Trump sdělil guvernérovi Guamu, že výhrůžky KLDR přinesou "velký rozvoj turistiky"

14. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Prezident Trump telefonoval guvernérovi ostrova Guam Eddiemu Calvovi, aby mu vyjádřil podporu po hrozbách útokem ze strany Severní Korey. Ale vrchní velitel mu sdělil, aby se neznepokojoval, protože výhrůžky jaderným útokem jen pomohou přitáhnout turisty. Ačkoliv vyjádření Bílého domu k telefonátu postrádá jakékoliv detaily, Republikánský guvernér sdílel záznam své části rozhovoru, což poskytuje unikátní vhled do způsobu, jak Trump hovoří se svými partnery.


"Chtěl jsem vám jen vyjádřit respekt a jsme na 1000 % s vámi. Jste v bezpečí," sdělil Trump Calvovi na úvod tříminutového hovoru. Poté pokračoval tím, co mu jde nejlépe - pochválil se. A pak bez jakéhokoliv podnětu sdělil guvernérovi, aby se neznepokojoval kvůli hrozbám Severokorejců, protože to znamená publicitu. A zdá se že Trump je přesvědčen, že neexistuje taková věc jako špatná publicita.

"Eddie, musím ti říci, že ses stal extrémně populárním. Všichni po celém světě... hovoří o Guamu a hovoří o tobě, a myslím - turismus, můžu říct, tvůj turismus, se bez vynaložení nějakých peněz asi tak zdesetinásobí, takže ti gratuluji," prohlásil Trump.

Zatímco Calvo si s Trumpem notoval, Margaret Metcalfeová, která řídí Calvovu kancelář ve Washingtonu, zřejmě poněkud nesouhlasí s prezidentovým hodnocením situace.

Turisté zatím pobyt na Guamu neruší, ale někteří obyvatelé nejsou příliš nadšeni z toho, jakým způsobem oba lídři hovoří o budoucnosti ostrova. "Poslech tohoto rozhovoru mě znechutil," říká Andrea Nicole Grajeková, místní umělkyně z obce Dededo. "Byla jsem tak šokována, že jsem skutečně plakala. Jsou to lídři debatující o slávě a turismu, zatímco svět napjatě sleduje náš ostrov, zda tu zítra ještě vůbec budeme."

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7478

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2017