Vnitřní potíže ČSSD a čekání na preference po tzv. vládní krizi

22. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Podle České televize místopředseda a volební manažer ČSSD Jan Birke vyjádřil naději, že sociální demokraté nakonec společně naleznou nejlepší řešení předvolební vnitrostranické třenice na jihu Čech, neboť „máme stejný cíl, a to vyhrát volby“. Zdá se však, že ten stejný cíl je jiný a vzájemně rozdělující: každý, kdo jen trochu může, se chce dostat do Sněmovny.

Je pravda, že Jiří Zimola, čerstvě bývalý hejtman Jihočeského kraje, se sám v důsledku své „kauzy“ nechal napsat až na poslední místo kandidátky. Měl to být test u voličů, zda jej podpoří a vytáhnou preferenčními hlasy nahoru. A vzhledem k jeho výbornému výsledku v krajských volbách, který tak kontrastoval s osudem ČSSD v jiných krajích (vzpomeňme na pana Haška), je to zřejmě i pravděpodobné. Vedení strany ovšem zasáhlo a Zimolu prostě z kandidátky odstranilo.


Dokážu to pochopit. Kdyby ČSSD ještě měla nějaké voliče, kterým by mohl skandál pana Zimoly vadit, mohli by vnímat právě jeho postavení na konci kandidátky jako jasný důkaz o síle místních vazeb. Těmto místním vazbám mnozí říkají s oblibou „demokracie“. Vzhledem k tomu, jak mizivě malou členskou základnu české politické strany mají (asi tak desetkrát menší než rakouské), je poměrně snadné je ovládnout na místní úrovni pomocí různých klientelistických sítí.

Na druhou stranu to celé vypadá jako pokus vedení ČSSD zbavit se nepohodlného kritika, ne-li jako pomsta. Tím spíše, že ve vedení strany, ba na druhém nejdůležitějším postu, zůstává člověk, který – s výjimkou podpory prezidenta Zemana – představuje snad ještě výraznější zemanismus než Zimola. V každém případě rozkol a hrozba vyvolání rozhodčího řízení mezi jihočeskou organizací a vedením strany nemůže sociální demokracii před volbami pomoci.

Sobotkovo stmelování strany – způsobené podle mne zejména neúspěchem Haška a Škromacha – je ovšem ve srovnání se stavem z podzimu 2013 úžasné. Nemluvím jen o tzv. „lánském puči“, ale také o žalobě bývalého ostravského primátora za ČSSD Kajnara na svou stranu kvůli kandidátce do sněmovních voleb 2013. V Ostravě problémy zůstávají dodnes, ostravská městská konference má dokonce projít přeregistrací, aby se ujasnilo, jaký má vlastně počet členů. A jsme opět u místních vazeb a tzv. demokracie.

Mám-li pravdu a je-li prohra Haška a Škromacha s jejich hnědým pojetím levice jakýmsi náznakem, o čem budou sněmovní volby 2017, pak ten, kdo tyto volby sociální demokracii prohraje na prvním místě, bude její první místopředseda, který se nechává fotit se puškou na hrudi a který tvrdí, že ČR nepřijme více než 12 uprchlíků. O fatální chybě s policejní reorganizací nemluvě.

A pokud jde o vládní krizi, je poměrně zřejmé, že se čeká na to, jak dopadnou průzkumy stranických preferencí. Sám jsem na ně velmi zvědav. Zdá se jisté – aspoň zatím – že ČSSD a ANO nejsou v tak zásadním sporu, aby spolu nemohly vládnout. Po všem tom, co bylo řečeno ze strany premiéra o Andreji Babišovi, to působí překvapivě. Vládní krize vlastně začala tím, že premiér ohlásil, že nepodá návrh na odvolání Babiše, neboť by se podle něj takto Babiš stal „mučedníkem“, a proto podá demisi celé vlády, neboť podezření, padající na Andreje Babiše, znemožňují fungování vlády.

Pak jsme se dozvěděli, že se údajně premiér zalekl toho, že Zeman by Babiše odmítl odvolat, a to byl hlavní důvod demise vlády. Potom se premiér zalekl toho, že by prezident mohl chtít chápat demisi vlády jako demisi pouze premiéra, a tedy přistoupil – po zveřejněných kompro nahrávkách na Babiše (vzpomene si na ně dnes někdo?) – na pokus o odvolání Babiše, který prezident blokoval. Nakonec to tedy vypadá tak, že Babiš bude odvolán, ANO zůstane ve vládě a na postu ministra financí bude kandidát ANO Pilný. Dokud ČSSD zároveň vládne s ANO a zároveň kritizuje Babiše za jeho gigantické střety zájmů a různá závažná podezření, zůstává ve schizofrenní situaci.

V každém případě Babiš dosud není odvolán a kandidát jeho hnutí není ministrem. Další zvraty jsou možné. Stejně jako je velmi nepravděpodobné, že by ČSSD a ANO dokázaly do voleb dovládnout bez zásadních předvolebních střetů.

Zimola ani Rykala do voleb nepůjdou. Špičky ČSSD je z kandidátek škrtly

https://www.novinky.cz/domaci/438349-zimola-ani-rykala-do-voleb-nepujdou-spicky-cssd-je-z-kandidatek-skrtly.html

Jihočeská ČSSD nesouhlasí s vyškrtnutím Zimoly. Chce rozhodčí řízení

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2126757-jihoceska-cssd-nesouhlasi-s-vyskrtnutim-zimoly-chce-rozhodci-rizeni

 

0
Vytisknout
8705

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2017