Průzkum veřejného mínění

BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků

20. 7. 2004

Dvě třetiny britských občanů jsou přesvědčeny, že by BBC už neměla být financována jen z koncesionářských poplatků. Vyplývá to z nové analýzy britské vlády, která zřejmě bude mít podstatné důsledky pro budoucnost britské veřejnoprávní korporace.

Zpráva nicméně dospívá k názoru, že koncesionářský poplatek je pro BBC "nejméně nejhorší" formou financování, a zdůrazňuje, že veřejnost je celkově s BBC spokojena na 75 procent.

Nicméně analýza zaznamenává znepokojení britské veřejnosti, že prý pořady BBC "kvalitativně upadají". Jednohlasný souhlas, že kvalita televizních pořadů BBC systematicky klesá, je překvapující, uvádí vládní zpráva.

Zpráva je založena na tom, co si myslí o BBC veřejnost, nikoliv profesionálové z televizního průmyslu. Je založena na celé řadě průzkumů, více než 5500 televizních diváků.

Pětina dotazovaných osob je přesvědčena, že by BBC měla začít vysílat reklamu a začít využívat sponzorování od podniků. Až pětadvacet procet občanů si myslí, že by reklama a sponzoring měly být spojeny s jinými způsoby financování. Avšak jen 10 procent Britů se domnívá, že by měla být BBC financována subskripcí diváků.

Při konzultacích s veřejností vyšlo mnohokrát najevo, že úspěch BBC by neměl být poměřován sledovaností, ale kvalitou, diverzitou a výjimečností jejích programů, dopadem pořadů na diváky a nikoliv nutně množstvím diváků," konstatuje vládní zpráva.

Celkově je britská veřejnost s BBC spokojena na 75 procent. Nicméně má v poslední době obraz "arogantního muže v podnikatelském obleku, staršího padesáti let", který je odtržen od života a snaží se někdy veřejnosti vnucovat svůj názor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.7. 2004