Dej šach, může to být i mat!

2. 7. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 8 minut

Domácí politickou scénou hýbou poslední kroky prezidenta Miloše Zemana a jeho jmenování úřednické (jeho slovy odbornické) vlády. Při vášnivých diskusích o tom, jaké pravomoci Zeman (ne)překročil, jak (ne)ublíží premiér Rusnok sociální demokracii apod. by neměly zapadnout obecnější charakteristiky, které utvářejí nejen naši politickou scénu. Je to spor mezi pojetím pragmatické (silové) politiky a mezi pojetím řekněme participativnějším, v českých zemích ovšem často oděným do moralistního hávu.

Server Romea šíří rasismus stejně jako česká mainstreamová média

2. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Viz titulek Bílý agresor brutálně zmlátil dvě Romky. Označování pachatelů etnickou příslušností je rasismus, šířící kolektivní vinu. Jsem běloch a nenesu žádnou odpovědnost za útok agresora, který napadl dvě ženy, stejně tak, jako Romové jako celek nenesou vinu za žádný trestný čin, který spáchal jednotlivec, mající náhodou tmavou kůži. Označovat pachatele trestných činů etnicky je obscénní. Není možné ve společnosti podporovat takto rasismus, míní Jan Čulík.

Edward Snowden stáhl svou žádost o azyl v Rusku

2. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Americký whistleblower Edward Snowden stáhl svou žádost o azyl v Rusku, uvedl v úterý Kreml. Putin totiž jako podmínku udělení azylu uvedl, že Snowden nesmí dál zveřejňovat informace "poškozující americkou vládu". Za těchto podmínek by byl pro Snowdena azyl nepřijatelný.

Ekvádorský prezident Rafael Correa sdělil listu Guardian, že Ekvádor nezpracovává Snowdenovu žádost o azyl. Venezuelský prezident Nicolás Maduro řekl v úterý během své návštěvy v Moskvě, že si "Snowden zaslouží, aby ho svět ochránil". WikiLeaks v úterý oznámily, že kromě Ekvádoru a Islandu požádal Snowden o azyl 19 dalších zemí, včetně Venezuely, Číny, Bolívie, Francie a Německa.

Maduro uvedl, že Venezuela bude Snowdenovu žádost zkoumat, jakmile ji obdrží. Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski uvedl, že "Snowdenova žádost o azyl nesplňuje formální náležitosti. Ale i kdyby je splňovala, nedoporučil bych ji." Finsko sdělilo, že podle finského zákona se žadatel o azyl musí vyskytovat na finském území, protože se žádostí nemůže zabývat.

Snowden obvinil v pondělí prezidenta Obamu v prohlášení, které vydaly WikiLeaks, že "zneužívá amerického občanství jako zbraně" a že vyvíjí nevhodný tlak na země, kde Snowden požádal o azyl.

Podle serveru WikiLeaks požádal Snowden o azyl v Rakousku, v Bolívii, v Brazílii, v Číně, na Kubě, v Ekvádoru, ve Finsku, ve Francii, v Německu, na Islandu, v Indii, v Itálii, v Irsku, v Holandsku, v Nikaragui, v Norsku, v Polsku, v Rusku, ve Španělsku, ve Švýcarsku a ve Venezuele.

Několik zemí však jeho žádost o azyl už otevřeně odmítlo, včetně Brazílie, Indie, Norska a Polska. Mnoho zemí uvedlo, že by musel být Snowden na jejich území, aby tam mohl požádat o azyl. Zatím jeho nejlepší šancí zůstává Venezuela, poté, co se o něm vyjádřil vstřícně nový venezuelský prezident.

Podrobnosti v angličtině ZDE

České Budějovice a místní variace na rasistické téma

2. 7. 2013 / Tomáš Mařík

čas čtení 6 minut

Autor je protirasistický aktivista. V minulých dnech kvůli aktivitám neonacistů přišel o účet na sociální síti Facebook.

Tuto sobotu se v Českých Budějovicích konaly dvě protichůdné akce. Na náměstí Přemysla Otakara bylo pořádané shromáždění/protest proti nepřizpůsobivým s tím, že na Facebooku (a později i na náměstí) se mluvilo o tom, že protest se později změní na pochod směřující na sídliště Máj, kde se nachází poměrně dost romských rodin. Na Kopečku na Máji (u Penny Marketu) zase probíhala akce pořádaná místními lidmi ve spolupráci s lidmi z Konexe o.s., Čikhatare het/Z bahna ven.

A rád bych se podělil o pár postřehů.

Svoboda po italsku

2. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Dalším velmi dobrým soutěžním filmem na letošním karlovarském festivalu je snímek režiséra Roberta Ando Viva la liberta! (Ať žije svoboda!). Určitě by se měl dostat do české distribuce, nejen proto, že v současnosti existují velmi těsné paralely mezi italskou a českou politikou a film je nejen velmi dobrý, velmi zábavný, ale také i pro českou situaci nesmírně aktuální. (Například: Hrdina v jednom okamžiku říká novinářům na mikrofon: "Politikové v této zemi budou krást tak dlouho, dokud budou krást, nebo třeba jen chtít taky krást, i normální občané, voliči!" Velký sál v karlovarském hotelu Thermal se samozřejmě smál, platí to pro Česko zrovna tak jako pro Itálii, a ve filmu najdete celou řadu podobných bonmotů, naprosto aktuálních pro dnešní Českou republiku.) Film je naprostá jednička.

Otevřený dopis primátorovi města České Budějovice

1. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

ProAlt, Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ
Tomášská 10, 118 00  Praha 1

Juraj Thoma
Primátor města České Budějovice

Praha, České Budějovice dne 1. července 2013
Věc: Otevřený dopis primátorovi města České Budějovice ve věci odpovědi na otazky k událostem v Českých Budějovicích dne 29. 6. 2013

Vážený pane primátore,

ve své tiskové zprávě ze dne 27. 6. 2013 upozorňovala iniciativa ProAlt (viz příloha tohoto dopisu) na narůstající anticikánské a rasistické nálady v české společnosti a na nebezpečí aktivizace rasistických extremistů. Odmítáme rasismus z principiálních důvodů a vyjádřili jsme proto podporu konání shromáždění Čikhatare het/Z bahna ven 2 na českobudějovickém sídlišti Máj. Bohužel, jak ukázaly události ze dne 29. 6. 2013, se toto naše stanovisko ukázalo opodstatněné. V této souvislosti bychom Vás chtěli požádat o odpovědi na naše následující otázky. Rádi je uveřejníme na našem webu www.proalt.cz.

Pět otázek členům hnutí ProAlt

1. 7. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 1 minuta

Proč kladete kladete představiteli městské samosprávy, primátoru Českých Budějovic, několik otázek ohledně postupu státní policie, ačkoli dotyčný za něj není zodpovědný, protože Policii České republiky žádným způsobem nemůže řídit?

Proč se domníváte, že skandování hesla "Čechy Čechům" je důvodem k represivnímu zákroku a proč se domníváte, že represe vůči shromážděním proti romské kriminalitě a jejich zákazy přispějí k řešení česko--romských problémů? Není podobná představa podobně jednostranná, jako ta, která chce problémy v soužití s Romy řešit výlučně represivní cestou?

Snowden hrozí odhalením dalších skandálů

2. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalý zaměstnanec americké špionážní agentury Edward Snowden poprvé od příletu do Moskvy před osmi dny promluvil. Sdělil, že zůstává na svobodě a může přijít s dalšími odhaleními ohledně špionážních aktivit Spojených států.

Egypt: Mursí odmítá "puč", má stále podporu USA

2. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Spolupracovníci prezidenta Mursího, který čelí milionovým protestům a ultimátu ozbrojených sil, dávají najevo, že se prezident nemíní vzdát. Zároveň USA dávají najevo, že nepopulární prezident se stále těší jejich podpoře.

Odkud až kam je Dukovo?

2. 7. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Stále víc mě zaráží víc než časté vyjadřování se (a tím tedy i zřejmá snaha o ovlivňování názorů), kardinála Duky. Nevynechá jedinou příležitost, aby k tomu neřekl své. Abych byl spravedlivý a demokraticky smýšlející člověk musím přiznat, že jako občan na to má jistě právo. Nicméně D. Duka není jen občan, on je významný představitel kléru a jako takový se také vyjadřuje. D. Duka, jak je známo, byl a je předním (někdy i kontroverzním) představitelem církve, se kterou se na jedné straně paktovala vláda P. Nečase ve věci církevních restitucí a na druhé straně několik milionů občanů-odpůrců projevilo dost výrazně nesouhlas s těmito církevními restitucemi. Domnívám se, že tímto neslavným aktem by se měla reálně naplňovat vize odloučení církve od státu, což znamená, že by se církev, respektive její představitelé, měli když ne vůbec, tak velmi zdržovat postojů a vyjadřování k reálné politice státu, pokud se jich bezprostředně nedotýká. Způsob, jak církev v souvislosti s vyjednáváním církevních restitucí a finančního vyrovnání ovlivnila politiku pravicových vlád posledních let, je až alarmující. Což ovšem nepadá jen na hlavu církve, ale i vládu a politiky kolem ní. Angažovanost církve ve věcech občanských v poslední době nabyla nebývalých rozměrů. Stačí připomenout mj. účast církve na oslavách 60. výročí České televize, svěcení srazu motorkářů apod.

Snowden "požádal o azyl v Rusku"

1. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

pondělí 19.00: Podle společnosti BBC požádal americký whistleblower Edward Snowden o politický azyl v Rusku. Konzul z ruského ministerstva zahraničí Kim Ševčenko uvedl, že Snowdenova žádost byla podána v neděli večer. Kreml se k žádosti nevyjádřil.

Vladimir Putin předtím řekl na tiskové konferenci_ "Pokud chce Snowden někam odjet a nějaká země ho přijme, ať to udělá. Pokud chce zůstat tady, může pod jednou podmínkou: Musí zastavit svou práci, jejímž cílem je škodit našim americkým partnerům, i když to může znít podivně z mých úst."

Snowden požádal o politický azyl na konzulárním úřadě moskevského letiště Šeremetěvo v neděli ve 22.30, prostřednictvím Sarah Harrisonové, své zástupkyně z WikiLeaks, uvedl činitel konzulárního úřadu.

Snowden se v pondělí dopoledne setkal s ruskými diplomaty a předal jim seznam 15 zemí, v nichž by chtěl požádat o politický azyl, uvedl list Los Angeles Times. Putin uvedl, že Snowden asi nebude chtít splnit jeho podmínky pro to, aby mohl zůstat v Rusku. "Vzhledem k tomu, že se považuje za bojovníka za lidská práva, asi neplánuje přestat se svou prací, a tak by si měl vybrat zemi, která ho přijme, a zůstat tam." Putin zdůraznil, že Rusko Snowdena do USA nevydá. "Rusko nikdo nikoho nevydává a neplánuje nikoho vydávat. A nikdo nám nikdy nikoho také nevydal.

Deník Guardian k tomu připomíná, že ruští whistlebloweři jsou často pronásledováni a stávají se terčem útoků. Alexej Navalnyj, aktivista bojující v Rusku proti korupci, je v současné době ve vězení a právník Sergej Magnickij ve vězení zemřel. Rusko udržuje hypermoderní systém výzvědných mechanismů a všeobecně se usuzuje, že obrovskou měrou digitálně špehuje ruské občany, dodává Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Egyptská armáda dala znepřáteleným stranám ultimátum

1. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Egyptská armáda dává znepřáteleným stranám 48 hodin na vyřešení krize. Poskytne prý itinerář pro usmíření, pokud se islamistický prezident Muhammad Mursí a jeho oponenti nedokážou řídit "vůlí lidu".

Prohlášení vrchního velitele generála Abdala Fattáha al-Sisiho bylo zveřejněno v pondělí v podvečer a tvrdí se v něm, že armáda, která zemi neomezeně vládla několik měsíců po svržení exprezidenta Mubaraka a mezi lety 1950-2011 byla vždy rozhodující politickou institucí, "nemá v úmyslu" vstupovat do politiky nebo vlády. Podle Sisiho jsou milionové demonstrace "bezprecedentní".

Opoziční organizace Tamarod, která protesty pořádá, prohlášení přivítala a současně prohlásila, že bude pokračovat v demonstracích za odstoupení Mursího. Naopak Muslimské bratrstvo a islamistická Strana svobody a spravedlnosti prohlášení armády odmítají.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Melčák s Pohankou musí mlaskat blahem

1. 7. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Benešová, Koníček, Kohout, tři členové ČSSD, kteří v rozporu s míněním nejvyššího vedení ČSSD přijali místo ministrů v Rusnokově vládě, si při své inteligenci musí být vědomi, že přijetím těchto funkcí rehabilitují ex-poslance za ČSSD Pohanku s Melčákem, kteří ČSSD zradili, když podpořili tehdejší vládní koalici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, píše František Štván. Toho samého si musí být vědom každý člen ČSSD, který na Melčákovi s Pohankou po jejich zradě nenechal nit suchou, ale dnes, když ze zrady členů ČSSD profituje Miloš Zeman, ji, stejně jako dobrovolný odchod zrádců z řad ČSSD, který výše jmenované trojici doporučuje B. Sobotka, vidět nechce. Například Jeroným Tejc výzvu předsedy ČSSD k odchodu trojice zrádců ze strany musí vnímat jako hysterickou, když kolegy z vedení ČSSD vyzývá, aby nebyli hysteričtí. Zkrátka a dobře.

Stupidita ve vztahu k Zemanovi

2. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

František Štván je schopen napsat dobrý článek ale ve vztahu k Zemanovi trpí tak silnou stupiditou, že cokoliv na toto téma napíše, nemá žádnou vypovídací hodnotu. Někdy to přechází až do směšnosti a píše na úrovni pravicových novinářů, kdy se ptám, jestli se jedná ještě o normální myšlení nebo o posedlost.Každý má právo na svůj názor, ale někdy ten názor vypovídá více o autorovi, než o tom, o čem on píše, míní Zdeněk Kropáček.

Ke krizi parlamentní republiky

2. 7. 2013 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 7 minut

Poslední vládní krize, která definitivně ukončila premiérování pana Nečase, byla podle mých poznámek patnáctou kritickou situací oné vlády. Za tři roky docela slušný počet, myslím si. Ovšem její počátek spočívá, podle mého přesvědčení, v mnohem hlubších příčinách. V mém chápání jde totiž o krizi parlamentní, přesněji sněmovní a troufám si tvrdit, že dokonce i ústavní.

Prameny života: Vynikající, ironická a lidská sága

30. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

S velkou zvědavostí jsem v sobotu odpoledne v Karlových Varech zašel na tříhodinový autobiografický film německého režiséra Oskara Roehlera Quellen des Lebens (Prameny života) mapující osudy tří generací jedné rodiny od konce druhé světové války až do osmdesátých let 20. století. Film mě zajímal proto, že na mě v osmdesátých letech v britské televizi udělal obrovský dojem slavný německý generační seriál Heimat režiséra Edgara Reitze, kronika života Německa během dvacátého století, v letech 1919-1982, jak se historické události promítaly do života vesničky Schabbach v Hunsruecku. Je to nesmírně lidské zobrazení osudů normálních lidí, vesničanů, během kataklysmat dvacátého století. (Vždycky jsem si říkal, že kdyby tento slavný seriál odvysílala Česká televize v hlavním vysílacím čase, odstranilo by to spoustu předsudků mezi Čechy a Němci - jenže ono spíš se dnes hodně lidem hodí, aby ty předsudky odstraňovány nebyly.)

Nedělní Karlovy Vary: Minimalistická pomalost

1. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Hlavními charakteristickými rysy dvou ze tří soutěžních filmů, které se promítaly na karlovarském filmovém festivalu v neděli v podvečer a večer, byl minimalismus a pomalost. Na první pohled se oba snímky zdály poněkud zdlouhavé a nudné, po delší expozici se však ke konci tempo obou filmů přece jen jaksi rozchodilo. Je to snad letos móda zkoušet diváka, který se při promítání dívá do programu, jak ještě bude ten film dlouhý? To dost dobře nevypovídá o tom, že by zrovna zaujal.

Líbánky: Velmi dobrý nový film Hřebejka a Jarchovského se sociálním posláním

29. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Velmi dobře natočený, napsaný a zahraný je nový film Jana Hřebejka a Petra Jarchovského s ironickým názvem Líbánky, který byl letos v Karlových Varech vybrán do hlavní festivalové soutěže.

Projednou je tu český film, který má silný a napínavý příběh. Jako obvykle u Hřebejka je součástí filmu určité pedagogické poslání. Jak tomu bylo v několika posledních scénářích Petra Jarchovského, jádrem příběhu a zdrojem napětí je překvapivý, "šokující" kostlivec ve skříni, který radikálně změní zdánlivě pozitivní a optimistické poměry v současnosti.

Karlovy Vary začínají rázně

28. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Hned první film, který jsem zhlédl na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, mi připomněl a znovu zdůraznil, že na karlovarském festivalu je zcela podružná hysterie kolem celebrit (je poněkud směšná, protože z mezinárodního hlediska nejsou Karlovy Vary žádným Cannes, ve světovém tisku se o nich sotva objeví zmínka), ale vynikající je na Karlových Varech dramaturgie. Festival je pozoruhodně profesionálně vybranou přehlídkou těch nejzajímavějších mezinárodních filmů z poslední doby, které se do České republiky jinak nedostanou.

Otevřený dopis předsedovi ČSSD:

Bohouši, přestaň blbnout a mazej k pumpám!

29. 6. 2013 / Martin Kunštek

čas čtení 22 minut

Česká republika čelí nejhoršímu ohrožení od svého vzniku. Kombinace rizik spojených se vstoupením v účinnosti nového Občanského zákoníku, rozpočtového provizoria a neschopnosti vyjednat si dobré podmínky pro čerpání fondů EU v rozpočtovém rámci 2014 -- 2020 představuje pro občany, podniky a národního hospodářství ohrožení, jaké naše země nepoznala od ukončení nacistické okupace. Škody mohou být větší než kdyby se současně opakovaly ničivé povodně z roku 2002 a vybuchla atomová elektrárna Dukovany.

Zástupci lidu versus lid

29. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

poslanecký slib

"Zástupce občanů nesmí v průběhu své funkce změnit politickou stranu, za kterou byl zvolen."

Karolina Peake, Etický kodex VV

Kůl v plotě není cool

Jacob van Blom

Věru vznešeně zní slova poslaneckého slibu. Až na to, že si při nich vždycky vzpomenu na Jirotkova Saturnina, kde se píše o slovech lásky, jež "ztratila zvuk v ústech sňatkových podvodníků". Neb k čemu sliby, když slova ztrácejí váhu, povlávajíce vzduchem jak listí v ústavní zahradě, mezi nímž vzrušeně pobíhají blázni s hrabičkami, doufajíce, že se dohrabou smyslu. A zatímco jedni blázni hrabou lehýnké listí slov, jiní blázni, šibalové, prostě jenom hrabou.

O co se tu (ne)hraje

30. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Miroslav Kalousek se rozhodl, že si po mnohých rolích, které již měl (např. zastánce křesťanských hodnot, obhájce a podporovatel hazardu, rozesilatel složenek, snižovatel dluhu, který mezitím roste, atd.) střihne roli obhájce demokracie. Všichni máme uvěřit (asi sází na úplný reset naší paměti), že je bytostným demokratem, kterému jediné, co leží na srdci, jsou naše svobody a práva. A že hlavní kazisvět, který nás o ně chce připravit, je prezident Miloš Zeman.

Bylo by to úsměvné, kdyby této pohádce tolik lidí nevěřilo.

Nejsou Romové Češi?

30. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Promiňte, ale nemají Romové náhodou české občanky a pasy, a nejsou to tedy Češi? ptá se Uwe Ladwig. Jan Čulík k tomu dodává: Česká totožnost se od národního obrození bohužel definuje jazykově. Je to naprosto zastaralé a pro lidi mimo Českou republiku zcela nepochopitelné. Jako kdyby všichni lidé, mající britský pas a žijící v Británii, bez ohledu na to, jakým jazykem hovoří, nebyli Britové!!"

V Čechách kdysi existovala teritoriální totožnost. Ať jste mluvili německy, latinsky či česky, nebo třeba maďarsky, byli jste do začátku národního obrození "boehmisch". Bohužel, národní obrození tuto moderní definici národní příslušnosti v Čechách zničilo. A dnes to vede k rasismu a odsunování lidí s tmavší pletí do pozice podřadných existencí, "neČechů"... Taky pěkný důsledek českého národního obrození...

Parlamentní demokracie nebo parlamentní diktatura?

1. 7. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 6 minut

Demokracie je diskuse, říkával Masaryk. Z tohoto zorného úhlu po zhlédnutí nedělních Otázek Václava Moravce to s demokracií u nás ovšem nevypadá příliš růžově. První část nabídla divákům křížový výslech designovaného premiéra moderátorem, přičemž chyběla snad jen rozsvícená lampa namířená do obličeje tázaného či nějaký středověký mučící nástroj. Rusnok se bránil statečně a když bylo třeba, nebál se odkázat slušným způsobem nafoukaného redaktora do patřičných mezí. Určitě nepropadl a dále posílil své renomé u diváků.

Americké špehování Evropské unie ohrozilo klíčovou dohodu USA-EU o volném obchodu

30. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Zpráva týdeníku Der Spiegel, že americké výzvědné agentury odposlouchávaly budovu Evropské rady "připomíná studenou válku", řekla německá ministryně

Vyhlídky na uzavření nové obchodní dohody mezi USA a Evropskou unií, která by měla oběma stranám přinést obchodní výhody v hodnotě mnoha stamiliard dolarů, utrpěly těžkopu ránu poté, co bylo zveřejněno obvinění, že Washington odposlouchával klíčové úřady Evropské unie a zaznamenával telefonní rozhovory a emaily vysokých činitelů Evropské unie.

Proč Egypťané žádají odchod prezidenta, kterého si sami zvolili?

1. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Z naivně ideologizujícího hlediska je situace v Egyptě naprosto jasná: "Lid" si zvolil v prvních přímých demokratických volbách prezidenta, který zvítězil s výraznou převahou. Jak tedy teď může někdo požadovat, aby odešel? A jak se přitom dokonce může spojit s představiteli bývalého režimu?

Při podrobnějším pohledu na věc ovšem obraz již nevyhlíží takto jednoduše. Islamisté zvítězili v prezidentských volbách, protože měli nejlepší organizační základnu a podporu konzervativního venkova, který se egyptské revoluce ve své většině neúčastnil. Nyní si prostřednictvím prezidenta, jehož pravomoci jsou již rozsáhlejší, než kdy měl Husní Mubarak, dělají v zemi prakticky úplně, co chtějí. Ekonomika upadá, ale islamisty to zatím nijak zvlášť nepálí. Nevadí jim ani rozklad veřejného sektoru, v němž za minulého režimu z důvodů politické proskripce nesměli působit.

Vzdor a beznaděj nad klávesnicí

30. 6. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 4 minuty

Po přečtení Dolejšího rezignace na kritiku prezidenta republiky musím uznat výstižnost jeho povzdechu nad obtížností střetu s rozšířeným vnímáním mesiášské role Miloše Zemana v dnešním politickém životě. Je to fakt a především pro další vývoj české levice je zásadním prvkem jejího budoucího směřování.

Hlavním polem pro prosazování jeho vlivu bude sociální demokracie. I po třiadvaceti letech stále nevyprofilovaná a rozklížená strana. Její představitelé se obávají kritizovat prezidenta z podobných důvodů, z jakých o něm Karlu Dolejšímu nechce psát. Jenže oni mají důvodné obavy o zájmy své strany, tedy o důsledky, které by otevřenější kritika hlavy státu měla na jejich volební preference mezi tou (nikterak malou) částí levicového voličstva, stejně jako na "zemanokratickou" část vlastní členské základny.

Proč se máme bát zrovna Zemana?

1. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V reakci na článek Karla Dolejšího Proč už nebudu psát vnitropolitické komentáře a návaznou diskusi bych rád poukázal na podivný jev, který mi již delší dobu vrtá hlavou. Pro řadu jinak zjevně inteligentních lidí je Miloš Zeman coby prezident České republiky zásadním ohrožením demokracie, svobody, polistopadového vývoje a bůhvíčeho ještě. "Vláda Nagyové a Kalouska" je pak jen v zásadě neškodným a nepřekvapujícím pokračováním trendu stále horších vlád, které stále více kradou a stále více občany pohrdají, píše Radek Svítil.

Egyptská opozice zapálila sídlo Muslimského bratrstva v Káhiře

1. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Protivládní demonstranti v Egyptě zaútočili na káhirské národní sídlo Muslimského bratrstva, organizace, z níž vzešel a kterou ve svém rozhodování preferuje prezident Muhammad Mursí. Budova byla evakuována a hoří.

Před budouvou podle bezpečnostních složek od neděle v potyčkách zahynulo osm osob.

Opozice, která uspořádala milionové protesty po celé zemi, dala prezidentovi ultimátum do úterka. Žádá jeho rezignaci kvůli údajným nesrovnalostem během voleb a proto, že nezvládá řízení země. V opačném případě hodlá uspořádat rozsáhlou kampaň občanské neposlušnosti. Mursího příznivci tvrdí, že potřebuje více času.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Práce médií: "Střety Romů s anarchisty" v Českých Budějovicích

1. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Server Romea upozornil na zprávu jihočeských Krajských listů, jež víkendové pouliční násilí neonacistů, kteří napadli policii, popisuje následujícími slovy:

Po střetech na českobudějovickém sídlišti Máj mezi Romy a anarchisty došlo k uklidnění situace. Policisté situaci nadále monitorují.

Zdroj: ZDE

Jak Spojené státy sledují evropské spojence

1. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Americké zpravodajské služby špehují misi EU v New Yorku a velvyslanectví ve Washingtonu. Nový utajovaný dokument získaný prostřednictvím Edwarda Snowdena ukazuje, že sledováno je 38 různých diplomatických budov. Mimořádně široké je spektrum metod, od softwarových "štěnic" v elektronické komunikaci přes napíchnutí kabelů a k zachycování vysílání speciálními anténami.

Egyptské protesty: V neděli 16 mrtvých, 781 zraněných

1. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Podle egyptského ministerstva zdravotnictví bylo včera při pouličních střetech příznivců a odpůrců prezidenta Mursího zabito 16 osob a zraněno 781 dalších.

Násilí v Bání Suvajf, Alexandrii, Kafr aš-Šajchu a Fajjúmu přineslo v každé lokalitě jednoho mrtvého. Tři osoby zemřely v Asijútu a dalších devět v Káhiře. Posledně zmínění zahynuli před prezidentským palácem (jeden) a před sídlem Muslimského bratrstva na předměstí Mokattam.

182 osob zůstává v nemocnicích hospitalizováno. Z celkového počtu 781 bylo 186 zraněno střelbou z brokovnic, ostatní utrpěli kvůli mdlobám, dušení, zlomeninám a pohmožděninám.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Německo a Francie hněvivě obvinily Spojené státy ze špehování

1. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Vedoucí představitelé Německa a Francie hněvivě zaútočili na Spojené státy v souvislosti s obviněními, že špehují rozsáhlým způsobem své evropské spojence. Daly najevo, že ambiciozní rozhovory o plánované obchodní dohodě mezi USA a EU, které měly začít příští týden, se možná stanou obětí této transatlantické špionážní kontroverze.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande označili zjištění, že Spojené státy rozsáhlým způsobem špehují Evropu, za nepřijatelné. Německo dodalo, že mají-li být zahájeny rozhovory o obchodní dohodě ve Washingtonu v pondělí, musí existovat vzájemná důvěra.

Merkelová vydala své dosud nejvážnější varování směrem k americké špehovací agentuře NSA. "Už nejsme ve studené válce," řekl její mluvčí Steffen Seibert. "Pokud bude potrvrzeno, že diplomatická zastupitelské Evropské unie a jednotlivých evropských zemí byly odposlouchávány, jasně dáme najevo, že špehovat přátele je nepřijatelné."

Německo a Francie žádají ukončení sledování ze strany USA

1. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Němečtí a francouzští představitelé hněvivě reagují na špehování ze strany USA. Kancléřka Merkelová vzkázala prostřednictvím svého mluvčího: "Už nejsme ve studené válce" a pokud se zprávy potvrdí, nedostatek důvěry vyvolaný špehováním označeným za "nepřijatelné" může poškodit právě probíhající obchodní jednání.

Francouzský prezident Hollande vyzval k okamžitému ukončení špionážních aktivit: "Nemůžeme akceptovat, tento typ jednání mezi partnery a spojenci," prohlásil. "Žádáme, aby to bylo neprodleně ukončeno."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Jak skončí prométheovský mýtus?

1. 7. 2013 / Josef Šmajs

čas čtení 14 minut

Je nepochybné, že evropská kultura dala světu nejen duchovní základy umění, filosofické a vědecké racionality, ale i dva velké mýty. Mýtus o Kristu a mýtus prométheovský. Zdá se, že mýtus o Kristu jako o lidském spasení a naději se ve spotřební technické civilizaci zvolna vyčerpává. Také vzdorovitý mýtus prométheovský (Aischylos), vzkříšený evropským romantismem, slábne a bude patrně opuštěn. Domnívám se, že oba mýty úzce souvisejí nejen s přibližným místem svého vzniku, ale také se skrytou duchovní orientací zemědělské, řemeslné a rybářské kultury. Jsou součástí hodnotového odklonu lidí od přírody, náznakem nástupu skrytého predátorského duchovního paradigmatu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38632