Ekvádorské volby mohou rozhodnout o osudu Juliana Assangeho

3. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Ekvádorci se v neděli vydali k prezidentským volbám. Rozhodovali mezi levicovým kandidátem Leninem Morenem a konzervativním bývalým bankéřem Guillermem Lassem. Výsledek může nejen potvrdit trend odklonu od levicových vlád v Latinské Americe, ale také rozhodnout o osudu zakladatele Wikileaks Juliana Assangeho, který se od roku 2012 skrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.


Levicový prezident Rafael Correa vládl zemi v době ekonomického boomu, který v polovině roku 2015 skončil kvůli nízkým cenám ropy. V březnu získal konzervativec Lasso 28 % hlasů a Moreno 39 %. Podle průzkumů však Lasso před volbami mírně vedl s 52,1 - 57,6 % hlasů.

Argentina, Brazílie a Peru se nedávno odklonily od levicových vlád, zatímco region spadl do recese a levicoví lídři utrpěli v sérii korupčních skandálů.

Correa si získal příznivce mezi chudými štědrými sociálními dávkami, které pomohly snížit míru chudoby z 36,7 % na 23,3 %. Avšak čelil také obvinění z korupce.

Jednašedesátiletý konzervativec Lasso zřejmě získal náskok díky sjednocení opozice kolem jeho slibu ukončit politiku "zdaň a utrať" a vytvořit milion pracovních míst. Nicméně čtyřiašedesátiletý Moreno se snaží urvat výraz "změna" pro sebe, třebaže jde o osobně vybraného následníka končícího prezidenta.

Lasso během volební kampaně hovořil o zrušení politického azylu pro zakladatele Wikileaks Juliana Assangeho. Ten se skrývá na velvyslanectví v Londýně kvůli obvinění ze znásilnění, kterému čelí ve Švédsku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6578

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2017