Tisková zpráva

Pozvánka na konferenci k 100. výročí Balfourovy deklarace

9. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Na VŠE proběhne konference ke stu letům od Balfourovy deklarace, jako hlavní řečník vystoupí izraelský historik a člen britské akademie věd  Avi Šlaim.

Druhého listopadu uplynulo 100 let od podpisu Balfourovy deklarace, která měla pro Palestince podobný význam jako mnichovský diktát pro Čechoslováky. Palestinci však důsledky Balfourovy deklarace trpí dodnes.  

Hlavním hostem konference bude prof. Avi Šlaim, který patří k tzv. novým  historikům, kteří po částečném odtajnění izraelských vládních archivů v 80. letech doslova přepsali dějiny státu Izrael. Šlo především o období roku 1948 a okolnosti vzniku Izraele, které zbavili nacionalistické mytologie. Ta například tvrdila, že Palestina byla „země bez lidí pro lidi bez země" a že Palestince v r. 1948 nikdo nevyháněl, ale šli sami po výzvě svých vůdců či že se sionisté pouze bránili proti koordinovanému útoku arabských armád. Fakta ze samotných izraelských a britských archivů však prokázala, že pravý opak je pravdou. 

Prof. Avi Šlaim je emeritní profesor mezinárodních vztahů na univerzitě v Oxfordu a členem Britské akademie věd. Prof. Šlaim je autorem řady knih, z nichž Izrael a Palestina: přehodnocení, revize, vyvracení byla v minulém roce přeložena do češtiny. 

I když je prof. Šlaim ostrý kritik izraelské politiky, tak zastává názor, že existuje fundamentální rozdíl mezi Izraelem před a po r. 1967, tedy začátkem okupace Západního břehu, Pásma Gazy a Golanských výšin.  

Před Oxford Union Society prof. Šlaim řekl: „ Izrael své vojenské operace v Gaze prezentuje jako součást války s terorismem, ale jsou to právě tyto vojenské operace, které představují akce krutého státního terorismu. Při poslední takové akci v Gaze bylo mezi 2100 obětmi 80% civilistů, z nichž 577 bylo dětí." 

„Izrael nestáhnul osady z Gazy jako mírové gesto. Izrael stáhnul osadníky z Gazy ve snaze unilaterálně přepsat hranice velkého Izraele. Prvním krokem bylo stažení osmi tisíc osadníků z Gazy a druhým rozšíření a konsolidace kontroly nad Západním břehem, kam během následujícího roku přesunul 12 000 nových osadníků. A z Gazy udělal největší vězení pod širým nebem." 

„Palestinci i s Hamásem mají dle mezinárodního práva právo na odpor proti reakční, rasistické a koloniální velmoci, která spoléhá na svoji brutální vojenskou sílu při uplatňování apartheidního režimu na Palestincích. Izraelská okupace palestinských území je hlavní překážkou míru." 

„V důsledku okupace dnes Izrael není demokracií, ale etnokracií, kde jedna etnická skupina vládne té druhé. Pro tuto situaci je i další slovo - apartheid."  

„Mírový proces je jen šaráda, ve které jde o proces, ale o žádný mír. Izraeli slouží jen jako zástěrka při dosahování agresivního koloniálního projektu na Západním břehu. Zabírání území a vytváření míru nejde dohromady." 

Prof. Šlaim se považuje za post-sionistu, přičemž je toho názoru, že „opravdovým nepřítelem židů je dnes sionismus”.  

Na konferenci také vystoupí irský novinář žijící v Bruselu David Cronin, který je redaktorem amerického novinářského serveru Electronic Intifada. Cronin právě vydal knihu Balfour's Shadow: A Century of British Support for Zionism and Israel.   

Třetí řečnicí bude Mgr. Daniela Bartáková, která přeložila výše zmíněnou knihu prof. Šlaima do češtiny. Bartáková se zaměřuje na výzkum holocaustu a historii českých sionistů.  

Konference Palestina: 100 let od Balfourovy deklarace proběhne ve středu 15.11. na Vysoké škole ekonomické od 13:30 v místnosti NB B. Po konferenci se hosté mohou těšit na ochutnávku palestinské kuchyně.  

Včasná registrace novinářů, kteří by chtěli točit či fotit je nezbytná.  

Pracovním jazykem bude angličtina.

 

 

 

0
Vytisknout
8040

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2017