Zdiskreditovaný spojenec Tonyho Blaira nominován na komisaře EU

23. 7. 2004

Britský premiér Tony Blair v pátek nominoval svou pravou ruku, svého přítele, dlouholetého poradce a vlastně i tvůrce Blairovy "Nové labouristické strany" Petera Mandelsona novým Eurokomisařem pro Velkou Británii. V minulých letech byl Mandelson dvakrát donucen kvůli skandálům odejít z britské politiky.

Mandelsonovo jmenování musí ještě schválit nový prezident Evropské komise José Manuel Barroso a rozhněvá mnohé členy dnešní Labouristické strany, míní deník Guardian.

Mandelson byl šéfem mediálních operací Labouristické strany za Neila Kinnocka a byl klíčovým spojencem Tonyho Blaira v prvních letech jeho šéfování britským labouristům. Od roku 1992 je Mandelson labouristickým poslancem za město Hartlepool, avšak byl dvakriát donucen rezignovat z britské vlády.

Poprvé to bylo proto, že po pětí měsících na ministerstvu průmyslu a obchodu vyšlo najevo, že Mandelson nepřiznal a nezveřejnil, že si od jiného člena britské vlády, Geoffrey Robertsona, půjčil částku 373 000 liber na koupi domu v Londýně. Oba muži odstoupili v prosinci 1998.

Pak byl Mandelson jmenován ministrem pro Severní Irsko, ale byl znovu nucen rezignovat, když vyšlo najevo, že pomohl získat britský pas pro kontroverzní indické obchodníky bratry Hindudžovy, poté, co posytli labouristické vládě dar ve výši 1 milionu liber na stavbu Dómu milénia v Londýně (což byl projekt, který byl realizován právě pod Mandelsonovým vedením.) Interní vyšetřování posléze Mandelsona shledalo nevinným a on obvinil jinou pravou ruku Tonyho Blaira, Alastaira Campbella, Blairova tajemníka pro styk s médii, že ho donutil rezignovat dříve, než byla známa všechna fakta.

Podrobnosti v angličtině ZDE a ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2004