Američané předčasně prozradili jméno manchesterského atentátníka

24. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Zřejmě to  ohrozí sdílení výzvědných informací mezi Evropou a USA


Američtí činitelé prozradili jméno atentátníka z Manchesteru dvě hodiny předtím, než ho byla připravena zveřejnit britská policie. Jméno atentátníka "Salman Abedi" získaly sdělovací prostředky z amerických zdrojů dříve, než ho zveřejnily britské úřady. To se stalo terčem kritiky.



Zbrklé zveřejnění jména atentátníka Američany obnovilo znepokojení nad nedávným incidentem, kdy americký prezident Donald Trump prozradil tajné informace o Islámském státu, získané z Izraele, během schůzky v Bílém domě ruskému ministru zahraničí.

Kritikové varují, že spojenci USA budou možná  v budoucnosti méně ochotni sdílet se Spojenými státy výzvědné informace.

I když britští novináři měli Abediho jméno, britská vláda a manchesterská policie ho odmítaly potvrdit ještě dvě hodiny poté, co bylo zveřejněno v americkém tisku. Předtím britská vláda dala najevo, že v úterý jméno atentátníka  v důsledku pokračujícího vyšetřování vůbec nezveřejní.

Indiskrece americké vlády zřejmě vyvolala v Londýně pocity konsternace a možná ohrozí dlouhodobou spolupráci s USA.

Thomas Sanderson, ředitel projektu zabývající se mezinárodními hrozbami ve Středisku strategických a mezinárodních studií ve Washingtonu uvedl, že předčasné zveřejnění atentátníkova jména Brity jistě iritovalo. "Náhle je atentátníkův dům v obležení od 10 000 reportérů. Možná chtěla policie pracovat trochu jemněji," dodal.

Sanderson varoval před nesoudností a nedostatkem disciplíny v Bílém domě. "Toto je děravá vláda. Co to znamená pro sdílení informací? Británie a Izrael jsou pravděpodobně naše dva nejvýznamnější zdroje výzvědných informací. Teď musejí uvažovat: Uškodí nám to pokaždé, když Američanům něco sdělíme? Pak budou muset uvažovat o tom, které informace s námi sdílet."

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7546

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017