Britská konzervativní vláda se drolí: ve středu uprostřed skandálu odstoupila ministryně pro mezinárodní rozvoj

9. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Konzervativní deník Daily Telegraph:

Další den, další krize:

The Times: Obavy, že po rezignaci Patelové vláda padne. EU se připravuje na chaos v Británii



Situaci v dnešní britské konzervativní vládě shrnul komentátor John Crace

"Celá vláda se vám kolem vás rozpadá. Ministr obrany Michael Fallon musel odstoupit, protože sériově obtěžoval ženy, a náměstek premiérky Damian Green je obviněn, že v práci ve vládě na svém počítači sleduje pornografii. Ministr pro brexit David Davis nemá tušení, zda napsal oněch 58 podrobných ekonomických analýz o dopadu brexitu na jednotlivá britská průmyslová odvětví, o nichž dosud tvrdil, že je napsal. Ministr zahraničí  Boris Johnson, se snaží dělat všechno, co je v jeho silách, aby prodloužil věznění nespravedlivě zadržovaných britských občanů v diktaturách a ministryně pro mezinárodní rozvoj  Priti Patel si zajela do Izraele a předstírala tam, že je britská premiérka."

Priti Patel během své dovolené  uspořádala celou řadu soukromých schůzek s vysokými izraelskými politiky, aniž by o tom informovala premiérku Mayovou, britského velvyslance v Izraeli či britské ministerstvo zahraničí.

Z vlastní soukromé iniciativy nabídla "humanitární dotaci" izraelské armádě, vstoupila na Golanské výšiny, kam zásadně britští politikové nejezdí, protože neuznávají, že je Izrael anektoval, a absolutně nedodržela rovnováhu setkání s palestinskými a izraelskými činiteli, kterou zásadně dodržují všichni britští politikové návštěvou v Izraeli.

Takto reagoval Stuart Polak, šéf organizace Konzervativní přátelé Izraele,  na dotaz Channel Four News, proč s Patelovou vůbec jednal:

Reportérka: "Proč jste si dojednal tajnou schůzku, bez - - "

Stuart Polak: "Řekněte tisku, ať odejde."

Reportérka: "...tajnou schůzku bez vědomí britského ministerstva zahraničí?"

Úřednice: "Je mi líto, je mi líto, my tady máme masáž a potřebujeme ticho."




Ministryně Priti Patel byla urychleně odvolána ze zahraniční cesty do Afriky a ve středu večer po návratu do Londýna po asi pětiminutovém rozhovoru s Theresou Mayovou rezignovala:



Ale kdy odstoupí komik Boris Johnson?

0
Vytisknout
7681

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2017