Theresa Mayová: Zruším zákony o lidských právech

6. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


36 hodin před britskými všeobecnými volbami oznámila britská konzervativní premiérka Theresa Mayová, že je připravena zrušit zákony zaručující lidská práva, aby mohla uvalit nová omezení na osoby podezřelé z terorismu. Pokusila se tím dostat se z defenzívy ohledně bezpečnostní situace v Británii, do níž se dostala v posledních dnech, zejména v důsledku toho, že v minulosti propustila z práce  20 000 policistů. 


 Wednesday's Metro: "May vows she'll tear up human rights law" pic.twitter.com/hnH7A737J6 #BBCPapers (via @hendopolis)



Pokusila se o toto rozhodnutí na poslední chvíli po několika dnech silné kritiky kvůli škrtům v policii a selhání výzvědných organizací v souvislosti s teroristickými útoky na London Bridge, v Manchesteru a ve Westminsteru. 

"Mohu vám říci, co tím míním: Delší vězeňské tresty pro osoby odsouzené z teroristických trestných činů. Lehčí procedury pro deportaci osob ze zahraničí, podezřelých z terorismu. A větší omezení svobod a pohybu osob, podezřívaných z terorismu, když budeme mít dost důkazů, že zosobňují hrozbu, ale nikoliv dost důkazů k tomu, abychom proti nim zahájili trestní stíhání.

A jestliže nám zákony o lidských právech budou v těchto změnách bránit, změníme tyto zákony." 

Britští konzervativci ve své předvolebním programu však slibují, že během nadcházejícího parlamentního období Británie nezruší svůj podpis pod Evropskou konvencí o lidských právech. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9672

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2017