Za "tvrdou práci" bude mít eurokomisař plat 600 000 Kč měsíčně

24. 7. 2004

K rozhodnutí Tonyho Blaira nominovat na eurokomisaře svého kontroverzního spolupracovníka Petera Mandelsona publikoval v sobotu list Guardian informace o tom, co bude muset eurokomisař v Bruselu dělat a jaký bude mít plat. Podle Guardianu bude mít Mandelson za patnáctihodinovou pracovní dobu denně roční plat 142 000 liber (to je cca 600 000 Kč měsíčně) - s patnáctiprocentním příplatkem na ubytování v Bruselu.

K dalším nezdaněným požitkům patří apanáž na chození do restaurací a na koupi automobilu nejlepších značek - většinou si eurokomisaři pořizují Audi či BMW. Eurokomisař bude mít dost peněz na to, aby si mohl najmout v Bruselu byt kdekoliv.

Informované kruhy z Evropské komise konstatují, že eurokomisař bude muset pracovat 12 až 15 hodin denně a být neustále ve styku se svými 24 kolegy ze všech členských států EU. Je to mnohojazykové prostředí, i když většina politiků z členských zemí EU nyní hovoří anglicky.

Komisaři Evropské unie mají hájit všeobecné evropské zájmy, nikoliv zájmy svých rodných zemí, ale budou hrát klíčovou roli při informování svých kolegů ohledně nálad doma. Mandelsona zpochybní to, že má tak blízko k Tonymu Blairovi, a tak bude asi málokdo věřit, že je skutečně nezávislý na britské vládě, argumentuje Guardian.

Eurokomisař bude také muset často cestovat po světě a jednou měsíčně do Štrasburku na plenární zasedání Evropského parlamentu.

Evropská komise je v poměru s britským systémem státní služby nesmírně malá - má jen 20 000 zaměstnanců.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2004