Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny

23. 7. 2004 / Vojtěch Kotecký

Ivan Brezina, muž, který nesnáší ekologické organizace, v Britských listech rozebírá poměry ve Straně zelených. Nehodlám se do této diskuse míchat. Moc o ní nevím a Hnutí DUHA jako nezávislé organizaci do vnitrostranických debat, ať už u lidovců, zelených či sociálních demokratů, beztak nic není. Ovšem v několika místech se autor právě o Hnutí DUHA otírá, navíc neuvěřitelnými smyšlenkami. Nedá mi neuvést je na pravou míru.

Dáreček tří a půl miliardy?

Brezina za prvé píše, že "[v] září 2001 uzavřela Hana Marvanová a Cyril Svoboda s Jakubem Patočkou, Janem Beránkem (který byl tehdy předsedou Hnutí Duha) a dalšími ekologickými a 'občanskými` aktivisty tzv. Brandýskou deklaraci. Koalice jim přislíbila částku rovnající se polovině procenta ze státního rozpočtu (tedy tři a půl miliardy korun)". To je výmysl tak absurdní, že se na něj snad ani nechce odpovídat.

Brandýská deklarace žádné tři a půl miliardy pro Hnutí DUHA ani pro jiné signatáře neslibovala. Pouze požadovala zachovat celkovou podporu pro občanský sektor na dosavadní úrovni 0,5 % státního rozpočtu. Zahrnuje to například dotace pro sociální, zdravotní či kulturní instituce provozované neziskovými organizacemi.

Pomoc kritikou?

Za druhé Ivan Brezina uvádí, že "Hnutí Duha se Koalici odvděčilo tím, že se před volbami na jaře 2002 v sérii novinových článků a tiskových zpráv pokusilo zdiskreditovat jejího hlavního politického rivala", totiž ODS. Hnutí DUHA před volbami skládalo politickým stranám účty za parlamentní hlasování během posledních čtyř let a hodnotilo jejich volební programy. ODS byla v obojím hodně slabá, takže z našich analýz nevycházela příliš dobře. Strana, jejíž poslanci zákon po zákonu, paragraf po paragrafu ve sněmovně čtyři roky hlasovali proti ekologickým zákonům a nenavrhovali jiná řešení (dohromady hlasovali pro 18 % ekologických zákonů, zdaleka nejméně ze všech parlamentních klubů), sotva může čekat pochvalu. Ovšem měřili jsme rovným metrem a tam, kde si to zasloužili, kritizovali také konkurenty Klausovy strany.

Ale samozřejmě jsme nikdy nikde nevyzývali k podpoře ani hlasům proti některé konkrétní straně. Volební program tehdejší Koalice jsme před volbami pro tisk označili za "promarněnou příležitost" s tím, že "neobsahuje téměř žádné konkrétní ekologické návrhy". Ukázkový projev organizace, která se lidovcům a unionistům právě prodala a výměnou za miliardy státních korun pro ně vede volební kampaň, že?

ODS a cizí peří

Přitom, tvrdí Brezina, ODS vedla dobrou ekologickou politiku. "Právě za vlády ODS v letech 1992 - 1997 šlo totiž do oblasti ekologie až 2,5 % hrubého domácího produktu (celkem asi 180 miliard Kč), což bylo nejvíc ve státech OECD. Obrovské investice do odsíření, filtrů a čističek jsou znát: průmyslové emise pevných látek se v Čechách díky ODS od roku 1990 snížily až o 98 %, oxidu siřičitého o 96 %, odpadních vod o 92 % a tak se dá pokračovat."

Ani tohle není pravda. Státní zelené investice začaly hned po nástupu první vlády ODS klesat (viz Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2002, MŽP, Praha 2003). Rostly v letech 1990-92. V roce, kdy se Václav Klaus stal ministerským předsedou, činily 1,5 % hrubého domácího produktu. Když z tohoto křesla odcházel, už jen mírně překračovaly půl procenta českého HDP. ODS tedy prostředky, které mají voličům zajistit čistý vzduch a řeky, nezvyšovala, nýbrž škrtala.

Dvě a půl procenta, které Brezina cituje, jsou totiž celkové ekologické výdaje -- včetně nákladů soukromých podniků. Přisuzovat tyhle peníze ODS se tedy rovná zdobit ji cizím peřím. Navíc nárůst soukromých investic vyvolaly klíčové ekologické zákony, přijaté v letech 1991-92 vládami Občanského fóra. Ty donutily třeba společnost ČEZ, aby odsířila své neuvěřitelně špinavé uhelné elektrárny.

Brněnská centrála

Nakonec Brezina naznačuje, že pod vlivem mimo jiné Jana Beránka se sjezd zelených v roce 2003 konal v Brně, protože: "Právě tady je centrála Hnutí Duha, právě tady mají ekoaktivisté největší vliv." Pro přesnost připomínám, že Hnutí DUHA samozřejmě nehrálo ve Straně zelených ani na sjezdu naprosto žádnou roli. Jan Beránek z místa jeho ředitele odešel o půl roku dříve.

Autor je programový ředitel Hnutí DUHA.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2004