Francouzští řidiči kamionů na protest proti východoevropské konkurenci blokují hranici

22. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Stovky řidičů zablokovaly francouzské hranice s Itálií a Belgií, rozhněvaní kvůli změnám pravidel EU, které podle nich dostatečně nechrání jejich zájmy před levnější konkurencí z Východní Evropy.


Řidiči začali blokovat tunel Frejus v Modane na východě Francie před úsvitem. V jeden okamžik zde stálo více než 200 těžkých kamionů čekajících na cestu do Itálie.

Na přechodu Rekkem na belgické hranici stála až desetikilometrová fronta, ačkoliv úřady tvrdí, že během dopoledne se zácpy rozplynuly.

Odboráři označili protesty za "varování Evropě".

Pět odborových organizací řidičů napsalo prezidentu Macronovi a žádá jej o schůzku, když hrozí "katastrofálními důsledky" pro své odvětví vyloučené z nově vyjednaných pravidel EU.

Zahraniční dělníci z Východní Evropy působící ve Francii platí daně a sociální pojištění v domovských zemích, takže mzdové náklady jsou menší a služby zahraničních firem levnější.

Ve Francii, kde počet zaměstnanců postižených výlukou vloni vzrostl na více než 354 000 si stěžuje, že jde o nerovný boj.

Macron v říjnu dosáhl kompromisu v EU, podle nějž lze vysílat pracovníky do zahraničí jen na 12 měsíců - ale s klíčovým ústupkem, že na požádání firmy může být pobyt prodloužen o šest měsíců.

Francie byla také nucena přijmout vyloučení sektoru dopravy z této dohody, protože země jako Polsko, Maďarsko a Španělsko tvrdí, že by reformy mohly postihnout jejich řidiče.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6071

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2017