BRITÁNIE:

Květnové eurovolby zřejmě vyhraje ultranacionalistická strana UKIP

28. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Čelní britští politikové varovali, že květnové volby do evropského parlamentu zřejmě vyhraje ultranacionalistická euroskeptická strana UKIP (United Kingdom Independence Party, Strana nezávislosti Spojeného království). Znamenalo by to kolaps v důvěru v existující britský politický establishment. Dosti podstatně směrem k nenávisti vůči cizincům by se změnila anglická politická scéna.

Podle průzkumů veřejného mínění organizace YouGov by UKIP získal 31 procent, labouristé 28 procent a konzervativci 19 procent voličských hlasů.

Kandidatura lidí bez politické budoucnosti jako strategie ČSSD

27. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když za politickou stranu kandidují hejtmani do Sněmovny s tím, že je ta strana zaváže k tomu, aby se v případě zvolení jedné ze svých funkcí vzdali -- poslanecké nebo hejtmanské -- je to od začátku divné. Proč kandidovat do Sněmovny s tím, že se brzy po volbách vzdám mandátu, který mi voliči dali? A pokud se ho plánuji nevzdat a vzdám se funkce hejtmana, proč to neříci voličům jasně před volbami?

Německé debaty -- náš vzor?

28. 4. 2014 / Jan Mrskoš

čas čtení 6 minut

To si asi málokdo přeje. Nicméně, když je v rádiu nebo v jejich televizi poslouchám, trochu jim závidím a přeji si, aby i U Nás jsem někdy něco takového slyšel. Už jsem to zde předtím zmiňoval. A když zde teď čtu článek Jana Čulíka a Daniela Veselého, nedá mi to, abych nepřipomenul, co jsem viděl tento týden na 2. německém programu ZDF, kde se moderátorka Maybrit Illner ptala pozvaných hostů na jejich náhledy k aktuálním událostem na Ukrajině. A kupodivu, nejen moderátorka, ale i ti diskutující se chovají dosti jinak, než čteme nebo posloucháme většinou na hlavních sdělovacích médiích. A že ti diskutující byli svou činností dosti blízko k vrcholům státní politiky, tedy mají o tom problému jistě více informací než člověk z ulice.

Absurdní drama "protiimperialistické levice"

27. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Pobaltské státy a Polsko se cítí ohroženy Putinovým počínáním na Ukrajině a lobbují za trvalé navýšení vojenské přítomnosti NATO na svém území. Polsko dokonce požádalo o celé dvě těžké brigády, dohromady 10 000 vojáků. Výsledek se postupně dozvídáme z denních zpráv: Do periferních členských zemí NATO bylo vysláno dočasně celkem 600 amerických vojáků a má k nim přibýt ještě maximálně 150 dalších. Německé letouny vyslané hlídkovat nad Pobaltí dokonce ani nebudou vyzbrojeny. Při jakémkoliv alespoň poněkud nezaujatém pohledu je jasné, že necelý prapor amerických vojáků nemůže mít téměř žádný vojenský význam a jde o čistě symbolický krok, který má za cíl uklidnit spojence.

Ukrajina: poučení z krizového vývoje...

26. 4. 2014 / Oskar Krejčí

čas čtení 19 minut

Federalizace, neutralita, placení dluhů. Tak by měl vypadat projekt stabilizace Ukrajiny. Ovšem od počátku loňského listopadu, kdy do přípravy summitu EU–Ukrajina vstoupili manifestanti na Majdanu, se vývoj řídí nejhoršími z možných scénářů.

V současné chvíli se nabízejí čtyři základní modely možné budoucnosti.

Radostné vyhlídky Evropské unie

26. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Evropskému parlamentu po volbách hrozí saturace xenofobními euroskeptiky a ultrapravicovými nacionalisty, kteří jsou politickými spojenci autoritářského Ruska. Kauza Ukrajina kromě toho ukazuje, jak může penetrace bezpečnostních složek agenty cizí mocnosti fakticky zlikvidovat schopnost státu vykonávat kontrolu nad svým územím. A konečně ve výhledu tří let existuje reálná možnost rozpadu poválečného německo-francouzského partnerství, které bývalo základem evropského sjednocování. Pokud si někdo myslel, že ekonomická krize vyvolaná nefunkční společnou měnou a politikou úspor byla zažehnána, může brzy sledovat krizi ještě vážnější.

Umělecká literatura toho času. Ztráty a nálezy. Souvislosti

28. 4. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 10 minut

Vše sice prochází vývojem, ale v roce 2014 je ukazatelem vývoje - opět kvantum. Kolik osobních automobilů přibude na českých silnicích. Kolik přibude pacientů s nádorovým onemocněním. Kolik knih napíše spisovatel, aby ho (ne)znali. Kolik členů má Obec spisovatelů, aby na to mohla být hrdá?

Má jich více než jeden tisíc sto, říká web Obce. To je ale kvantum!

Heptyl

28. 4. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 10 minut

Duben se přehoupl přes půlku. Byl první pátek po patnáctém a U Vitoucha to zrovna vřelo. Všichni si kvapem objednávali poslední piva. Nikdo ani v koutku duše nepochyboval, že ve chvíli, kdy se hodinová ručička dotkne sedmé, vypadnou v celé hospodě pojistky. Každý, kdo tu seděl, měl z toho čekání podivné mrazení v zádech. A každý, bez výjimky, se na tu chvíli těšil.

Komické pimprlové divadlo českých médií v dnešní ukrajinské krizi

26. 4. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Zřejmě proto, že čeští politikové ani novináři o ničem nerozhodují a nikdo se o jejich názory nezajímá, zřejmě proto, že co si myslí Česká republika je naprosto irelevantní, zřejmě proto, že ČR už léta nemá ani náznak samostatné zahraniční politiky (těžko se mohou případně čeští politikové stavět do role nestranného vyjednavače mezi znesvářenými stranami sporu, když drtivá většina českých novinářů publikuje hysterickou emocionální propagandu), právě proto zažíváme v těchto dnech snad nejhlubší propad české žurnalistiky, kdy většina novinářů ztratila veškerou soudnost a jen šíří protiruskou hysterii.

"Nesystémový" návrh -- aneb co má žebrota co studovat....

26. 4. 2014 / Jana Maříková

čas čtení 5 minut

Sociální demokraté jsou ve sněmovně tak sociální, že i proti vůli sociálně demokratického ministra školství Chládka odmítají valorizovat studentům vysokých škol sociální stipendium. Plénum sněmovny se má návrhem zabývat na schůzi, která začíná v úterý. Opakovaně se setkáváme se zamítací mašinerií vládních poslanců a poslanců spřátelených stran. Většinou se zdůvodněním, že navrhovaný zákon či novela, připravená poslanci opozičními, jsou "nesystémové". Referendum, omezení pravomocí exekutorů, majetková přiznání. Dobrá, zřejmě mají v Lidovém domě nějaký úžasný "systém", který zmíněné zlořády vymýtí, ale který přijde asi tak brzy, jako blaničtí rytíři.

Lekce o "demokracii" na vlnách Českého rozhlasu

26. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Domnívám se, že vydržím hodně, nicméně aktuální, emocemi prosycený a fakticky mylný příspěvek k 90. výročí Leninovy smrti, potažmo k dění na Ukrajině, s názvem "Leninovi dědici" známého komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova nelze než považovat za hrubě vulgární propagandu. Nehledě na libovolnou politickou příchylnost a názory na dění, jež se odehrává na Ukrajině, takovýto text nemá, alespoň podle mého mínění, ve veřejnoprávním prostoru co pohledávat, přestože jde o komentář. Podle Mitrofanova pak "jiný Vladimir, Putin kráčí v Leninových šlépějích".

Ron Paul: Do Ukrajiny Americe nic není, zavádění sankcí je agresivním, válečným aktem

26. 4. 2014

čas čtení 5 minut



Jedním z prominentních amerických politických hlasů, varujících proti americkým zásahům na Ukrajině, je bývalý americký kongresman Ron Paul. Dr. Paul dvakrát kandidoval za Republikánskou stranu na amerického prezidenta. Britské Channel Four News s ním v pátek večer přinesly rozhovor, který můžete výše zhlédnout v angličtině celý. Ron Paul je považován za intelektuálního otce hnutí "Tea Party". Paul usiluje o radikální zmenšení americké vlády a o likvidaci veškerých amerických vojenských akcí v zahraničí. Jeho syn je čelným kandidátem na amerického prezidenta pro Republikánskou stranu pro volby v roce 2016.

Rozhovor je důkazem, že ve Spojených státech probíhá o americké zahraniční politice vůči Rusku diskuse, o níž v ČR média neinformují. Je to nebezpečné, nevědět, co se děje.

Sociálka poslala peníze pozdě, firma eon postižené občance odpojila elektřinu, ministryni sociálních věcí je to jedno

25. 4. 2014

čas čtení 5 minut

Omlouváme se, že čtenáře tímto znovu obtěžujeme, ale pokud paní Sekaninové finančně nepomůžete, skončí u exekutora. Dluh se zmenšil na 19700 plus 1500 za připojení. Pokud do 15 dnů od odpojení (tj . od 15.4) neuhradím tu částku, tak tím prý odstupuji od smlouvy, sděluje mi Eon, jde to na soud a exekutorovi, píše paní Sekaninová.

Tolik poměry v dnešní České republice.

Finanční pomoc lze poslat pouze rovnou EONu, na účet 3299933/0300, variabilní symbol 6361124074.

Děkujeme.

Redakce BL.

Empatie žádná. 15. 4. EON občance elektřinu odpojil.

Pozoruhodná korespondence.

Drasticky zjevně na mnoho občanů v České republice působí náhlé výroční vyúčtování spotřeby energií, které jim přinese neočekávaný, nezvládnutelný výdaj, a energetické společnosti v ČR neposkytují možnost náhlý nedoplatek splácet postupně. Nemělo by být zákonně ošetřeno tak, jako v jiných zemích, aby byla možnost splátkového kalendáře pro energetické firmy povinností? Jinými slovy, tak, jak je tomu třeba ve Velké Británii: Pokud zákazník pravidelně platí nějakou částku, energetická firma mu nesmí vypnout dodávku energií. Co na to poslanci? Nemají jednat v zájmu občanů? (JČ)

V zemích, jako je Velká Británie, nesmějí podle zákona energetické firmy vypínat energie osobám nemajetným, nemocným, invalidním a důchodcům. V České republice si zjevně smějí dělat, co se jim zachce.

Dlužná částka, způsobená indolencí sociálky, je 23 514 Kč. Zatímco paní ministryně sociálních věcí zůstává v nečinnosti, (co by jí zajímal osud občanů, že) pokud by čtenáři BL chtěli pomoci, finanční pomoc lze poslat pouze rovnou EONu, na účet 3299933/0300, variabilní symbol 6361124074. Selhání státních úřadů je obscénní. Je zjevné, že je v podstatě jedno, zda ministerstvo řídí ODS, TOP 09, nebo sociální demokracie. (JČ)

Lavrov: USA "musejí zajistit okamžité ukončení" ukrajinské ozbrojené operace

25. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

V prohlášení, které v noci vydalo ruské ministerstvo zahraničí, stojí:

"Nepředvídatelnost vývoje situace na jihovýchodě Ukrajiny, kde byly proti obyvatelstvu vrženy pravidelné vojenské jednotky, síly zvláštního určení a ultranacionalistické militarizované formace, vyžaduje neprodlené akce za účelem přinucení USA patronizované kyjevské vlády ke zdrženlivosti a neužívání síly.

Česká mediální žumpa

25. 4. 2014 / Jakub Rolčík

čas čtení 3 minuty

Na plzeňském semináři s názvem "(Ne)závislá média" kritizoval mediální analytik Petr Žantovský práci většiny českých novinářů slovy: "... hlavním pravidlem novinářské profese je důsledně odlišovat zprávu, která usiluje o maximální objektivitu, od komentáře, který pak může přinést i subjektivnější postoj autora. Zásadně se tyto dva žánry nesmějí směšovat, protože to právě pak vede k manipulaci čtenářem, divákem či posluchačem. U nás je to však jev víc než běžný, a v tom především spočívá bída dnešní české žurnalistiky". Jako by mu chtěla dát za pravdu, zveřejnila MF Dnes týž den text Luboše Palaty s názvem Ruska se už bojí i jeho spojenci. Nejsme toaletní papír, zní z Minsku.

Podněstří doufá v ruskou anexi

25. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Podněstří je jediným místem v Evropě, kde se dosud používá na vlajce srp a kladivo. Nyní, když Rusko anektovalo Krym a pošilhává po východní Ukrajině, mnozí v republice odtržené od Moldávie doufají, že jsou v agendě Moskvy další v pořadí.

Putin: Internet je "zvláštní projekt CIA"

25. 4. 2014

čas čtení 1 minuta



Ruský prezident Vladimír Putin ve čtvrtek jasně naznačil, že má v úmyslu rozbít globální internet, když jej označil za "projekt CIA". Putin řekl na mediální konferenci v Petrohradě, že internet vytvořila americká špionáž a že ho dále rozvíjí. Putin už delší dobu naznačuje, že si přeje, aby existovala alternativa k internetu, kterou by provozovali Rusové. Myšlenku, že by se měl internet rozbít, podporují lidé v Německu, v Brazílii i jinde na světě poté, co whistleblower Edward Snowden odhalil, do jak obrovské míry americké výzvědné služby infiltrovaly Facebook, Skype a další sociální média.

Snowdenovi kritici poukazují na to, že nezamýšlenými důsledky jeho odhalení bylo ochromení globální podstaty internetu. Zároveň tím dal Snowden argumenty do rukou diktátorů. Snowdenovi stoupenci naopak argumentují, že důvěru v internet poškodily americké špionážní služby, nikoliv Snowden.

Čistě ruský internetový systém by ulehčil ruským výzvědným službám špehování internetového provozu v Rusku. Kromě toho, internet poskytuje vlivný prostor opozičním organizacím v Rusku, který nemají v ruském rozhlase a televizi. Putin se také zmínil na téže konferenci o nejpopulárnějším ruském vyhledávacím systému - Yandex - což vedlo k drastickému poklesu hodnoty jeho akcií.

Putinovy výroky mohou znamenat nejvážnější hrozbu světovému internetu. Putin tvrdil, že "tento projekt CIA" se dále rozvíjí a je zapotřebí, aby před ním bylo Rusko chráněno. Národ má povinnost bránit se před tímto vlivem a bojovat online za své zájmy, dodal.

Tento týden schválil ruský parlament zákon, který vyžaduje, aby zahraniční sociální sítě umístily své servery v Rusku. Zákon také požaduje, aby shromažďovaly informace o svých uživatelích nejméně půl roku.

Podnikatelé blízcí Putinovi nyní ovládají ruskou verzi Facebooku, VKontaktě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Marshallovy ostrovy žalují devět jaderných mocností

25. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Marshallovy ostrovy v Tichém oceánu žalují devět jaderných mocností u mezinárodního soudu v Haagu. Obviňují je, že porušily svou právní povinnost odzbrojit.

Republika Marshallových ostrovů obviňuje státy, vlastnící jaderné zbraně z "flagrantního porušování lidské spravedlnosti" v důsledku škod, které utrpěla následkem jaderných zkoušek, provedených v oblasti.

Na Marshallových ostrovech, včetně atolů Bikini a Enewetak bylo provedeno v letech 1946-1958 šedesát sedm jaderných zkoušek. Obyvatelé Marshallových ostrovů od té doby trpí vážnými zdravotními a ekologickými potížemi.

Marshallovy ostrovy žalují Spojené státy, Rusko, Čínu, Francii a Velkou Británii, dále Indii, Pákistán, Severni Koreu a Izrael, že nedodržují dohodu z roku 1968 o nešíření jaderných zbraní. Dohoda, která vešla v platnost r. 1970, měla zajistit, že nejaderné státy nebudou usilovat o získání jaderných zbraní a jaderné státy se jich vzdají.

Marshallovy ostrovy poukazují na to, že navzdory dohodě stále existuje více než 17000 jaderných hlavic, z nichž 16 000 vlastní Rusko a Spojené státy.

Marshallovy ostrovy dále poukazují na to, že jaderné státy nyní své jaderné arzenály modernizují, což je jasným porušením dohody platné od r. 1970.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Uvařte se k smrti!

24. 4. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 6 minut

Jedna z cest k zániku lidské společnosti vede přes žaludek. Nikoliv ovšem z důvodů vyhladovění. Také jste si všimli toho narůstajícího šílenství, které zachvátilo občanskou společnost, v souvislosti s jídlem, vařením či kulinářstvím vůbec? Čím to, že civilizovaní občané tolik milují kuchařské umění smrti? Proč si uvařili mozek?

Z bazaru

24. 4. 2014 / Kateřina Ryšavá

čas čtení 4 minuty

Kupující: "Dobrý den, já bych prosil tenhle mobil."

Prodavač: "Tady je, dělá to..."

Kupující: "Počkejte ještě. Jak bych vám to jenom... Chtěl jsem se zeptat, není jaksi kradenej?"

Prodavač (pohoršeně): "Není, já jsem poctivej živnostník, pane!"

Kupující: "Promiňte, já to tak nemyslel, tak mi ho dejte."

Zákon o Šumavě prošel v Senátu prvním čtením

Vědí vůbec senátoři, pro co hlasovali? Pokud chtějí skutečně zrušit NP, mají to říci bez vytáček rovnou

24. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva hnutí Duha

Zákon, který právě v prvním čtení schválili senátoři, by prakticky zrušil národní park na Šumavě. Poukázalo na to Hnutí DUHA, jež v minulých dnech jednotlivé body kontroverzního návrhu analyzovalo a připomínky zaslalo senátorům. Ti však nedbali na zásadní kritické námitky vědců, ekologických organizací, ministerstva životního prostředí ani některých šumavských obcí, a poslali zákon dál do projednávání senátních výborů.

Senátní návrh zákona především:

  • až na dvou třetinách národního parku umožňuje další výstavbu včetně developerských projektů (§ 1 a § 6 odst. 4);
  • vůbec nezajišťuje, že v parku bude jakékoli místo pro divokou přírodu -- tedy účel, kvůli kterému se národní parky zřizují (§ 4);
  • vyvádí pozemky z majetku státu (§ 11);
  • změnou hranic zón vychází vstříc spekulantům s pozemky;
  • péče lesů v národním parku nebude podléhat zákonu o ochraně přírody, ale pouze zákonu o lesích -- takže by byly dokonce méně chráněné než sousední komerční lesy, kde platí zákony oba (§ 8 odst. 2);
  • nařizuje správě, aby umožnila lov zvěře v národním parku, a to úplně všude kromě intravilánů obcí (§ 8 odst. 4).

Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů z Hnutí DUHA, řekl:

"Potřebujeme jasná, srozumitelná pravidla, která ukončí letité spory o národní park. Ale tohle je zákon, který park prakticky zruší. Dvě třetiny parku se otevřou stavebním firmám, vyvádí pozemky ze státního majetku, lesy vůbec nebudou podléhat zákonu o ochraně přírody, v národním parku se bude běžně lovit."

S rozhodováním v evropských volbách pomůže Volební kalkulačka

24. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Voličům pomůže při rozhodování v květnových evropských volbách jako již tradičně Volební kalkulačka. Jedná se o internetový test, který porovnává odpovědi uživatele na relevantní otázky s názory politických stran a kandidátů. Dnes ji na tiskové konferenci představilo sdružení KohoVolit.eu. Loni volební kalkulačky použily více než 2 miliony voličů.

"Pro evropské volby jsme připravili hned dva volební testy. Volební kalkulačka porovnává odpovědi uživatele a všech politických stran kandidujících v evropských volbách. Obsahuje 30 otázek o důležitých tématech, kterými se nově zvolení europoslanci budou zabývat. Výsledky kalkulačky je rovněž možné porovnat se stranami kandidujícími v jiných zemích EU," říká Michal Škop, matematik a zakladatel KohoVolit.eu.

Genocida a psychická otupělost: příspěvek k 99. výročí arménské tragédie

24. 4. 2014 / Marek Jandák

čas čtení 6 minut

Dnes 24. dubna 2014 si připomínáme již 99. výročí začátku arménské genocidy, před více jak dvěma týdny 7. 4. se svět po 20 letech ohlédl za systematickým vyvražďováním ve Rwandě. Příští rok to bude 100 let od arménského Aghetu, ale také 40 od genocidy v Kambodže.

Jako by se zvláštní náhodou ta výročí sešla? Ne, bohužel tomu tak není. Velký počet kulatých výročí těchto tragických událostí není dán zvláštní náhodou, ale jejich počtem. A to jsme jmenovali jen některé z řady obzvláště závažných zločinů proti lidskosti. V podstatě ke každému dni v kalendáři by se dalo najít výročí nějakého masakru.

Co přímou demokracií ani nezavání

24. 4. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury měl být projektem, který pomůže na české politické scéně prosadit prvky přímé demokracie.

Někteří příznivci těchto principů proto Okamuru podpořili s tím, že tu "bude aspoň někdo, kdo téma obecného referenda bude udržovat při životě a dostane ho do mainstreamových médií". Klidně byli ochotni přivřít obě oči nad některými jeho otevřeně rasistickými a sexistickými výroky s tím, že se pouze nešťastně vyjádřil -- a jeho výroky byly dezinterpretovány.

Jsem přesvědčen, že tomu tak není -- a že se oči zavírat nedají.

Čeští a němečtí jeleni se stále vyhýbají (dnes neexistující) železné oponě

24. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

Oblastem, kde v minulosti stála na hranicích železná opona s elektrifikovaným oplocením, se i dnes vyhýbá generace jelenů, kteří tam železnou oponu nikdy nezažili, zjistili vědci. Vybavili 300 českých a německých jelenů zařízením GPS a zjistili, že se jeleni z obou států dodnes vyhýbají místům, kde kdysi stály elektrifikované ploty. Němečtí jeleni nikdy nepřecházejí do ČR a čeští jeleni nikdy nepřecházejí do Německa, přestože žádné fyzické překážky jim dnes neexistují.

Jeleni žijí v průměru patnáct let a nemohou si tedy sami pamatovat na existenci železné opony. Zvířata ale jsou nesmírně konzervativní. Kolouchové chodí jen tam, kam je naučili chodit jejich matky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Intelektuálská poloha

23. 4. 2014 / Jaroslav Kovanda

čas čtení 4 minuty

Intelektuál pan Pehe tvrdí, že současná ukrajinská vláda je nejmíň tak legitimní jako ta československá, která tu byla v letech 1989 až 1990. (Akorát při inauguraci té naší tu byl jenom jeden mrtvý, a ten ještě z Národní třídy odešel po svých a náš soudruh prezident Husák taky nemusel někam prchat.) Rusko bývá označováno jako trvale imperialistický stát, viz intelektuál MUDr. Höschl, psychiatr, ostatní imperialistické státy se nevzpomenou. Intelektuál Jefim Fištejn se dovede o Rusko taky skvěle otřít, až by se mu snad věřit chtělo, kdyby si člověk nevzpomněl, s jakou radostnou? vehemencí přijímal kdysi Organizací spojených národů neautorizovaný vpád USA do Iráku. Taky jsem se nedávno pobavil, když intelektuál Jacques Rupnik přirovnával mírumilovnou politika EU k vegetariánské stravě uprostřed masožravců (naznačeno Egyptské jaro, zmínečka o Sýrii) a pípnutí, že bychom na tu Ukrajinu, pakliže Rusko rozepne svá křídla dravce a začne oškubávat Donbas, měli něco z toho NATO přece jen poslat. (Ano, vegetariánsky jsme se my Evropané nedávno stravovali, zatímco naši spojenci američtí letci bombardovali Srbsko.)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37056