Plánované škrty v zahraniční pomoci USA mohou ohrozit bezpečnost v Latinské Americe

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta
Spojené státy plánují masivní škrty v zahraniční pomoci, které mohou potenciálně poškodit boj s organizovaným zločinem a nedostatkem bezpečí v Latinské Americe.


Trumpova administrativa usiluje v příštím fiskálním roce o snížení pomoci rozvojovým zemím o více než třetinu. Patnáctistránkový návrh obsahuje škrty, které by poškodily zejména Latinskou Ameriku a Karibik.

V roce 2016 Spojené státy poskytly více než miliardu dolarů na rozvojovou pomoc zemím západní polokoule. Trumpův plán chce částku snížit téměř o 40 %.

Škrty se týkají financování programů jako je Fond ekonomické podpory, který se zaměřuje na "ekonomickou a politickou stabilitu v oblastech, kde mají Spojené státy strategické zájmy", a programu Rozvojová pomoc, který poskytuje expertízu a zdroje na rozvoj "ekonomických, politických a sociálních institucí". Také v programech vztahujících se ke zdravotnictví se má škrtat.

Trumpův návrh by v mnoha případech úplně eliminoval financování programů pro některé země. Program rozvojová pomoc by tak neměl peníze pro Brazílii, Dominikánskou republiku, Ekvádor, Salvador, Guatemalu, Haiti, Honduras, Jamajku, Mexiko, Nikaraguu, Paraguay a Peru.

Škrty v programu Fond ekonomické podpory by čekaly Kolumbii, Kubu a Mexiko. Salvádor, Guatemalu, Haiti, Honduras a Peru by sice čekalo navýšení, ale celkově by se poskytovaná rozvojová pomoc i pro ně snížila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6816

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2017