Proč se "islámský stát" přihlásil k neúspěšnému atentátu v Londýně?

24. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Islamisté se rozhodli hlásit k zodpovědnosti za zvěrstva jako útok ve Westminsteru ve snaze zakrýt velké porážky v Sýrii a Iráku, upozorňují analytici.


Ve čtvrtek prohlášení zveřejněné agenturou Amaq sloužící "islámskému státu" označilo dvaapadesátiletého drobného kriminálníka z Kentu, který ve středu útočil ve Westminsteru, za svého "vojáka". Ten při útoku použil vozidlo a nože, zabil tři lidi a zranil dalších čtyřicet. Do budovy parlamentu se mu nepodařilo proniknout, protože ho při pokusu zastřelila policie.

Experti upozorňují, že prohlášení chybí biografické informace o pachateli a podrobnosti, což naznačuje, že IS s ním nebyla v přímém kontaktu ani nenařídila středeční útok.

Jean-Marc Rickli z King`s College v Londýně a Ženevského centra pro bezpečnostní politiku se domnívá, že náboráři IS mohli být v kontaktu s Masoodem online.

Populární představa teroristy coby "osamělého vlka" je problematická, protože ve většině případů existuje kontakt s náboráři IS nebo s lidmi z extrémistických organizací. Skutečně osamělé útoky jsou spíše výjimkou.

Renad Mansour z blízkovýchodního a afrického programu londýnského Chatham House také označil ideu "osamělého vlka" za problematickou.

Podle něj mnozí útočníci jednají na základě své "vlastní intuice" a bez řízení, ale často jsou přitom součástí širších extrémistických sítí na internetu nebo ve společnosti, které zahrnují rodinné příslušníky nebo přátele.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6597

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2017