP v posledních týdnech proslula.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kronikářka dnešních dnů

9. 5. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 13 minut

Je pro historii příznačné, že nejlepší kroniky nevznikaly v době prosperity a silných panovníků, ale v dobách krizí, chaosu a úpadku.

Pokud bych měl v současnosti někoho označit za "kronikáře doby", bude to Lenka Procházková. Člověk, který se nebál izolace a pronásledování za "minulého režimu" a který se nebojí být v určité izolaci také dnes. Proto, že nehodlá slevit ze svých zásad a hodnot, a odmítá se připojit k davu, který se během historie nemění. Je ve svých projevech stejný a konzistentní, stejně jako je konzistentní varování, že není radno z něj příliš vyčnívat.

Byla ve Washingtonu legálním způsobem ustanovena vojenská junta?

7. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nejvyšší soud Spojených států amerických v uplynulých dnech zamítl žalobu známých amerických osobností, jako jsou Noam Chomsky, Daniel Ellsberg nebo Chris Hedges, kvůli paragrafu 1021(b) (2) kontroverzního zákona NDAA, který americké armádě umožňuje zadržet americké občany "podezřelé z terorismu" a věznit je "na dobu neurčitou" ve vojenských "detenčních centrech", aniž by jim bylo umožněno podstoupit řádné soudní řízení. NDAA je návrh zákona schvalující národní obranu, který je každý (fiskální) rok s různými dodatky začleňován do právního systému USA ZDE.

Kati, pimprlata, blázni a zamilovaní

9. 5. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Pro někoho je květen nejkrásnější měsíc v roce, což se ovšem netýká alergiků. A těch, pohříchu, utěšeně přibývá. Jedni jsou alergičtí na pyly, jiní na prázdné kecy profesionálních žvanilů. K prvním i druhým je květinový měsíc více než štědrý. Uvozuje ho magická filipojakubská noc, kdy se pálí čarodějnice a otvírají poklady. Kdo snad náhodou žádný poklad nenajde, má ještě možnost si na chléb svůj vezdejší vydělat prací.

Pár poznámek na okraj "Dne vítězství"

8. 5. 2014 / Petr Kužvart

čas čtení 11 minut

Vážení čtenáři,

chtěl bych navzdory slavnostem a svéráznému povyšování generálporučíků rovnou na armádní generály a podobným povinným výročním oficiálním tanečkům zdůraznit několik mediálním mainstreamem zamlčovaných souvislostí.

Tak především je nebetyčný rozdíl mezi našimi stále ubývajícími veterány z domácího i zahraničního odboje z doby druhé světové války, kteří utíkali přes hranice zcela dobrovolně a do naprosté nejistoty, někteří přes Polsko, jiní třebas až přes Balkán a Blízký východ, aby se mohli zapojit dobrovolně do boje za zničený a momentálně neexistující stát - a dnešními českými žoldáky, kteří jsou vysíláni do míst válečných krizí vesměs rozpoutaných Západem ve jménu jeho sobeckých a přízemních zájmů!

ANALÝZA

Proč bude kvůli Ukrajině veselo za západní a východní oponou

8. 5. 2014 / Jan Campbell

čas čtení 10 minut

toho času v Alma Atě

Ti, kteří ještě věří, že se na Ukrajině bojuje za demokracii, že východní část Ukrajiny je loutkou Ruska, že sankce přinutí Putina k poddajnosti Západu, nebo že dojde k Západem očekávanému převratu v Ruské federaci, si budou pravděpodobně muset ještě počkat na splnění svých přání. Analogicky to platí zřejmě i pro Putina samotného, nehledě na to, že nikdo z nás neví, jaké má plány, jak bude reagovat na nové situace, které si lze jenom představit, ale ne prognózovat. Nikdo z nás neví, co bude.

I studie NATO, zadaná v roce 2004 pod názvem Multiple Futures, vypracovaná více než 8.000 vědci, politiky a vojenskými profesionály, může jenom ukázat na možnosti vývoje. Několik svého času představených možností se ale ukazuje pravděpodobně, některé se již potvrzují.

O plíživé privatizaci veřejného prostoru

8. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Lenka Procházková, Eva Novotná a Marek Řezanka ve středu na pražském Hlavním nádraží zjistili, že svoboda projevu a svoboda shromažďovací se v tvrdém kapitalismu omezuje, aniž bychom si toho všimli. Je to jednoduché. Veřejný prostor, jakým jsou nádraží, se prostě prohlásí za prostor soukromý, pronajme se soukromé firmě (aniž by si toho kdokoliv všiml) a na tomto novém soukromém prostoru smí občan provádět pouze nakupování - jakákoliv jiná činnost je zakázána.

Je to daleko efektivnější než jakékoliv zákazy v komunistické diktatuře. Zavede se to nenápadně (počkejte, za chvíli například prohlásí pražský Dopravní podnik třeba zastávky tramvají za soukromý prostor!) a má to komerční zdůvodnění. Když si někdo nějaký veřejný prostor pronajímá, a tak ho občanům vlastně ukradne, aniž by o tom kdy rozhodovali či byli o tom nějak zpraveni, je přece z komerčních důvodů zcela logické, že se na tom zprivatizovaném prostoru zakáže všechno, co se pronajímateli nelíbí.

Že to tvrdě omezuje demokracii? To nikoho nezajímá a pokud proti tomu občané nepodniknou ve velkém počtu protestní kroky, omezování demokracie v České republice, která je už tak zoufalou obětí zahraničních nadnárodních společností způsobem, který by si třeba Němci nebo Britové nikdy nedali líbit - bude dál tvrdě pokračovat.

Poválečná Evropa a dnešek

8. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že teď 10 let po vstupu České republiky do EU a pár týdnů před evropskými volbami má obzvláštní smysl zamyslet se nad tím, co znamenal konec druhé světové války před 69 lety pro Evropu. Byl to konec jedné katastrofy a zcela reálná obava z další, možná ještě větší: z eskalace konfliktu mezi Západem a SSSR, ústícího do jaderné války.

Jak voliče (ne)zaujmout

6. 5. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Spot TOP09 připomíná spíše reklamu na kapky či pastilky proti kašli, než program strany, s nímž hodlá v Evropské unii prosazovat zájmy naší republiky. Je pěkné, že voličům sděluje, že nemají kašlat na Evropu (třebaže volič vidí známé tváře, které kašlou o sto šest a které na sociální problémy lidí mají tendenci vykašlat se zvysoka - demonstrující proti Nečasově vládě pro ně byli patrně "lůzou" a voliči prezidenta Zemana nejspíš "prasata"), ale neříká jim nic o tom, jakouže Evropu mají volit.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

39386