Babiš jako důsledek, Babiš jako příčina...

Nic nepochopili

12. 7. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

S pobavením jsem sledoval rétorické průjmy v poslanecké sněmovně, pulzující horečnou aktivitou ve snaze ukázat se před hlasováním o důvěře vládě Andreje Babiše. Inu, při intelektuálních kvalitách současného obsazení sněmovny je to více méně medicínská záležitost. Nešť. Nic nepochopili. Mám na mysli zejména opozici, která se předhání v soutěži o nectnostnější odsudek současné koalice. Nic nepochopili a pořád zatvrzele odmítají vzít na vědomí, co jim samotný Andrej Babiš už před pár lety otevřeně řekl: Vy ste mě zplodili. Jak píše Roman Kanda ve svém krátkém komentáři, Andrej není nic jiného než součást kauzality, v níž "ctnostní" hrají svou nepřehlédnutelnou roli. A dokud nepochopí, že i on musí v této kontinuitě přejít od statusu důsledku ke statusu příčina, riskují, že limbo přetrvá ještě hodně dlouho.

Situace je naprosto jasná. Volby do sněmovny ukázaly, že česká společnost je v prvé řadě politicky nevyspělá, závislá na schématech uvažování "inside the box", orientující se podle povrchních hesel vytěžujících zejména zatrpklost a iracionální obavy. 


Volba nicméně odráží stav české demokracie a je potřeba to respektovat. Tato společnost zjevně zatím nedokáže pomoci sama sobě, sama sebe naopak nevědomě obětuje. 

Vítězí oligarcha, který je pro zklamané předobrazem autoritářské pevné ruky, v jeho slovníku "šéfem firmy", jehož volební program je mixem pozitivního  populismu a přetrvávající tendence identifikovat několik arciďáblů, viníků veškeré bídy a popela, z nějž nepovstal Fénix, ale Andrej. 

Daleko vzadu na druhém místě strana, která je ve své rétorice neméně dogmatická, když manipuluje svého voliče do pozice falešného "bojovníka za svobodu". Babiš je otevřený ve svých zájmech alespoň pro ty, kdo zvládají elementární politickou gramatiku. Ale ODS? Strana, která má na současné politické situaci z kauzálního hlediska ten největší podíl? Bolševická vládo, Praha není stádo? To je ale z nouze ctnost, povadlá, zašlá, ponejvíce reprezentovaná politickým a intelektuálním brakem personifikovaným Klausem ml.?

K SPD stačí málo: lůza. Nejnaivnější a nejméně orientovaní voliči dostali do sněmovny nefalšovaný póvl v množství větším než malém. 

A co dál? Naivní, nehomogenní seskupení Pirátů, KSČM ztrácející svou značku antiestablishmentové (ve skutečnost vysoce establishmentové) strany, umírající ČSSD, umírající TOP09, na vrcholu svých limitů operující STAN. 

Co s tím chcete dělat? Předčasné volby? Dopadnou podobně, možná jen zasadí poslední ránu některým partajím. Žádná škoda by jich nebyla. 

Takže? Jaký je výsledek? 

Budete se s pokryteckou velkohubostí tvářit, že vlastně nemůžete dát důvěru vládě Andreje Babiše? V tom případě byste mu museli dát důvěru, aby tedy konečně převzal odpovědnost, aby se dostal pod skutečný tlak, aby musel ukázat, jak bude řešit skutečné problémy doma i v zahraničí, aby byl konfrontován s tím, co nedokázal, konfrontován s problémy, které nebude umět řešit, s bariérami, které nebude umět překročit. To je cesta od stavu, v němž se Andrej stále ještě může považovat za důsledek, do stavu, v němž se tane příčinou. 

Obávám se ale, že ta současná sněmovna toto ještě nepochopila, nepochopí a už vůbec není schopna být onou pomyslnou příčinou, která přijde po Babišovi.

0
Vytisknout
10943

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018