O vyprázdněném vzdělávání

7. 3. 2012 / Michal Pavlásek

čas čtení 14 minut

Co přinesl Týden neklidu

Týden neklidu proběhl s cílem seznámit širší veřejnost s námitkami vůči připraveným věcným záměrům zákona o vysokých školách pod patronací iniciativy Za svobodné vysoké školy (ZSVŠ), které povedou k ekonomizaci dosud autonomního prostoru vysokých škol. Tyto snahy aktivizovat veřejnost a samotné aktéry (studenty, akademiky) lze hodnotit jako úspěšné už pro potvrzení faktu, že se ukázalo, kterak Josef Dobeš s jednotlivými reformními plány nakládá podle toho, jak se vyspí. O jejich "koncepčnosti" to vypovídá mnohé. Zda to ale bude znamenat i stáhnutí věcných návrhů, ukáže čas.

Skutečné věci veřejné a neveřejné

7. 3. 2012 / Pavel Táborský

čas čtení 5 minut

"Stát jsem já," říkával svého času jeden potentát. Z historického pohledu uplynulo něco málo vody a jeho tvrzení bylo vývojem poněkud upraveno. Podle novější varianty prý "stát jsme my". A říkáme mu "res publica" často s různými přívlastky. Snad i u vědomí této skutečnosti se proto většina občanů chová ukázněně, reptá vcelku umírněně, plní vesměs své povinnosti a je tudíž v tomto smyslu státotvorná.

Přijďte na přednášku profesora Kellera

7. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Zveme Vás jménem iniciativy ProAlt na přednášku prof. Kellera ve středu 14. 3. od 17,00 hod. v Městské knihovně Praha, píše Jiří Šteg, mluvčí ProAlt.

Jeden velký důvod, proč by měl pan Lieberman mlčet k Sýrii

7. 3. 2012 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

Norský film Tears of Gaza představuje strohým způsobem, prostřednictvím unikátních záběrů obyvatele pásma Gazy, kteří jsou vystaveni brutálním důsledkům vojenské okupace palestinského území. Záběry dopadajících bomb se střídají se zobrazeními jejich následků v ulicích, v nemocnicích i v ruinách zasažených domů. Film také zachycuje schopnost žen a dětí řešit jejich každodenní život po dramatických zkušenostech z války. Mnozí z nich žijí ve stanech nebo v troskách bez stěn a střech. Všichni jsou v nouzi, bez peněz, jídla, vody a elektřiny. Vše, co se podaří propašovat tunely, je velmi drahé. Mnozí přišli o rodinné příslušníky, nebo jsou ponecháni s těžce zraněnými dětmi. Může taková válka řešit konflikty, či dokonce vytvořit mír? Film sleduje tři děti v době války a v období po příměří. (oficiální text distributora).

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Namažte se detektorem!

7. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Co asi tak dokáže detektor UV záření? Člověk by řekl, že prostě určuje úroveň potenciálně škodlivého záření. TV Products ovšem nabízí detektor SunMate s tvrzením, že "chrání a upozorňuje na nadměrné záření ultrafialových slunečních paprsků". Patrně se tedy jedná o výrobek "dva v jednom" a detektorem se můžete rovnou také namazat místo krému. Snad taková nezvyklá funkce poněkud odškodní za to, že - údajně, dle reklamy - detektor zjistí sluneční UV záření. Do solária si ho tedy neberte, tam zřejmě nic nenaměří - a dost možná, že ani nemaže...

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Roste napětí mezi ECB a Bundesbankou

7. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve vedení Evropské centrální banky se rozhořívá spor o to, jak si počínat v krizi - nemluvě ani o sporu mezi ECB a německou Bundesbankou. Zatímco šéf ECB mario Draghi je potěšen nedávným rozhodnutím zaplavit trh levnými penězi, prezident Bundesbanky Jens Weidmann varuje před riziky.

Brazilská prezidentka kritizuje úvěry ECB

7. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová opakovaně kritizovala rozhodnutí Evropské centrální banky poskytnout evropským bankám nízko úročené úvěry v hodnotě více než bilionu eur. Podle ní tato "finanční tsunami" Brazílii škodí.

Nerovnost pohlaví přetrvává, Česko je na úrovni Botswany a Mongolska

7. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Organizace Social Watch vydává u příležitosti oslav Mezinárodního dne žen aktuální výpočty indexu genderové spravedlnosti. Ten porovnává relativní postavení žen v oblastech vzdělání, socioekonomických podmínek i podílu na moci ve 154 zemích světa. I když se Česko pohybuje v evropském průměru, s hodnotou indexu 73 bodů dosahuje podobné úrovně jako Botswana, Kyrgyzstán nebo Mongolsko.

A pan Lieberman si opět do úst neviděl

6. 3. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 3 minuty

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, v rámci celosvětového tažení proti syrskému režimu Bašára Asada, opět ukázal, jak dokáží být izraelští politici slepí, hloupí i pokrytečtí. Jak se dokáží přetvařovat, ukazovat na masakry cizích a přitom ty své pomalu zametat pod koberec. V nedělním rozhovoru pro Armádní rádio Lieberman pronesl: "Mezinárodní komunita musí zasáhnou a ukončit násilí, které zaplavilo Sýrii. V těchto chvílích musíme nechat politické cíle stranou. Jsme nejdříve lidé, teprve potom politici, vůdci, komentátoři a novináři. Co se v Sýrii děje v 21. století není možné tolerovat a musíme pomoci."

Cizinče, vrať se, už jsi podojen

6. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Zaměstnávám Žida, jmenuje se třeba Josef Grossman. S jeho prací jsem spokojen, rychle se naučil potřebné dovednosti, je výkonný, časově flexibilní, a protože živí početnou rodinu, nehledí ani na čas. Stát mi však nařídil, že ho musím propustit, protože na jeho místo musí přijít etnický Čech.

Že jsem se zbláznil? Že tady neplatí norimberské zákony? Posuďte sami: zaměstnávám Ukrajince. Jmenuje se třeba Josef Grosman. S jeho prací jsem spokojen, atd. Stát mi však nařídil, že ho musím propustit, protože na jeho místo musí přijít český občan.

To je realita, podložená zákonem o zaměstnanosti, který při obsazování volného pracovního místa upřednostňuje jakéhokoli občana ČR před sebevýkonnějším a sebekvalitnějším cizincem. Od léta t. r. nebudou úřady práce cizincům do úrovně SŠ vzdělání na základě "doporučení" MPSV prodlužována ani stávající pracovní povolení, i když v ČR mnohdy už léta pracují.

Silák Putin - o čem je Putinovo Rusko a jaké jsou vztahy Ruska se Západem

6. 3. 2012 / Boris Rogačevskij

čas čtení 5 minut

Roxburgh, A. "The Strongman: Vladimir Putin and the Struggle for Russia". I.B. Taurus, London, 2012

Ruská politická elita jedná se Západem od 17. století a vždycky se snažila vystupovat jako partner rovný Západu. Tento postoj hluboce ovlinil postoje Ruska během dvacátého století a důsledkem toho byla vzájemná nedůvěra. Tento postoj také přijal po svém nástupu k moci r. 1999 Vladimír Putin, a tak se stal charakteristický pro vztahy mezi Ruskem a Západem i v jednadvacátém století.

Netanjahu o Íránu: Nemůžeme už dál čekat

6. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Izrael dlouho čekal na mezinárodní společenství, aby vyřešilo otázku Íránu, ale diplomacie a sankce sehnaly, uvedl izraelský premiér ve svém projevu ve Washingtonu.

Benjamin Netanjahu varoval před "novou Osvětimí" a kritizoval osoby, které zpochybňují názor, že Írán vyvíjí jaderné zbraně. Dodal, že "nikdo z nás si nemůže dovolit dál čekat".

USA hájí zabíjení Američanů v zahraničí

6. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa v pondělí hájila právo zabíjet Američany v zahraničí bez obvinění a soudu, pokud údajně připravují útoky proti Spojeným státům. Podle kritiků tato politika porušuje americké i mezinárodní právo.

Indie zakázala vývoz bavlny, hrozí zdražení oděvů

6. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Indie včera náhle a bez varování zakázala veškerý vývoz bavlny. Americké futures okamžitě zdražily o 4,5% (což je povolené denní maximum) a objevily se obavy ze zdražování bavlněného zboží. Cena libry bavlny se vyšplhala na 92,23 centu.

Anatomie královéhradeckého studentského hnutí na pozadí Týdne neklidu

6. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Týden neklidu proběhl na královéhradecké univerzitě (UHK) poněkud klidněji než původně Hradecké studentské hnutí 2012 (HKSH 2012) plánovalo. Páteř protestů měla tvořit týdenní okupační stávka, což by v polistopadové době byla naprosto ojedinělá věc. HKSH 2012 se díky tomu dostalo do popředí zájmu české akademické obce, studentů i laické veřejnosti, neboť žádná jiná univerzita s takto radikálním programem nepřišla. Týdenní okupační stávka se stala lákadlem a chtěl ji osobně podpořit například sociolog Jan Keller.

Ve stanovách Hradeckého studentského hnutí 2012, jež vniklo letos v únoru, se můžeme dočíst, že tato studentská platforma vyjadřuje nesouhlas s navrhovanými změnami v oblasti vysokoškolského vzdělávání, že funguje na principech přímé demokracie, není hierarchická, nemá žádné vůdce, je otevřená každému a funguje prostřednictvím veřejného pléna. Tyto stanovy jsou de facto podobné těm, na kterých funguje hnutí Occupy Wall Street a nespočet jeho odnoží všude na světě. Vznik tohoto rovnostářského hnutí bylo tedy možné v českých zatuchlých a zamrzlých luzích a hájích považovat za slibnou alternativu zdola v rámci občanské společnosti. Avšak následující události opět poukázaly na nezralost politické angažovanosti v české společnosti a problémy, s nimž se obdobná seskupení budou nadále potýkat.

John McCain vyzval k náletům na Sýrii

6. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Arizonský senátor a člen výboru pro ozbrojené síly John McCain včera zaútočil na Obamovu administrativu, že je v reakci na násilí v Sýrii "příliš pasivní", a vyzval k Američany vedeným náletům na jednotky prezidenta Bašára Asada. Je prvním senátorem, který veřejně vyzval k takovým útokům.

Afghánský vyšetřovatel: Pálení koránu bylo záměrné

6. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Pálení koránů na americké základně v Afghánistánu bylo záměrné, říká člen týmu, který vyšetřuje incident, jenž spustil celostátní a smrtící protizápadní nepokoje. Podle Maulávího Chalíkdada by se mohlo jednat o omyl, kdyby bylo spáleno několik výtisků, ale nikoliv jestliže šlo o stovky knih.

Neinklinujme k fašismu, prosím

5. 3. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 21 minut

Pokud se společenský systém stává slabým a naráží na bariéry svého stínu, který není schopen překročit, objevují se krizové příznaky ve všech jeho oblastech a navíc s ním padá i systém hodnotový. S odchodem V. Havla symbolicky pomíjí vše, co hlásal a v co nejspíš také věřil, ať již jeho činy jsou jakkoli v rozporu s jeho deklarovanými idejemi. Mezi ideje, kterým lidé v roce 1989 fandili, rozhodně nepatřily zášť k bližnímu, omezování jeho práv a svobod, ale naopak se jednalo o otevřenost, toleranci, a to názorovou i náboženskou i o potřebu sociálních práv.

Svět pod útokem ekonomismu

5. 3. 2012 / Ladislava Smítková Janků

čas čtení 9 minut

Zhruba od 70. let 20. století dochází k posunu paradigmatu tradičních pravicových ideologií konzervatismu a liberalismu, a to směrem k systému myšlení, které neuznává jiné hodnoty než ekonomické. Moderní ekonomisté věří (záměrně píši věří, protože pro ekonomisty podobně jako pro radikální marxisty nebo národní socialisty není přesvědčení něčím, o čem se diskutuje a co je neustále zpochybňováno konfrontací s realitou a aktualizováno, nýbrž vírou) ve dvě věci. Za prvé, že jediné, co řídí svět, je ekonomika (tj. opomíjejí vliv světonázoru). Za druhé, že hospodářský růst a volný trh jsou lékem všech problémů. To ve svém důsledku vede k tomu, že mechanismy volného trhu se tak pro ně stávají v zásadě "dogmatem víry, o němž se nediskutuje". Jak dále vysvětlím, dochází u ekonomistů navíc k mírnému posunu obsahu pojmu volný trh oproti chápání tohoto pojmu u liberálů.

Po ruských volbách

5. 3. 2012 / Anna Čurdová

čas čtení 4 minuty

Dobré poledne z Moskvy - co dodat? Rusko má volby prezidenta za sebou. A jak se včera ukázalo, někdy je lépe počkat s hodnocením, a tak až pozdě večer bylo jasné, proč ty velké manévry v centru Moskvy. Na Manéžním náměstí v centru Moskvy se sešlo okolo 110 000 lidí, kteří očekávali výsledky prezidentských voleb. Upřímně řečeno, byl docela problém dostat se do hotelu, který byl téměř v centru dění, když jsem se vracela z poslední volební místnosti, kde jsem byla přítomna sčítání hlasů.

Měli přece zvolit bolševika!

5. 3. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Hanba Rusům! Nedali poradit a zvolili Putina. Výsledek se nám, západním demokratům a ruské opozici nelíbí a budeme si stěžovat. Měli přece zvolit bolševika!

Jen naivní antikomunista ze staré školy by se divil, čím to, že komunista je nám milejší než Putin.

Putin je samozřejmě bývalý komunista vyškolený v KGB, ale naše sjednocená média fandila ze všech sil opozici. Od chvíle, kdy bylo jasné, že největším úspěchem slavné ruské opozice by bylo protlačit kandidáta do druhého kola volby, odvrátila média svůj znechucený zrak od budoucího vítěze a začala prohlašovat, že důležitější je ten, kdo bude druhý za Putinem. Kdopak? Komunista Zjuganov. Komunista stálý, ne bývalý.

27407

"Američanům nenaléváme" - tentokrát naruby

5. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Posílám účtenku z pražské restaurace U Buldoka, kde jsme se s přáteli zastavili na oslavu Silvestra. Přáli jsme ze zvyku hodně sil v novém "rozpočtově odpovědném" roce -- a opravdu, lepší důkaz dnešní atmosféry ve společnosti jsme si snad nemohli ani přát -- přišel hned po zaplacení. Na účtence čekal vzkaz zákazníkům: "Děkujeme za návštěvu a NEVOLTE KOMUNISTY." Martha Issová a Jirka Mádl zřejmě přemluvili už i majitele této restaurace, aby páchal jen dobro, píše Petr Duffek.

Vladimír Putin: "Vyhráli jsme. Sláva Rusku."

5. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Vladimír Putin oznámil, že drtivou většinou vyhrál v ruských prezidentských volbách. Vyvolal zuřivou reakci od opozičních aktivistů, kteří tvrdí, že hlasování bylo plné volebních podvodů.

Při shromáždění před moskevským Kremlem řekl slzící Putin, po jehož boku stál odcházející prezident Dmitrij Medveděv: "Slíbil jsem vám, že vyhrajeme. Vyhráli jsme. Sláva Rusku."

Nejen sliby, ale i smlouvy se mají plnit! VZP nevyjímaje!

5. 3. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Předpokladem každé smlouvy je, že obě strany zavazuje k plnění na základě serióznosti, spolehlivosti a důvěryhodnosti obou stran potvrzující se v okamžiku podpisu. To je podstata každé smlouvy, kromě konkrétního předmětu či věci, které ta která smlouva obnáší. Samozřejmě není výjimkou, že se tyty základní principy smlouvy nedodržují, obcházejí či jinak neplní a v tom případě dochází k jejímu porušování, což má právní následky.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

33298