USA: Spiklenecké teorie a atmosféra strachu

22. 7. 2004

Kolikrát mi bylo v Americe sděleno jako "stoprocentní pravda", že Američané už mají Usámu bin Ladina v zajetí a jen čekají na "mediálně vhodný okamžik", kdy to oznámí veřejnosti. Podle obdobných teorií byl Ronald Reagan mrtev po mnoho měsíců a jeho úmrtí bylo oznámeno teprve tehdy, kdy americká vláda prý potřebovala dostat skandál ohledně vězení v Abu Ghraib z titulních stránek amerických novin, napsal včera v deníku Guardian Jonathan Raban

Podle něho pochází nejnovější americká spiklenecká teorie od anonymních agentů pákistánských bezpečnostních služeb: USA prý vyvíjejí silný tlak na Pákistán, aby dodal chyceného Usámu bin Ladina a mullu Omara ve dnech 26. - 28. července, aby to spektakulárním způsobem mediálně zastínilo sjezd Demokratické strany v Bostonu. Anebo pokud to prý nepůjde do té doby, Pákistán je má podle přání americké vlády zajmout do listopadových prezidentských voleb. Prý se nedávno vyjádřil vysoký pákistánský generál, návštěvou ve Washingtonu: "Jestliže oba ty muže nenajdeme do voleb, Američané nám začnou strkat do zadku ty své nové nebezpečné jaderné zbraně."

Zajímavé je, píše autor, že tyto informace pocházejí ze střízlivého a konzervativního amerického časopisu New Republic, který nadšeně podporoval invazi do Iráku. Uznávaný editor tohoto listu John B. Judis je jedním ze tří autorů článku "Červencové překvapení?" který vyšel v tomto časopise dne 19. července.

Konspirační teoretizování opustilo internet a dostalo se do mainstreamových časopisů, míní britský autor. Anebo jinak: konspirační teoretizování se rychle stává legitimním nástrojem informování o nynější americké vládě, která je tak tajnůstkářská, že se pro novináře stávají nejmenovaní pracovníci pákistánských rozvědek nejlépe informovaným zdrojem.

Už před 11. září bylo tajnůstkářství charakteristickým rysem Bushovy vlády a utajování ještě mnohokrát zesílilo po útocích na Světové obchodní centrum.

Když člověk žije v Americe - určitě v přístavu, jakým je město Seattle, odkud autor píše - znamená to, že je obklopen mašinérií a rétorikou tajné války, v níž se se všemi lidmi zachází jako s potenciálním nepřítelem, dokud nemohou prokázat, že jsou přátelé. Všude jsou bezpečnostní opatření: ve veřejných knihovnách je vyvěšeno varování, že FBI má právo dožadovat se informací o tom, jaké knihy si půjčujete.

26. května oznámil v Americe generální prokurátor John Ashcroft, že získal "znepokojivé důkazy", že byly na devadesát procent dokončeny přípravy na útok na území USA. Bylo to, jak uvádí autor, "špatnou zprávou pro všechny americké zelináře s tmavou pletí", protože Ashcroft zároveň zveřejnil fotografie obličejů sedmi mužů, šest z nichž byli "muži blízkovýchodního vzezření" a vyzval americkou veřejnost, aby bděle a ostražitě hledala tyto "ozbrojené a nebezpečné" osoby. Po několik hodin se Spojené státy třásly v děsivém očekávání útoů a telefony na FBI byly zahlceny občany, kteří vzrušeně informovali policii o existenci zelinářů a trafikantů s tmavou pletí působících v jejich sousedství.

Nic se nestalo: posléze se ukázalo, že Ashcroftovy "znepokojující nové důkazy" jsou mnoho týdnů staré a pocházejí ze zdiskreditovaného zdroje - z islámských internetových stránek, které se opakovaně chlubí "plánovanými útoky na USA".

Ashcroftovo veřejné vystoupení potvrdilo podezření, že Bushova vláda cynicky šíří v americké veřejnosti všeobecné obavy a úzkost, pocity, že bezodkladně dojde k velké, ale nejasně definované katastrofě, a to z důvodů, které nemají nic společného s bezpečností státu, ale mají mnoho co společného se získáváním politické podpory pro současnou americkou vládu.

Za poslední tři roky vznikl jménem bezpečnostních opatření na celém území Spojených států obrovský aparát pro dohled nad lidmi a pro vyvolávání obav občanů, aparát, který je v demokracii bezprecedentní.

A posedlost s utajováním je nákaza, která nyní přechází od vlády k občanům. Množství řadových Američanů se dnes považuje za extrašpiony, kteří sledují svou vlastní vládu asi tak, jak údajně jejich vláda sleduje al Kajdu. A vytvářejí konspirační teorie.

Nejsou před tím imunní ani seriózní američtí novináři. 15. července publikoval list New York Times rozsáhlou "konspirační teorii" o tom, že politická budoucnost viceprezidenta Dicka Cheneyho je možná zpochybněna. Americké noviny už netisknou zprávy z americké vlády, pouze "konspirační teorie".

To podle britského autora vysvětluje i zájem americké levice o konspirační teorie Michaela Moora. Moore však správně odhadl náladu svých diváků. Lidé mají hlad po utajovaných informacích o svých vládcích, částečně proto, že jejich vládci sbírají intenzivně informace o nich samotných, a film Fahrenheit 9/11 podporuje šťastnou iluzi, že projednou se výzvědná čidla zaměřila na prezidenta a jeho gang.

Probíhá pozoruhodný okamžik v americké historii. Polovina země je přesvědčena, že se Spojené státy dostaly na samotnou hranici otevřené tyranie a druhá polovina zase pevně věří, že Bushova vláda je poslední zábranou před tyranií a národním pádem do ateismu, socialismu, černých vrtulníků a homosexuálních manželství. Den prezidentských voleb 2. listopadu je proto považován za nesmírně důležité datum.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2004