26. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Stanislav Gross
26. 7. 2004

EXKLUZIVNÍ DOKUMENT

Pondělí 15:55 Britské listy přinášejí plné znění jedné z posledních variant neveřejného návrhu ČSSD na formulaci koaliční smlouvy. Sociální demokracie v něm trvá rozvíjení sociálního státu na základě sociálně tržního a ekologicky orientovaného hospodářství a na udržení sociální soudržnosti a sociálního smíru včetně posílení sociálního dialogu. Stejně jako lidovci požaduje i ČSSD aktivní rodinnou politiku zaměřenou na překonání kritického stavu demografického vývoje .

ČSSD prosazuje v tomto návrhu pokračování v přípravě důchodové reformy založené na průběžném financování garantovaném státem a na respektování příjmové a generační solidarity. Sociální demokraté chtějí podstatně pokročit v reformě zdravotního systému jako veřejné služby. V oblasti zahraniční politiky sociální demokracie trvá na rozvíjení a ochraně národních zájmů České republiky v rámci Evropské unie a NATO, založené ale na trvalém prosazování principu rovnoprávnosti v mezinárodních vztazích.

Tento dokument vyjadřuje poziční stanoviska ČSSD k programu budoucí vlády, kterou byl dnes pověřen sestavit Stanislav Gross. "Už finišují jednání o složení nové vlády. Nebude to žádná kosmetická změna. Až bude veřejnost seznámena se jmény, sama se o tom přesvědčí," prohlásil budoucí premiér.

Poziční teze US-DEU BL

Vojtěch Jasný
26. 7. 2004
Vytáhl jsem Milana Kunderu, když ho chtěli vyhodit ze školy. Když jsme o tom jednali, řekl jsem, že si to vezmu na starost. On totiž řekl něco o "závazkovém čurání" a partaj ho chtěla vyhodit ze školy. Tak já jsem se s nimi sešel a řekl jim: "Kundera má moravský humor, vy tomu nerozumíte." On řekne "závazkové čurání", a nic zlého tím nemyslel, nechte ho být."
Takže tohle je ten incident z Kunderova Žertu?
Já jsem z toho Kunderu dostal, takže mohl zůstat na škole.
Chtěl bych o tom incidentu vědět víc.
To já nevím. No, on Kundera spal s Monikou Gajdošovou, to byla dogmatická komunistka. Ona taky chtěla chodit se mnou, ale já jsem nezabral. Byla to Slovenka, studovala scénář. To je všecko. On s ní spal a když šoustali, tak Kundera řekl něco o tom závazkovém čurání. A za to ho chtěli vyhodit ze školy.

S režisérem Vojtěchem Jasným (nar. 1925), autorem filmů Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci, hovořil na Letní filmové škole v Uherském Hradišti Jan Čulík.

26. 7. 2004
Vy tady v Čechách jíte kapra, i když vám to nechutná. To je přece zajímavé. Podporujete tradici.

Jan Čulík hovořil s islandským absolventem pražské FAMU Borkurem Gunnarssonem o jeho výborném filmu Silný kafe.

Recenze filmu Silný kafe ZDE

24. 7. 2004

Letní filmová škola:

sobota 13.30: Letní filmovou školu v Uherském Hradišti zahájí v sobotu ve 20 hodin v kině Hvězda Barva ráje (1999) od nejvýznamnějšího současného íránského režiséra Majida Majidiho. Pozvaný režisér však na zahájení festivalu nebude, protože české velvyslanectví v Teheránu nevydalo Majidimu české vízum.

26. 7. 2004

Letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti se honosila, že poprvé bude velká část jejích pořadů přístupna i zahraniční, anglicky mluvící veřejnosti. Navzdory tomu zůstává pro zahraniční účastníky stále trochu dezorientující.

26. 7. 2004

Nová média IV.

"Národu, jenž má být svobodný, nechť je dána svoboda v jednání"

José Martí

Kdo má ze svobody internetu užitek a kdo na ni doplácí? Může být bezbřehá? Je v ohrožení? Jaká je její budoucnost? Kde jsou dnes meze svobody internetu? Jsou oprávněné, příliš široké nebo naopak nedostatečně úzké? Tak se ptá server Česká média a o svobodě internetu mám diskutovat ve středu večer s Markem Antošem - Lupa a Danielem Dočekalem - Pooh .

Na úvod je třeba říci, že parametr svobody v sobě zahrnuje i legislativní či faktické - technologické a systémové pojistky toho, že nemůže dojít k opaku - ne-svobodě. Je tomu tak i v případě internetu? Ne. Internet je pouhou iluzí svobody. Iluzí, kterou chceme prožít pro její mámivost a opojnost. Prožijeme ji možná až do hořkého konce.

Toto je další pokračování z cyklu analytických článků, věnovaných internetu a novým médiím.

Nová média III. Vítězství přetvářky nad realitou BL

Nová média II. Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé BL
Nová média I. Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna BL
23. 7. 2004

DISKUSNÍ VEČER

Česká média, Český rozhlas 6 a Institut mediální komunikace Vysoké školy Jana Amose Komenského pořádají další v řadě diskusních večerů Rozpravy o českých médiích, tentokrát na téma Internetová svoboda. Diskusní večer se i tentokrát koná ve středu 28. července 2004 od 17:00 do 19:00 v konírně Nostického paláce - Kulturním centru Ministerstva kultury.

Internet je nejsvobodnějším médiem. Kdo má ze svobody internetu užitek a kdo na ni doplácí? Může být bezbřehá? Je v ohrožení? Jaká je její budoucnost? Kde jsou dnes meze svobody internetu? Jsou oprávněné, příliš široké nebo naopak nedostatečně úzké? Kdo a jak je stanoví? Je anonymita součástí svobody nebo je pouhou iluzí? Čeká nás specifická internetová legislativa?

Diskuse, kterou bude moderovat Radko Kubičko z Českého rozhlasu 6, se zúčastní Štěpán Kotrba z Britských listů (Blisty.cz), Marek Antoš (Lupa.cz) a Daniel Dočekal (Pooh.cz). Diskusní večer bude nahráván Českým rozhlasem 6 a jeho hodinový sestřih bude vysílán na ČRo 6 v pořadu Média v postmoderním světě.

26. 7. 2004

Spikleneckou skupinu "zemanovci" neobjevila policie (i když se podobným "elementům" nepochybně věnuje), ale vykonstruovala ji existující skupina vymítačů Zemana společně se spřátelenými novináři. Smysl je jasný, někdo přece za neúspěchy vedení ČSSD odpovídat musí.

24. 7. 2004

Senátoři v čele Martinem Mejstříkem v těchto dnech navrhují prezidentu republiky, aby k blížícímu se řádovému dni - 28.10. - vyznamenal medailí za hrdinství účastníky ozbrojené revolty bratří Mašínů a spol. Že je celý návrh v palbě emocionálních i racionálních argumentů proti, příznačně charakterizuje dosud nevyřešený stín komunistické minulosti nad národem strdím a mlékem oplývajícím.

Sám se necítím být dostatečnou autoritou, abych tuto otázku posuzoval, a mnohým aktérům vzrušené debaty by podobná zdrženlivost slušela rovněž. Nicméně některé skutečnosti v celé polemice považuji za nepřípustně zkreslující a zjednodušující, některé pak postrádám úplně.

24. 7. 2004

VYZNAMENÁNÍ PRO BRATRY MAŠÍNOVY

Nedávné veřejné slyšení v Senátu o bratřích Mašínech považovali všichni soudní lidé za exces, který liberální demokracie toleruje v mezích práva na svobodu verbálního projevu. Sprostota a verbální pohrdání právem a civilizačními hodnotami nejsou v liberální demokracii trestné. Nicméně ve čtvrtek rozhodlo několik desítek senátorů, že už dříve vyřčená slova završí skutkem. V rozporu s faktem, že vražda zůstane vraždou, rozhodli senátoři navrhnout prezidentu republiky, aby byla udělena Medaile za hrdinství odbojové skupině bratří Mašínů - přesto, že jsou a zůstanou vrahy.

24. 7. 2004

V současné době probíhá --- již po několikáté --- v České republice ostrá debata o odbojové skupině bratrů Ctirada a Josefa Mašínů, kteří si spolu s Milanem Paumerem v době nejtvrdšího stalinismu doslova prostříleli cestu z Československa na Západ. Doc. Jiří Nedoma totiž podal návrh, aby Mašínům a dalším čtyřem členům jejich skupiny byla udělena vysoká státní vyznamenání. Já pevně věřím, že by to bylo správné. Mělo se tak stát hned po sametové revoluci, spolu se zruše-ním komunistické strany.

23. 7. 2004

Jak v pátek anglicky glosoval emailový bulletin Fleet Sheet's Final Word pondělní incident, při němž policista poněkud přestřelil rozsah svých služebních oprávnění i zdravého rozumu a střílel po neukázněném chodci, informace o tom proletěla světovými médii. Konkrétně ji dala v plen tisková agentura AP a Reuters a výsledek na sebe nedal dlouho čekat. Informace se zhostila nejrůznější média a podala tak o České republice dosti nelichotivý a útržkovitý obrázek. Výjimkou nebylo ani obligátní pojmenování Československo...

26. 7. 2004

Mexický generální prokurátor a řada vysoce postavených úředníků si dali implantovat křemíkové mikročipy, které umožní, aby byli snadno k nalezení v případě, že by byli uneseni. Kromě toho jim mikročipy umožní přístup k nové databázi zločinců. Generální prokurátor Rafael Macedo přiznal agentuře Reuters News Service, že on i někteří jiní důležití úředníci se rozhodli pro mikročipy z toho důvodu, že se obávají únosu zejména proto, že vyšetřují nejrůznější zločiny.

26. 7. 2004

Po vyhlášení výsledků je jasno - Strana zelených do Evropského parlamentu nepostoupí. Inu, Literární noviny nejsou Televize Nova, chtělo by se dodat. Tím bychom mohli věc ukončit - pokud tedy nepatříme k některému ze znepřátelených křídel Strany zelených. V tom případě bychom mohli buď vinit z neúspěchu lídra kandidátky Jakuba Patočku s tím, že nedal na kandidátce prostor "těm správným" osobnostem, nebo bychom naopak mohli obviňovat vnitrostranickou opozici proto, že k debaklu přispěla svou demonstrativní podporou jiné strany. Nepřikláním se ani k jednomu z těchto vysvětlení a jen velmi nerad bych jakkoli vstoupil do vnitřních sporů v SZ, které mě zaujaly především neobyčejně nízkou mírou politické kultury svých hlavních publicistických protagonistů (Pavla Pečínky, Jana Beránka a Jakuba Patočky).

Tento článek byl zaslán Literárním novinám. Po několika urgencích byl autor redakcí odmítnut.

26. 7. 2004

Slavnostní akt v Brně za přítomnosti velvyslance státu Izrael

Před několika dny byla v brněnské pevnosti Špilberk odhalena pamětní deska Židům. Byli zde za druhé světové války vězněni nacisty. Na první pohled lokální slavnostní akce - jako řada jiných, která si nezaslouží většího povšimnutí a už vůbec ne kritického zhodnocení. Jenže ouha, ono to bylo větší. Celý akt se udál za přítomnosti pozvaného velvyslance státu Izrael Arthura Avnona a dokonce až z USA přijel desku odhalit Charles Ticho, který prý také desku nechal vytvořit. Místo malé vzpomínkové akce tedy akt vysloveně na mezinárodní úrovni. Vysoký zástupce města - nejspíše z vládnoucí a všudypřítomné ODS - také nechyběl.

24. 7. 2004

Podle organizace www.newsknife.com byl britský deník Guardian za posledního půl roku (do konce června 2004) na Google News ze všech 4500 stránek, jichž Google využívá, nejpopulárnějším zdrojem zpravodajství. Za tuto dobu se přes Google News podívalo na stránky listu Guardian 2 miliony nových čtenářů. Vyhledávání prostřednictvím Google přivedlo na stránky listu Guardian za totéž období dalších 14 milionů čtenářů.

25. 7. 2004

Virtuální bohoslužba o souvislostech zhlédnutého filmu

Na svých webových stránkách mám skoro rok staré kázání, které se jmenuje "Český sen". Psal jsem tam toto: "Naše společnost je chorobně závislá na mamonu a konzumu. Nedávná recese studentů filmové akademie, kteří nachytali stovky otroků konzumu předstíraným otevřením nového hypermarketu s příznačným názvem "Český sen" ukázala, jak strašlivě naše společnost slouží mamonu a jaké oběti je mu ochotna obětovat. Tento happening měl podle mne téměř prorocký rozměr a doufám, že se podaří celý projekt, který má ukázat na konzumnost české společnosti, dokončit."

Bylo to tehdy kázání na Ježíšův příběh o nepoctivém, vychytralém ekonomovi (Luk 16,1-13), který je v pointě příběhu překvapivě pochválen svým zaměstnavatelem, přestože jej de facto okrádal.

Recenze na film Český sen je ZDE

26. 7. 2004
Otevřený dopis Stanislavu Grossovi

Vážený pane ministře, rádi bychom Vás tímto požádali, abyste zvážil, zda by v nově sestavované vládě nemělo být obsazeno křeslo ministra školství nestraníkem z řad odborné veřejnosti. Myslíme si, že školství potřebuje, aby v jeho čele stál odborník, který by byl schopen realizovat nutné změny a konečně začít se skutečnými reformami. Odkládání těchto reforem má citelné negativní dopady na zaměstnanost v ČR i konkurenceschopnost absolventů vzhledem k Evropské unii.

23. 7. 2004

ČTK: Lídři vládní koalice se v pátek na ranním jednání shodli, že nominují končícího premiéra Vladimíra Špidlu na eurokomisaře. Ten nabídku bere. V Bruselu nahradí Pavla Teličku. O tom, že Špidla nabídku přijal, informovalo v pátek Právo. "Pokud tato nabídka bude, tak já ji neodmítnu," potvrdil v pátek dopoledne svůj zájem Špidla...

Za komunistů se říkávalo ...nezvládl jsi svoji funkci, nevíme co tady s tebou, tak tě holt, soudruhu, musíme povýšit..., píše v této souvislosti Jiří Kolařík a dodává:

Podle mého názoru snad ani nelze snahu uklidit odstupujícího premiéra Špidlu na post eurokomisaře a jeho ochotu nabízenou funkci přijmout popsat výstižněji.

23. 7. 2004

Britský premiér Tony Blair v pátek nominoval svou pravou ruku, svého přítele, dlouholetého poradce a vlastně i tvůrce Blairovy "Nové labouristické strany" Petera Mandelsona novým Eurokomisařem pro Velkou Británii. V minulých letech byl Mandelson dvakrát donucen kvůli skandálům odejít z britské politiky.

24. 7. 2004

K rozhodnutí Tonyho Blaira nominovat na eurokomisaře svého kontroverzního spolupracovníka Petera Mandelsona publikoval v sobotu list Guardian informace o tom, co bude muset eurokomisař v Bruselu dělat a jaký bude mít plat. Podle Guardianu bude mít Mandelson za patnáctihodinovou pracovní dobu denně roční plat 142 000 liber (to je cca 600 000 Kč měsíčně) - s patnáctiprocentním příplatkem na ubytování v Bruselu.

24. 7. 2004

Na internetových chatech byly zveřejněny tisíce zpráv s nadpisem, který tvrdí, že novináři nalezli oběšeného Usámu bin Ladina. Zpráva tvrdí, že k tomu byly zveřejněny fotografie a videozáběry a uvádí k tomu internetový odkaz. Po kliknutí na odkaz se však zdánlivě nic neděje - jenže uživatelův počítač je zřejmě napaden virem, tzv. trojským koněm, který se dostává do počítačů "zadními vrátky", je schopen krást důvěrné informace, jako například podrobnosti o uživatelových bankovních kontech a také šíří spam.

Odborníci varují uživatele, aby si aktualizovali protivirový software.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 7. 2004

Dej člověku možnost rozhodovat, bude rozhodovat špatně. Bude-li i uznávaným obrem, zdolají ho přebystří trpaslíci, zahyne na vlastní otravu organismu vyvolanou nezralou úvahou, že politikovi stačí síla a někdy ke všemu uvěří ve společenskou oblibu zhusta hlásanou nahodilými statistikami. Schopnost politického kultivovaného projevu souznivého s realitou je dána málokomu. Vlk řetězu se nebojí, proto je hoden svobody.

23. 7. 2004

K nadšení vědců a k znepokojení těch osob, kteří se obávají, že se budou zanedlouho bez skrupulí genetickým inženýrstvím "vyrábět" děti podle specifikace na objednávku, rozhodl tento týden britský regulační orgán, že povolí "vytváření" dětí na záchranu jejich nemocných sourozenců. Britský úřad Human Fertilisation and Embryology Authority tak poskytla naději rodičům jednoho dvouletého chlapce, který má smrtelnou krevní chorobu a potřebuje sourozence, který by mu mohl poskytnout stejné tkáně.

22. 7. 2004

Dnes je tomu deset let, co se stal Tony Blair šéfem britské Labouristické strany. Ale je jeho strana stále ještě "labouristická" a prosazovala Blairova vláda od roku 1997 vůbec nějakou konkrétní politiku?

Tento článek vyšel ve středu 21. 7. 2004 v Lidových novinách ZDE

1. 7. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5950,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Jsou neexistující "zemanovci" vlivní nebo bezvýznamní ? Ivan  David
26. 7. 2004 Vojtěch Jasný: Dítě, dobrodruh a filmař Jan  Čulík
26. 7. 2004 Börkur Gunnarsson: Každé dílo je "cizí". Každá osoba je "cizinec" Jan  Čulík
24. 7. 2004 Lex Mašín? Jan  Sýkora
24. 7. 2004 Vrah anebo hrdina, bohužel jsme jedna rodina Štěpán  Kotrba
23. 7. 2004 USA a Kanada: Atmosféra strachu nás drží přikrčené při zemi Miloš  Kaláb
23. 7. 2004 Politika - nevstupovat Václav  Dušek
22. 7. 2004 Co po washingtonském konsensu? Miloš  Pick

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Zdánlivá dvojjazyčnost Letní filmové školy a seznam dalších závad Jan  Čulík
26. 7. 2004 Vojtěch Jasný: Dítě, dobrodruh a filmař Jan  Čulík
26. 7. 2004 Börkur Gunnarsson: Každé dílo je "cizí". Každá osoba je "cizinec" Jan  Čulík
24. 7. 2004 Česká byrokracie zabránila známému íránskému režiséru, aby přijel do Uherského Hradiště Jan  Čulík
18. 8. 2003 Letná filmová škola 2003: O spacákoch a akreditácii Peter  Konečný
5. 8. 2003 LFŠ závěrem: Letošní Filmovka ve srovnání s loňskou Jan  Čulík
4. 8. 2003 Letní filmová škola: Lesní chodci a Nevěrné hry Jan  Čulík
1. 8. 2003 Letní filmová škola: natáčejí teď čeští dokumentaristé hlavně filmy "o samorostech"? Jan  Čulík
31. 7. 2003 Letní filmová škola: Remundová velmi příjemně překvapila Jan  Čulík
25. 7. 2003 ČT "mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2004 Šťastný život a správná metodologie vědy Stanislav  Heczko
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš

Zelení RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký
21. 7. 2004 Zelení mloci útočí Ivan  Brezina
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2004 USA: Spiklenecké teorie a atmosféra strachu   
21. 7. 2004 Kdo přiměje český tisk, aby se omluvil za lži publikované před válkou?   
20. 7. 2004 Iráčtí teroristé vypsali odměnu 200 tisíc jordánských dinárů na hlavu iráckého ministerského předsedy Miloš  Kaláb
18. 7. 2004 Americký útok na dům ve Falludži "usmrtil 11 lidí"   
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky
16. 7. 2004 Americké hospodaření v Iráku   
16. 7. 2004 Válka, ropa a demokracie Mojmír  Babáček
14. 7. 2004 Ve výzvědných informacích o Iráku byly "vážné chyby"   
14. 7. 2004 Britské výzvědné informace o Iráku: "Pochybné a s vážnými nedostatky"   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   
25. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 vyvolává v USA vášně   
25. 6. 2004 Moorův film je bezostyšná propaganda, ale Bushe asi zničí   

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2004 Dobrý český film a jeho americký vzor Petr  Šafařík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík
8. 7. 2004 Karlovy Vary: Trapné vtípky Marka Ebena Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?   
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2004 Za "tvrdou práci" bude mít eurokomisař plat 600 000 Kč měsíčně   
23. 7. 2004 Špidla bude "vykopnut nahoru"?   
23. 7. 2004 Zdiskreditovaný spojenec Tonyho Blaira nominován na komisaře EU   
22. 7. 2004 Co po washingtonském konsensu? Miloš  Pick, Jaroslav Ungerman
13. 7. 2004 Evropský soudní dvůr zrušil rozhodnutí ministrů financí   
8. 7. 2004 Giscardova ústava nedává naději   
7. 7. 2004 Demontáž sociálneho modelu Európy? Ľubomír  Tokár
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla