Trumpův návod na "win - win" řešení brexitu

27. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta
Informace o tom, že Donald Trump chce spustit proces vystoupení USA z obchodního paktu NAFTA, je pro Evropany docela povědomá. Velká Británie také odchází z EU. Byť není možné úplně jednoduše srovnávat, samotná myšlenka, s jakou americká administrativa tento krok činí, je zajímavou inspirací pro EU.

Zásadní informací je, že nejde o snahu USA skutečně vystoupit z obchodního paktu, ale vyjednat nové podmínky. USA jsou v pozici toho, kdo ve smlouvě o volném obchodu v Severní Americe rozdává karty, Trumpovi stačí dekret k tomu, aby proces spustil, NAFTA je mnohem jednodušší typ smluvního svazku atd. 

Důležitý je ale úmysl, jakkoliv je obchodnický či možná vyděračský. Jde o to, že nejde o zrušení svazku, ale jeho rekonfiguraci. Kdyby podobně uvažovali - i za tohoto stavu věcí - britští a evropští politici - mohlo se jednání o vystoupení UK z EU odehrávat podle stejné strategie.

Jistě by nebylo snadné dojít k výsledku, který by mohli - zejména britští - politici přednést svým voličům jako důkaz vítězství. Bylo ale možné se o to v rámci teorie her pokusit a v případě neúspěchu nechat výstupní rozhovory dojít do konce. Možných scénářů je ale tolik, že vyloučit tuto možnost od počátku je strategická omezenost. 

Britští a evropští politici se mohli zapsat do dějin jako političtí stratégové. Takhle budou po zásluze zapomenuti velmi brzo poté, co opustí exponované funkce. Škoda.

0
Vytisknout
11605

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2017