V makedonském parlamentě došlo k nacionalisticky motivovanému násilí

28. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Asi 200 maskovaných demonstrantů prorazilo policejní kordon a v makedonském parlamentu zaútočilo na poslance na protest proti zvolení nového předsedy parlamentu navzdory tomu, že parlament je už dlouhé měsíce ve slepé uličce a nedokáže se dohodnout o utvoření nové vlády.

Demonstranté zaútočili na parlament ve čtvrtek večer, poté, co opoziční strana sociálních demokratů a další poslanci zastupující albánskou etnickou menšinu v Makedonii hlasovali pro nového předsedu. Demostranti křičeli a házeli židlemi a zaútočili na poslance, včetně šéfa opozice Zorana Zaeva.

Na televizních záběrech krvácí Zaev na čele a další sociální demokraté jsou obklopeni demonstranty, kteří mávají národními vlajkami a řvou "Zrádci!" Na zemi je rozbité sklo a v příchozích halách byla na zemi krev.

 
Prezident Makedonie Gjorge Ivanov v televizi požadoval klid a uvedl, že svolal šéfy makedonských politických stran ke schůzce, která se má konat v pátek. Dodal, že byla porušena ústava a požadoval "rozumné a odpovědné chování".

Koaliční rozhovory se rozložily ohledně požadavků, aby byla albánština uznána jako druhý oficiální jazyk v zemi, kde je čtvrtina obyvatel albánská.

Zaev se snaží utvořit vládu už dlouhé měsíce, poté, co se dohodl s etnickou albánskou stranou Demokratická unie pro integraci, že vytvoří vládní koalici. Ivanov mu však odmítá poskytnout mandát.

Makedonský parlament se po dobu tří týdnů dostal do slepé uličky ohledně volby nového předsedy. Zaev ve čtvrtek navrhl, aby byl předseda parlamentu zvolen mimo normální procedurty, avšak to konzervativní strana okamžitě odmítla jako pokus o puč.

Zaev však hlasování uskutečnil a většina v parlamentě zvolila Talata Zhaferiho, bývalého ministra obrany a člena Demokratické unie pro interaci.

Policie později odpálila  oslepující granáty ve snaze rozehnat demonstranty před parlamentem a umožnit evakuaci politiků v budově.


Podrobnosti v angličtině  ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/apr/27/macedonia-protesters-storm-parliament-and-attack-mps

0
Vytisknout
6615

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2017