Mezitím v Absurdistánu 38:

Polsko jako země mléka a strdí, zhýralí opilci, havarovaná vládní a armádní vozidla, německé reparace a festival v Opole

20. 9. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut
Americká armáda v Polsku

Ministr zahraničí Waszczykowski a jeho kolegové z polské vlády apelují na polské emigranty, aby se vrátili do vlasti.   Líčí obraz Polska za vlády strany Právo a spravedlnost jako země strdím a mlékem oplývající. Dosud nebyla reakce příliš světaborná, i když média informují, že se nedávno z Irska vrátil jeden emigrant. Ale jeho příběh je tak trochu složitý: řídil v opilosti automobil a když se jen na poslední chvíli vyhnul tomu, že by srazil dva chodce, pak to auto naboural. Ovšem tím to ještě neskončilo, neboť se pak pokusil ukrást jiné auto tím, že zaútočil na jeho vlastníka. Chytli ho a irský soudce mu dal na vybranou: buď půjde v Irsku do vězení, anebo se vrátí do Polska. Zjevně irský soudce nesdílí s ministrem Waszczykowskim obraz Polska jako vynikající země, když ho považuje za férovou alternativu k vězení. Na druhou stranu je povzbuzující, že si ten opilecký řidič zvolil Polsko namísto vězení, takže to asi taky není tak strašné...

Alespoň se člověk může v Polsku cítit bezpečně, neboť ministerstvo obrany oznámila, že "V Polsku zahájil svou rotaci americký obrněný brigádní bojový tým".  Už byly zveřejněny nějaké záběry této rotace, například jedno vojenské vozidlo rotovalo takovým způsobem, že leželo vzhůru koly přes dálnici v západním Polsku a naprosto ji tak zablokovalo.

Američtí vojáci se zjevně snaží vyrovnat se BORu, polskému Úřadu pro ochranu vlády, který neustále havaruje s vládními limuzínami. Je překvapivé, že se na této frontě v poslední době nic nestalo (ovšem září ještě neskončilo!) BOR se nicméně přesto dostal do titulků. Tentokrát nikoliv pro rozbíjení aut, ale v souvislosti s hotelovými pokoji v Chojnici, kde došlo k alkoholem vyvolanému řádění. Možná, že se ti pracovníci Úřadu pro ochranu vlády potřebovali uvolnit, poté, co dovolili zloději, aby ze zaparkovaného auta ukradl tašku obsahující přístupové karty do nejpřísněji hlídaných vládních budov v Polsku.

K jinému skandálu došlo v jiném hotelu, ve Francii, kde bydlí polští europoslanci, když pracují ve Štrasburku. Vzhledem k tomu, že europoslanec Jarosław Wałęsa ze strany Občanská platforma a syn TOHO Wałęsy měl narozeniny, hoteloví zaměstnanci pro něho připravili překvapení: na speciálně vyzdobený stůl umístili pro něho dort, dárek a blahopřání. Bohužel, europoslanec za stranu Právo a spravedlnost Zbigniew Kuźmik vstal dříve, dort sežral a dárek ukradl. Předpokládal, že je to všechno pro něho, protože jeho narozeniny měly být asi za týden. Bylo to prý všechno jen "obrovské nedorozumění".

Chudáci aktivisté ze strany Právo a spravedlnost, pořád se stávají obětí nějakého nedorozumění, přesně jako ministr životního prostředí Szyszko minulý týden, když ho ostře zkritizovali u evropského soudu za to, že v chráněném Bělověžském pralese kácí stromy. Tento týden se stala ještě další podivná věc: před ústředím polských Státních lesů byla odhalena socha Adama Loreta, prvního ředitele Státních lesů. Tento muž je známý tím, že byl otcem Bělověžského národního parku,  poté, co tam zastavil průmyslovou těžbu dřeva a z nejcennějších oblastí udělal přírodní rezervace. Není to "velké nedorozumění", že v tom nově odhaleném pomníku se opírá o pařez? A jestli je tohle pomník prvního šéfa Státních lesů, jak by vypadal pomník jejich dnešního šéfa?

I přátelé ministra Szyszka se stali součástí určitého "nedorozumění". Jak o tom informoval jeden majitel pozemků, skupina lovců vstoupila na jeho soukromé pozemky a chtěla tam střílet kachny. Stříleli směrem k budovám, a tak ty broky zasáhly helmy holčiček, které tam jezdily na koni. Také byl zraněn pes. Majitel pozemku zavolal policii a chtěl jí dát poznávací značky automobilu, v němž lovci přijeli, ale policii to nezajímalo. Namísto toho majitele policie varovala, že jeho pes, který byl stále ještě v šoku, poté, co ho lovci postřelili, se chová agresivně...

Ten muž měl ovšem štěstí - mohl zemřít na selhání krevního oběhu a dýchacích cest, jako Igor Stachoviak, který zemřel poté, co ho zadrželi na jedné policejní stanici ve Vratislavi (více o tom ZDE). Podle jednoho odborného svědka skutečnost, že ho policie zbila a mučila taserem, který používala na jeho genitáliích, neměla s jeho smrtí nic společného...

Jakpak asi bude policie zacházet s aktivisty opozice, až je začne zavírat? Zdá se, že dříve nebo později k tomu skutečně začne docházet. Během ceremonií připomínajících leteckou katastrofu ve Smolensku, které se konaly minulý měsíc, byl několika policisty šikanován předseda opozičního hnutí Občané Polské republiky (byli to ovšem opravdu policisté? Takové uniformy si v policejním obchodě může koupit každý!). Perlustrovali ho na ulici, odmítli se identifikovat a nebyli schopni udat důvod, proč ho obtěžují, přestože to vyžaduje zákon. Navzdory tomu a navzdory tomu, že odmítli připustit, že ho právě zadrželi, mu znemožňovali déle než dvacet minut, aby odešel. Celou situaci lze zhlédnout tady.  A to je zřejmě teprve začátek, pokud věříme jednomu poslanci strany Právo a spravedlnost, který napsal na Twitteru "Brzo začnou procesy a vyšetřování této totální opozice. Konec jejich arogance, buranství a pomluv!":


Zjevně už to není nic k smíchu...

na rozdíl od Samuela Pereiry, pravicového "novináře" z obskurních novin, který nedávno udělal obrovskou kariéru ve státní televizi. Tomu se lidi pořád smějí. Pravidelní čtenáři tohoto seriálu si na něho budou pamatovat jako na člověka, který si spletl minuty a vteřiny na hodinách za počty lidí, kteří během prezidentské debaty ve Francii hlasovali pro Marine Le Penovou. Tentokrát měl zase nějaké problémy s čísly: na Twitteru zveřejnil údajné výsledky průzkumu veřejného mínění ukazující širokou podporu od Poláků požadujících válečné reparace od Německa. Skutečnost, že součet procent byl 103, mu jaksi nevadilo:


Ale nebojte se, nejde jen o to, že polská pravice požaduje od Německa peníze. Jsou ochotni ke kompromisu. Wojciech Cejrowski, katolický radikál a od nedávna expert státní televize na všechno, sdělil jednomu německému novináři během rozhovoru, že je ochoten vrátit do Německa Štětín, protože "Štětín není polské město".  Já bych měl nápad: dejme Němcům nikoliv Štětín, ale Cejrowského. To by byl spravedlivý trest za všechny jejich zločiny spáchané na polském národě...

Mezitím se konečně konal hudební festival v Opole. A to v Opole, ne v Kielcích. Po všem tom pozdvižení, kdy umělci hromadně rušili svou účast (viz ZDE) Jaceku Kurskému se nakonec podařilo dát tu akci dohromady. Měl velké štěstí, že někteří aktivisté strany Právo a spravedlnost hrají v poloamatérských rockových skupinách  a někteří unavení staří umělci, kteří by vyplnili svými hity z doby před dvaceti lety jediný maxi-singl, souhlasili, že se festivalu budou účastnit. Jinak by měl problém naplnit program. Avšak publikum nesdílelo jeho hudební vkus: skoro všichni se rozhodli odejít, než se na jevišti objevila hvězda večera, oblíbenec strany Právo a spravedlnost zpěvák Jan Pietrzak.

Podle některých svědků nebyl ani sám Jacek Kurski dostatečně silný na to, aby vydržel až do konce Pietrzakova recitálu, a poté, co si chvíli pohrával se svým mobilem, odešel stejně jako ostatní. Kameramani měli opravdu problém jak neukazovat celé sektory prázdných řad sedadel, a tak, aby si ulehčili život, najali si k tomu účelu na druhý den festivalu statisty.

Avšak kultura není jedinou oblastí, kde se strana Právo a spravedlnost snaží ohýbat svá vlastní očekávání. Poté, co se primátor města Gdańsk odvážil znovu kritizovat PiS (po tom skandálu se skauty na Westerplatte, o němž jsem psal ZDE), vládní ropná společnost Lotos se rozhodla přestat sponzorovat místní volejbalový klub Trefl.  Výhodné je i to, že jestliže bude mít Trefl finanční potíže a přijde o své největší hvězdy, zřejmě poklesne jeho sportovní zařazení a na vyšší místo se dostane nějaký klub z měst, které mají přátelský vztah s PiS. Blíží se přece komunální volby...

Strana Právo a spravedlnost si brousí zuby na to, že převezme více komunálních úřadů v polských městech. Pro to bude potřebovat více aktivistů. Takže je možná správné, aby se ten zločinec opilec-řidič vrátil z Irska - mohl by být dokonalým kandidátem pro doplnění jiných aktivistů strany Právo a spravedlnost, odsouzených zahraničními soudy za havarování vozidel v opilosti.

0
Vytisknout
10860

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2017