"Stabilní génius" jedná: Trumpovo tragikomické show pokračuje

12. 7. 2018

čas čtení 4 minuty
Trump vyvolal chaos na summitu NATO novým útokem na Německo a další evropské země ohledně jejich výdajů na obranu. Znovu zaútočil ve čtvrtek dopoledne na evropské členy NATO, že nevydávají dost peněz na obranu, na zasedání, které se mělo věnovat jiným než finančním otázkám.

Jeho výlev vedl k zrušení celé řady plánovaných tiskových konferenci a bilaterálních schůzek, neboť evropští politikové netuší, jak na něj mají reagovat. Angela Merkelová i Theresa Mayová zrušily své tiskové konference.

Trump: Myslím, že mě v Británii opravdu mají rádi:


"Myslím, že mě v Británii mají opravdu rádi. Myslím, že se mnou souhlasí ohledně imigrace. (Ve skutečnosti dokazují průzkumy veřejného mínění, že je tomu přesně naopak.) Jsem velmi silný v otázce imigrace. Dneska jsem to zdůrazňoval. Řekl jsem jim: Musíte přestat. Ničíte... Budete mít spoustu problémů. (Ve skutečnosti vede imigrace k obrovskému hospodářskému a kulturnímu oživení, i v USA.) Vidíte, co se děje po světě s imigrací. Já jsem pravděpodobně alespoň částečně vyhrál volby v důsledku imigrace. (Trump nevyhrál volby.) Když se podíváte na Itálii, Giuseppe, kterého jsem za posledních šest neděl hodně poznal, vyhrál své volby, protože má tvrdou protiimigrační politiku. Myslím, že mnoho lidí v Británii - myslím, že proto došlo k brexitu. Já nevím, co se děje při vyjednávání o něm. Kdo ví. Zjevně se to stalo velmi zajímavým kontroverzním tématem. Já teď jedu na pár horkých míst. Nejprve NATO, pak Británie, a pak máme Putina. A Putin možná bude ten nejlehčí. Nikdy to předem nevíte. Ale jedu teď do hodně horkých míst."



Trump se dostavil pozdě na dopolední zasedání, na němž se mělo jednat o případném vstupu Ukrajiny a Gruzie do NATO. Když začal nadávat, že členové Aliance nevydávají dost peněz, zástupci Ukrajiny a Gruzie museli odejít, protože kontroverze o financování NATO je čistě vnitřní záležitost organizace.

Posléze uspořádal Trump neplánovanou tiskovou konferenci. Řekl na ní mimo jiné:


Všechny členské země NATO souhlasily, že zvýší výdaje na obranu. NATO dnes udělalo obrovský pokrok. Členské země přislíbily, že přispějí dalšími 33 miliardami dolarů. Doufá, že NATO bude "schopno vycházet s Ruskem". Trump řekl evropským spojencům, že je "nesmírně nespokojen", že neplatí dost. Nyní je NATO "daleko silnější".

Pokud se vztahy s Ruskem zlepší, problém s plynovodem Nord Stream bude menší.

Generální tajemník NATO Stoltenberg prý Trumpovi poděkoval za jeho zásah ohledně financí. Trump chce, aby členské země NATO přispívaly do aliance 4 procenty svého HDP, ne 2 procenty.

Otázka: Změníte svůj názor, jakmile budete v prezidentském letadle?

"Ne," řekl Trump. "To dělají jiní lidé. Já takový nejsem. Já jsem velmi stabilní génius."

Pokud Evropa nenabídne Americe lepší dohodu o obchodu, USA udělá něco proti evropským automobilům, které jsou dováženy do Ameriky za velmi nízká cla.

Trump se v pondělí setká s Putinem. Budou hovořit o Sýrii. Zeptá se na to, co pořád tak zajímá média, totiž na ruské "zásahy" do amerických prezidentských voleb.

Obama dovolil Rusku anektovat Krym. Trump neví, co se  stane teď, ale s anexí Krymu "není spokojen". Kdyby byl Trump tehdy prezidentem, nedovolil by to.

Trump bagatelizoval význam své pondělní schůzky s Putinem. Bude to jen volná schůzka, nepotrvá asi dlouho.

Severní Korea udělala od Trumpovy schůzky s im Jong-unem mnohé. Přestali hrát hudbu na hranicích. A neprovádějí raketové zkoušky.

Britové Trump "mají strašně rádi" kvůli jeho názorům na imigraci. (Průzkumy veřejného mínění dokazují přesný opak.)   K brexitu došlo kvůli obavám z imigrace. Evropští politikové by měli brát vážně obavy lidí z imigrace.

Trump nechce, aby bylo Rusko hrozbou. Proto USA vydávají tolik peněz na obranu. Trump má obrovský respekt pro čínského prezidenta Xi Jinpinga. Jeho dva dny v Číně patří k nejkouzelnějším v jeho životě.

Trump chce mír po celém světě.

Podrobnosti ZDE



 



0
Vytisknout
8689

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018