Farmáři se bojí o úrodu?

28. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Nelekněte se! Nejde o USA a jejich tradičně takto pojmenovávané zemědělce. Ani případně o podnikatele na zemědělské půdě či výrobce na jiných farmách kdožvíkde. Bez otazníku v záhlaví tohoto textu se tam zmíněná slova objevila přímo v doprovodném písemném titulku během zpráv ČT, a jakoby adresně uvádějící naše zemědělce, a to především ovocnáře. Samozřejmě kvůli těm hodně nízkým teplotám v pátek ráno (21. dubna).

p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 120%; text-align: left; }

V ČSR kdysi a potom snad stále i v ČR jsme vždycky měli zemědělce, ať již to byli sedláci nebo statkáři, ne-li pouze domkaři či chalupníci. Někteří se specializovali na rostlinnou či živočišnou „výrobu“; ne hned byli na světě ještě specializovanější „ovocnáři“. Ale nikdy se v Česku pro domácí zemědělce nepoužíval termín „farmář“.

Poněvadž se jednalo výlučně o problém kolem ochrany ovocných stromů před mrazem, zvláště na severní Moravě, snad mohla TV-redakce výše uvedeného dne dopoledne uplatnit slovem a písmem výraz „ovocnář“? A nedelegovat českým divákům historicky zcela odlišně sémanticky podložený termín!


0
Vytisknout
8729

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2017