Vystrašeným se vládne nejsnáze

13. 11. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Jak to všechno vzniklo? (k rasistickým incidentům posledních dní)

Řeknu vám to. Ještě před pár lety to nikoho nezajímalo, přestože svět za našimi hranicemi byl stejný jako nyní. Uprchlíci, islám, jiná barva pleti - malé téma. Dokonce i Okamura, který se na spodní proudy specializuje, před lety chvilku vařil romskou problematiku a když zjistil, že to u nás nikoho zvlášť nebere si našel jiné koníčky.

Pak přišla (a nás obešla) uprchlická vlna, která ale v celkovém počtu cizinců v Evropě byla jen lžičkou ve velkém hrnku - v EU dnes žije 35 miliónů osob narozených mimo EU, a 20 miliónů osob narozených v jiném státě EU. Vzhledem k těmto počtům se nestalo nic přelomového, byť pochopitelně rizika daná velkým množstvím osob během velmi krátké doby, s nemožností jejich kvalitního screeningu na hranicích s ohledem na možný průnik teroristů, s obtížností vracení těch, kteří nedostanou azyl jsou zřejmá. Nic malého ovšem, ale taky žádná zkáza kontinentu.


Jdeme do akce. To vám takhle sedí nějaké stranické grémium (ČSSD, ODS, lidovci, komunisti, ANO..):
"Ty vole Slávku, tady v průzkumu čtu, že 97% lidí tu nechce migranty".


"Fakt? Ukaž. DEVADESÁT SEDM PROCENT! Hele, ti lidi jsou ale zblblí, vždyť zrovna u nás nic nehrozí"
"Jasně že ne, ale na to musíme zareagovat. Devadesát sedm procent! Chápeš to? To jsou všechno naši voliči, jenom tři procenta sluníčkářů, hehe. Přijdem o hlasy, podivej na Okamuru, už to začal vařit! Musíme taky a víc než on! Musíme ty voliče podchytit!"


"Milane, prostě vyhlas, že do Česka se už nevejde ani jeden další migrant! Ani jeden, co na to říkáš? To je hodně silný ne?"


- (u sousedů) "A já se nechám vyfotit jak jdu kolem plotu! Aby bylo vidět že ty ploty jsou dobrý! Že ploty fungují!"


- (u dalších sousedů) Šéfe, máte zítra rozhovor do parláčů, víte co je to za cílovku, tak tam musíte říct: ´já jsem několikrát řekl jasně, nechci v České republice ani jednoho uprchlíka, takhle to tam přesně musíte říct, ANI JEDNOHO, ANI DOČASNĚ´"


"No Máro, to je predsa kokotina, ale keď myslítě že nám to pomože ve volbách, tak hej, řeknu to tam. Palermo je treba zničit!".

A takhle to dopadlo: všichni strašili, protože si všichni mysleli, že jim to pomůže ve volbách. (Pomohlo jenom Okamurovi, samozřejmě, protože on řekne - podívejte se, hovoří o tom všichni, tak to je realita, a jedině my tomu postavíme pevnou hráz, ostatní jenom žvaní a neudělají nic!). V nedávném rozhovu to pěkně řekl Petr Pithart: všichni pořád strašili, tak se nedivte, že lidé jsou úplně vystrašení. Přesně tak: i když lidé "nemají rádi politiky", konkrétně některé nebo rovnou všechny, neznamená to, že nenaslouchají tomu, co říkají. Politici totiž stále představují autoritu, kterou nemusíme mít rádi, ale stejně jí nasloucháme a ukládá se nám to v hlavách. A pokud všichni politici, zleva až doprava straší, tak nás samozřejmě vystraší. Co na tom, že hrozba je imaginární? Naopak - vůči nepoznanému se straší nejlíp. Kdyby u nás standardně žili a poznali bychom, že jsou to lidé jako my, strašení by nefungovalo.

Můžete si všichni podat ruce - všichni můžete za to, že naši spoluobčané posílají do plynu školáčky z Teplic a že olomoučtí rowdies zmlátí člověka v tramvaji, protože má jinou barvu pleti. Vydatně ovšem pomáhají média. Mainstreamová nejspíše jen v prosté a hloupé touze předložit čtenářům co největší drama. Liga fake news médií je zajímavější: všimněme si, že v r. 2014, před migrační vlnou, byly i "parláče" okrajovým webíkem a čtenáři aeronetů a sputniků se vešli do jednoho kina. Od roku 2015 jejich počet, aktivita ale i čtenářstvo explozívně roste: do jaké míry jsou za tím cizí mocenské zájmy a do jaké jen pragmatická touha přebít drama ještě větším dramatem, u nich zcela bez ohledu na pravdu, by bylo dobré přesně zjistit.

Češi nejsou zlí lidé a nejsou "od přírody" xenofobové. Trochu větší uzavřenost národa a etnická homogenita naší země znamená, že nemáme mnoho zkušeností s jinými. V tom ale nejsme na světě jedineční. Jsme pouze jedinečně vystrašení: každý člověk, pokud by mu byla ze všech stran vtloukáno do hlavy, že TOTO je nejstrašnější hrozba, ať už se jedná o muslimy, zrzavé nebo ptačí chřipku, by reagoval tak jako každý skutečně ohrožený: přepjatě, hystericky, a pokud jsou k tomu možnosti (například být v přesile 5:1 nebo šikanovat na dálku malé děti) agresivně a útočně.

Míru ustrašenosti a hysterie dokazují i reakce na billboardy s nápisy se znaky, kterým nikdo z nás nerozumí. Co to má znamenat? Co se na nás chystá? Že je tam “Češi, děkujeme?” Kdoví jak to mysleli! Už z toho písma na mě jde strach! A kdo to vůbec platil? Že z darů dobrovolníků? Kdo ví jak to je.

Jak se postavit vlně paniky, kterou jste vyvolali? Vždyť se to ani nedá! O tom jste měli přemýšlet dřív, když jste všichni statečně přikládali. Zbabělost ale přetrvává. Nenávist vůči teplickým školáčkům neodsoudil z vrcholných politiků snad nikdo; přitom ta mně připadá jako horší z obou, sálající nenávist vůči fotce šestiletých dětí, vyjadřovaná z klidu domovů za klávesnicí nemá nic společného s lidstvím. K indicidentu v tramvaji se vyjádřilo několik jednotlivců (kdo ano: Bohuslav Sobotka, Jiří Pospíšil a další představitelé TOPky, Robert Pelikán. Možná i další, ne všechno jsem našel. 

Nevšiml jsem si reakce nikoho z ODS - třeba paní Černochová by mohla něco říci?, nikoho od komunistů, nikoho dalšího z ČSSD, aktuální ministr vnitra děkuje hasičům. Nevyjádřil se marketingový tým Andreje Babiše, standardně výřečný ke každému prdu. Přitom právě takovéto události jsou vhodným okamžikem pro spuštění jakéhosi bodu obratu: tak stop, až sem to zašlo, je potřeba začít aktivně, nahlas zasahovat. Na webech politických stran ale ani čárka, všechny mají jen volební témata.

Zbabělí před volbami, zbabělí po volbách. Možná je to taky záměr - vystrašeným se vládne nejsnáze.

0
Vytisknout
10096

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2017